logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DV6-2015sw - czarny ekran z białą kreską po logo HP, błąd CMOS

skibixd 15 Paź 2014 11:17 1680 9
REKLAMA
  • #1 14042987
    skibixd
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    posiadam DV6 - 2015sw, na początku wyskakiwał błąd CMOS, wyjąłem baterie, wymieniłem na nową, błąd zniknął. Po włączeniu komputera wentylator zaczyna chodzić uruchamia się, pojawia się logo HP a następnie czarny ekran z białą kreską (nie mruga), przeszukałem już wszystkie tematy, nie pomogło podgrzewanie mostka, ani reset biosu (WIN+B uruchamia się bez obrazu, wyłączam, uruchamia ponownie z tym samym błędem), wyjmowanie, podmienianie pamięci ram oraz dysku, nie mam pojęcia co może być. Może istnieje jakaś możliwość wgrania BIOSu bez możliwości wejścia do niego (bo nie ma takiej możliwości) i ustawiania bootowania na pendrive? Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14043042
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    tak trochę chaotycznie to opisałeś ...

rozumiem, że komputer się odpala, tylko nic nie widać w windowsie (brak obrazu) - dźwięk startującego windowsa słyszysz ?

miałem kiedyś przypadek uszkodzenia taśmy matrycy - obraz przy niskiej rozdzielczości był, niestety w windowsie już nie... sprawdź czy na monitorze zewnętrznym coś wyświetla

ps. bios możesz spróbować wgrać wyciągając dysk twardy i wkładając w USB bootowalnego pendriva z hirent boot CD (tam albo wgranie biosu z poziomu dos, lub mini xp)
  • REKLAMA
  • #3 14043055
    skibixd
    Poziom 12  
    Racja, chaos trochę.
    Komputer odpala, pojawia się ekran z logiem HP, następnie przechodzi do czarnego ekranu z białą kreską. Więc to nie wina matrycy.
    Wytłumaczysz mi proszę jak wgrać BIOS w mini xp?
  • #4 14043058
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2345
    Na całkiem gołej płycie tak samo? Nie tylko dysk i pamięć może tak blokować. W tamtym tygodniu miałem pacjenta (też DV6), którego w identyczny sposób blokowała uszkodzona bateria.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 14043065
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Proponuję przeprogramować za pomocą programatora bios. Może być konieczna wymiana kości bios. Ten model u mnie ma prawie 100% przyczyn usterek właśnie związanych z bios i jego kostką .

Ewentualnie wcześniej sprawdź sprawność dysku. Podaj jego smart.
  • REKLAMA
  • #6 14043067
    skibixd
    Poziom 12  
    Na gołym również, zresztą bez pamięci wiadomo, że piszczy plus nic nie ma na ekranie.
    Baterię właśnie wymieniłem, poprzednia powodował błąd CMOS, po wymianie jest tak jak opisywałem.

Dodano po 42 [sekundy]:

diseasekowalski niestety nie posiadam takiego programatora, nigdy w to się nie bawiłem.

Dodano po 6 [minuty]:

szakal_xxx ale w sumie nie dostanę się do hirena...
  • #7 14043129
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    brak programatora to nie problem ... w pierwszym lepszym serwisie RTV kostkę Ci zaprogramują

jedynie kwestia wylutowania starej i wlutowania nowej

ps. przy tej operacji proponuje wymianę kości na inną/nową
  • #8 14043138
    skibixd
    Poziom 12  
    A wchodzi w grę wylutowanie z innego hp i wlutowanie to tego?
    Czy to kompletnie bez sensu?
  • #9 14043204
    szakal_xxx
    Poziom 13  
    jeżeli wylutowanie z innego, zaprogramowanie i wlutowanie do uszkodzonego to tak (oczywiście o ile kość pasuje ...)

jak ta płyta główna z której chcesz wylutować bios, odpala (bo to np. stary laptop już nie używany) i kość pasuje - zawsze możesz przefleszować kostkę odpowiednim biosem i już zaprogramowaną odrazu wlutować do uszkodzonego lapka
  • #10 14043208
    skibixd
    Poziom 12  
    Raczej nie przefleszuje bo została mi sama płyta ze starego komputera

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptop HP DV6-2015sw, który po wymianie baterii przestał wyświetlać obraz, zatrzymując się na czarnym ekranie z białą kreską po logo HP. Wcześniej występował błąd CMOS, który zniknął po wymianie baterii. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak reset BIOS-u, podgrzewanie mostka, wymiana pamięci RAM oraz dysku, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie działania na zewnętrznym monitorze, a także rozważają możliwość wgrania BIOS-u za pomocą bootowalnego pendrive'a z Hiren's Boot CD. Wskazują również na możliwość uszkodzenia kości BIOS, co może wymagać jej wymiany lub zaprogramowania w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA