logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kalibracja baterii w simens'sie dokladnie CX65 i gwarancja

_POCk_ee 02 Maj 2005 17:53 1197 8
  • #1 1455522
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    czesc wszystkim mam taki problemik z nowym telefonem CX65
    strasznie mi krotko trzyma bateria i czasems ie wylacza formatowalem ja duzo razy!!

wiec jest sposob ladowanie nowych ustawien programem Simens Sensors Tools v1.1

http://www.siemensinfo.pl/modules.php?name=Artykuly&file=detal&id=28

ale mam telefon na gwarancji! nie strace gwarancji po zmianie ustawien?? jak moze mi ktos odpowiedziec na to pytanie to bardzo prosze z gory serdecznie DZIEKUJE!!

Dodano po 28 [minuty]:

albo czy moge oddac na gwarancje? z takim proglelem?? bo gdzies czytalem cos podobnego tylko bylo cos o noki? bo naprawde mi trzyna ~30h ta bateria jaks ie troszeczke pobawie jak sie nie baiwe to ~40h
    a raz jak chcaielm sprawdzic ile mi bedze najdluzej trzymala to w sumie nie cale 4dni ale kompletnie nic nie robilem telefonem i wylanczalem na nocik! a moj kumpel ma taki sam telefon i mu trzyma 5-6dni spokojnie!!

wiecz czy mozna oddac na gwarancje z takim problelem???
  • #2 1456807
    Krisek
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Podejdz do serwisu zapytaj :)
    zapewne kazda ingerencja w software uniewaznia gwarancje :) nawet nie sugeruj ze cos takiego chciales robic bo zwala na ciebie
  • #3 1458293
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Gwarancję na pewno stracisz jak tylko zaczniesz cos zmieniać w oprogramowaniu.
    Daruj sobie ustawienia SToolem 1.1 bo to ci nic nie da.
    Fakt że w tych modelach bardzo krótko trzymają baterie , ale 30h to naprawde za mało.
    Oddaj na naprawę gwarancyjną z zaznaczeniem że fon tak od początku krótko trzyma.
  • #4 1462445
    kili^^
    Poziom 16  
    Cytat:
    Daruj sobie ustawienia SToolem 1.1 bo to ci nic nie da.

to prawda...
    Cytat:
    Oddaj na naprawę gwarancyjną z zaznaczeniem że fon tak od początku krótko trzyma.

i niby co to ma zmienić że tak zaznaczysz? - bateria ma na bank pojemność prawidłową, pobory prądu też zapewne w normie (inaczej pracowałby poniżej 24h) - jeśli tak to usterki nie stwierdzą...
    w instrukcji obsługi jest napisane, że czas pracy 60-300h - ciekawe, że wszyscy widzą tylko to "300h" i dają się omamić reklamom...
  • #5 1463055
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Masz racje co do baterii - temat rzeka .
    Dla sprawdzenia oddaj do serwisu z adnotacją że bateria bardzo krótko Ci trzyma - poniżej 40h.
    Mam nadzieje że dadzą wydruki testów baterii jak i pomiarów telefonu.
  • #6 1463727
    Troll26
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Radze jeszcze ustawić podświetlanie na np.70% wizualnie mala zmiana a w czasie czuwania "ogromna". Proponuje również wył GPRS Lub Irde jak jej nie uzywasz.. czasy również powinne podskoczyć
  • #7 1464015
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    dzieki wszystkim
    ja mam podswietlanie na 100% ale GPRS i Ider wykaczona zawsze
    zmienie to podswietlanie i zobacze
    jak cos to oddam na gwarancje
    ale mam jednago kumpla co na C60 oddal na gwarancje z takim samym prodlelem wymienili mu baterie powiedzieli ze wszystkie ustawienia ma oki i ma dalej tak samo!
    ale mam jeszcze jednego kumpla z CX65 ktoremu trzyma ok 150h
    i mnie to wnerwia bo mi trzyna ok 30

dziekuje za pomoc!!!!!!!!
  • #8 1465065
    Troll26
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    U mnie Cx65 trzyma około 4-5 dni . Jeszcze b. wazne jest położenie ( chodzi o parametry sieci , odległość od BTS-a ) . Jak gdzies wyjade ze " pola" :) musze szukać jak igły to też bateryjka szybko zdycha, bo wiadomo w antene daje max-a
    Narka
  • #9 1468166
    kili^^
    Poziom 16  
    sprawdz jeszcze czy nie masz w menu ustawionej opcji "szybkie wyszukiwanie" - mocno skraca czas pracy
    Cytat:
    Jeszcze b. wazne jest położenie ( chodzi o parametry sieci , odległość od BTS-a )

to nie wszystko - jest masa czynników... np. kilka BTS'ów w podobnych odległościach, duży róch w sieci na twoim terenie, dużo się przemieszczasz - wtedy częstsze są kontakty telefonu z synchronizacja z nadajnikami... to tak obrazowo, ale jest masa czynników...
    dla przykładu mogę podać wskazania ericssona t39 - tam oblicza orientacyjny czas pracy na podstawie aktualnych warunków pracy (siły sygnału, charakterystyki sieci, włączonych funkcji, itd...) w centrum miasta gdzie zasięg full po naładowaniu wskazuje około 300h... ale już na wsi - gdzie mam jednego dosyć mocnego BTS'a ale nie na full po naładowaniu na wskaźniku około 400h i faktycznie będąc tam wolniej znika ikonka baterii...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy krótkiego czasu pracy baterii w telefonie Siemens CX65, który czasami się wyłącza mimo wielokrotnego formatowania. Użytkownik pyta o możliwość kalibracji baterii za pomocą programu Siemens Sensors Tools v1.1 oraz o wpływ takiej ingerencji na gwarancję. W odpowiedziach podkreślono, że modyfikacje oprogramowania unieważniają gwarancję, a program SToolem 1.1 nie przyniesie poprawy. Zaleca się oddanie telefonu na gwarancję z opisem problemu krótkiego czasu pracy baterii. Wskazano, że czas pracy baterii w modelu CX65 jest często krótszy niż deklarowany, a różnice mogą wynikać z warunków sieciowych, ustawień telefonu (np. podświetlenie, GPRS, IrDA) oraz lokalizacji względem stacji bazowych (BTS). Przykłady innych użytkowników pokazują różne czasy pracy baterii, od około 30 godzin do nawet 5-6 dni, co sugeruje możliwą wadę baterii lub telefonu. Zalecane jest sprawdzenie ustawień takich jak "szybkie wyszukiwanie" oraz optymalizacja podświetlenia i wyłączanie nieużywanych funkcji radiowych w celu wydłużenia czasu pracy baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA