logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Elemis DVD 955M - nie czyta płyt DVD, ale odczytuje CD, wymiana lasera nie pomogła

łoli 14 Paź 2014 21:02 2052 4
REKLAMA
  • #1 14041921
    łoli
    Poziom 11  
    Odtwarzacz DVD m-ki Elemis model DVD 955M nie odczytuje płyt DVD-tłoczonych i nagrywanych.Odczytuje natomiast płyty CD.Zastosowano w nim laser PH68 /68PH/.
    Postawiłem na uszkodzony laser i pomyliłem się.Zakupiony nowy laserek zachowuje się identycznie jak stary.Wymieniłem także silniczek napędu płyty i dalej to samo.Nie mam więcej pomysłów na naprawę.Macie jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 14054067
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    Zworka na laserze poprawnie rozwarta?
    Jak zachowuje się napęd przy próbie odczytu płyty DVD?
  • REKLAMA
  • #3 14057094
    łoli
    Poziom 11  
    Obie zworki poprawnie zdjęte.Przypomnę,że stary laser i nowy laser w zasadzie zachowuje się identycznie-oba nie czytają DVD.Tak samo oba próbują odczytać nośnik.Świecą,przesuwają się,płyta kręci się z raczej normalnymi prędkościami,z lasera słychać takie "ćwierkanie" .Oczywiście taśma także wymieniona.Nie mam pomysłu na przyczynę.
  • REKLAMA
  • #4 14058015
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    Jeśli się dobrze przypatrzysz to przy włożonej do napędu płycie DVD od strony napisów (pomimo, że ma ona warstwę odblaskową) to przy odczycie widać plamkę lasera. Czy jest ona widoczna i ma średnicę około 0,5mm?
    Chodzi o sprawdzenie czy elektronika dobrze próbuje zasterować laserem i wybiera odpowiedni strumień.

Na jakim zestawie układów jest zrobiona elektronika? Mediatek, ESS, Sunplus, Zoran? Możesz zrobić fotkę płyty głównej?
  • #5 14100725
    łoli
    Poziom 11  
    Założyłem kolejny-czyli drugi nowy laser i żadnej zmiany i poprawy.Sprawdziłem plamkę lasera widoczną przez nośnik i twierdzę,że wszystko z nią w porządku-kształt,wielkość,jasność świecenia.Elektronika zrobiona na chipie Zoran.Zdjęcia nie zrobię,bo już się nieco wkurzyłem i sprzęt oddałem właścicielowi.Dokonałem też wnikliwych oględzin płyty głównej pod kątem lutowań i niczego się nie dopatrzyłem. Sprawdziłem też oczywiście napięcia i też wszystko z nimi ok.Nie mając innych pomysłów na naprawę poddałem się.
REKLAMA