logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig RRCD3700 nie czyta płyt CD/MP3 po wymianie lasera SFP101N

byrol 14 Paź 2014 14:30 1266 6
REKLAMA
  • #1 14040632
    byrol
    Poziom 11  
    Po wymienione lasera z mechaniką sfp101n 16 pin(nówka) sprzęt audio grundig rrcd 3700 nie czyta płyt cd oraz mp3. Wyżej wymieniony laser z mechaniką oraz taśmą podstawiony do innej mini wieży czyta wszystkie płyty bez żadnych problemów.
    Winny jestem jeszcze uwagę, że stary laser( wraz z mechanizmem sfp101n) czytał płyty ,ale gubił ścieżkę po 2 czy 3 utworach, czasami po przeczytaniu płyty odtwarzał 1 utwór, by ponownie nie widzieć płyty i tak w kółko. Obecnie powrócenie do starego lasera z mechanizmem, też powoduje że rrcd3700 nie widzi płyt.
    Napięcia podstawowe mierzone są prawidłowe, nic się nie grzeje. Nie było wcześniej przed wymianą lasera z mechanizmem żadnej ingerencji w elektronikę.Został wymieniony tylko sfp101n.
  • REKLAMA
  • #2 14041025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14041075
    byrol
    Poziom 11  
    Laser oczywiście świeci! Chodzi góra dół. Taśma łącząca jest sprawna, bo tak jak wcześniej wspomniałem sprawdzałem na innym sprzęcie taśmę wraz z laserem i mechanizmem i idealnie czyta. Gniazdo w które wsuwa się taśmę wygląda na idealne.Zapomniałem dodać, że przy starym laserze z mechanizmem obroty falowały.Gdy utwór był odtwarzany nagle spadały obroty i wówczas gubił ścieżkę. Czyżby winny był s30011! Zasilanie s30011 wynosi niewiele ponad 7,0 V.
  • #4 14041357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14041578
    byrol
    Poziom 11  
    sprawdzę z innym laserem i dam znać!
  • #6 14045876
    byrol
    Poziom 11  
    Podstawienie innego lasera z mechanizmem(100% ok) oraz tasiemką nową nic nie dało!
  • REKLAMA
  • #7 14086731
    byrol
    Poziom 11  
    Temat zamknięty. Zaprzestano naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem audio Grundig RRCD3700, który przestał czytać płyty CD i MP3 po wymianie lasera SFP101N. Nowy laser działał poprawnie w innym urządzeniu, a stary laser gubił ścieżkę po kilku utworach. Użytkownik sprawdził napięcia i stan taśmy łączącej, które wydają się być w porządku. Inne sugestie dotyczące problemu obejmują możliwość uszkodzenia elektroniki na płytce BD Board oraz potencjalne problemy z nowym laserem. Po próbie z innym laserem i nową taśmą, problem nadal występuje, co prowadzi do decyzji o zaprzestaniu naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA