logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować szumy w mikrofonie elektretowym z modułem SPK-D-AEC Bluetooth?

karcit 15 Paź 2014 13:01 678 2
REKLAMA
  • #1 14043238
    karcit
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kupiłem sobie taki oto http://www.goodluckbuy.com/spk-d-aec-bluetoot...ereo-audio-receiver-and-handsfree-module.html

Jest to odbiornik audio po BT.

Całość zmontowana działa całkiem fajnie. Problem tkwi w trybie HF (zestaw głośnomówiący). Zastosowałem najzwyklejszą wkładkę elektretową. Napięcie VMIC z układu to ok 3V. Problemem jest wysoki poziom szumów. Co można z tym zdziałać, żeby to poprawić?

Schemat podłączeń tego cuda jest następujący. Jak zredukować szumy w mikrofonie elektretowym z modułem SPK-D-AEC Bluetooth?
  • REKLAMA
  • #2 14043250
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    karcit napisał:
    Problemem jest wysoki poziom szumów. Co można z tym zdziałać, żeby to poprawić?

Zewrzyj mikrofon - szum znika?
    Jeśli tak to jedną z możliwości jest przedostawanie się zakłóceń z zasilania przez obwód zasilania władki. Dla testu przepnij owo zasilanie na oddzielną baterię.
  • #3 14043256
    karcit
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No warunki zasilania łatwe nie są. To coś pracuje jako Handsfree w samochodzie. Po południu spróbuję.

A jeszcze jedno. Mikrofon podłączony przez Jack 3,5mm. Odłączanie mikrofonu nic nie zmienia, więc jest to na pewno szum "wewnęrzny"
REKLAMA