logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka w lampce rowerowej AXA Luxx70 Plus z prądnicą Shimano DN-3N30 - diagnoza

tom3k88 14 Paź 2014 23:01 1929 4
REKLAMA
  • #1 14042292
    tom3k88
    Poziom 11  
    Witam. Stoję przed wyzwaniem identyfikacji winowajcy awarii mojego oświetlenia rowerowego. Używam lampki AXA Luxx70 Plus zasilanej prądnicą w pieście Shimano DN-3N30. Do pomiarów mogę wykorzystać tylko prosty miernik kupiony za 20zł, dawno temu.

Problem jest dość specyficzny, bo lampka działa, ale nie tak jak powinna. Normalnie powinna zacząć świecić przy małej prędkości z małą częstotliwością, widać migotanie, gdy się ustabilizowała, dołączały dwie pomocnicze diody, a na końcu przy prędkości powyżej 15km/h świeciła pełną mocą. Miała też układ podtrzymywania energii.

Teraz ledwo się jarzy, aż do prędkości około 20km/h, i wtedy załapuje od razu najwyższy tryb, ale też mam wrażenie, jakby świeciła nieco słabiej niż wcześniej. Nie mam pojęcia jaka elektronika jest w środku, a producent nie udostępnia żadnej specyfikacji. Nie znam się na LED'ach, ale mi to wygląda na usterkę elektroniki sterującej. Podłączyłem lampkę pod ładowarkę telefonu 6V/850mA, czyli podobne parametry jak prądnica w piaście. Lampka reaguje tak, że widać tryb rozbiegowy przez chwilę, potem sekundowe mignięcie diod dodatkowych, a potem już tryb pełnej mocy, i świeci nawet jaśniej niż na rowerze. Stąd pojawiło się moje podejrzenie, że może jednak piasta uległa awarii, ale tam przecież nie ma się co zepsuć.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś kto zna się na sterowaniu diodami LED rozwiał moją wątpliwość co od sterownika lampki i ewentualnie wyjaśnił co i jak zmierzyć, żeby zidentyfikować usterkę. Na chwilę obecną nie wiem czy problemu szukać w lampce, czy piaście.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14044540
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Miernik na napięcie, przyklej do kierownicy. Podłącz do dynama i pomierz napięcia przy różnych prędkościach.
  • REKLAMA
  • #3 14054827
    tom3k88
    Poziom 11  
    Wyszło coś takiego, pomiar mocno niedokładny, bo licznik bezprzewodowy ma dość dużą bezwładność, jeżeli chodzi o aktualizację prędkości.

V[km/h]610121416182022242830
    U [V]4,87,59,5111315161819,52224
  • REKLAMA
  • #4 14778224
    greggy
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Odgrzewam może nieco po czasie, ale:
    Uporałeś się z tym problemem? Tak - to podziel się.
    A sprawdzałeś może, czy tylna lampka nie padła i nie przywiera zasilania przedniej?
  • #5 14790866
    tom3k88
    Poziom 11  
    Nie miałem podłączonej tylnej lampki. Odesłałem po prostu na gwarancję, przysłali mi nową. Jak na razie działa ;-)
REKLAMA