logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć ASUS 1025c? Netbook ciągle się zacina.

haskitsw 14 Paź 2014 12:41 1527 5
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14040338
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Przede wszystkim musisz rozszerzyć mu RAM, niestety da się tylko do 2GB (DDR3 1333MHz), bo więcej nie obsługuje procesor. I to wszystko, nic więcej nie da się zrobić. Wydajność procesora jest bardzo niska i z tym nic nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 14040350
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Kolego haskitsw - powodów może być masa.

Od uszkodzonego sprzętu (często bad sektory na dysku) do zbyt dużej ilości niechcianego oprogramowania lub innych...
  • REKLAMA
  • #4 14040560
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Niestety te netbooki są powolne i nic się nie da z tym zrobić. Jedyna różnica między nimi jeśli chodzi o szybkość jest taka, że czysty, sprawny, ze świeżo zainstalowanym systemem jest bardzo wolny, a zaśmiecony jest ekstremalnie powolny. Jednakże SMART dysku sprawdź, odinstaluj niepotrzebne oprogramowanie i wyłącz wszystko co staruje z systemem.
    Rozszerzenie RAMu trochę pomoże (nie będzie się uruchamiał 15 minut), ale nie rozwiąże wszystkich problemów. Dodatkowo można go jeszcze trochę przyspieszyć montując dysk SSD zamiast aktualnego. Ale czy warto? Ten komputer jest warty niewiele więcej niż nowy dysk SSD 128GB.
  • REKLAMA
  • #5 14044230
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Z mojego doświadczenia wynika, że na tym modelu, pod linuxem pracuje się bardziej komfortowo niż pod windows. Testowałem dość dawno temu na ubuntu 11.
  • #6 14244500
    struś pędziwiatr
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam taki netbook i właśnie w nim dzisiaj wymieniłem RAM z 1GB na 2GB na kościach Samsunga. Rzeczywiście sprzęt przyśpieszył. Zamierzam jeszcze sprawdzić kość 4GB chociaż wiem, że Win7 32 bit obsłuży w tym PC tylko 3GB pamięci. Wymiana pamięci to jakieś 20 min. pracy. Potrzebne wkrętaki 00Ph+ oraz 0Ph+ oraz jakaś karta plastikowa lub jakiś cienki sztywny plastik do rozpołowienia obudowy. Filmiki na YOUTUBE są bardzo pomocne. Pokazują cały proces wymiany RAM-u.
    Koszt zakupu około 80 zł, czas pracy własnej 20 min.
    Przeglądanie fotek i ładowanie miniatur działa 2-3 razy szybciej jak przed dodaniem RAM-u więc jest zadowolenie. :-)
REKLAMA