logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uklad wzmacniacz LM358N + czujnik temp. LM35dz - skoki napięc

Student23 15 Paź 2014 17:06 3183 6
  • #1 14043833
    Student23
    Poziom 11  
    Ocena: 1

Witam. Mam układ odpowiedzialny za grzanie/chłodzenie czujnika temp. Realizacja jako regulacja PID na sterowniku PLC s7-1200. Problem polega na występowaniu dziwnych skoków napięć podczas załączania żarówki, oraz w mniejszym stopniu wentylatora. Układy oba zasilane są z tego samego zasilacza komputerowe. Rzeczywiste napięcie na układy jest 11.70, natomiast tranzystor mosfet IRf530 na żarówkę przepuszcza 10.6 V, a na wentylator 11.4 V, czemu tak to nie wiem. Czujnik temp na pewno jest dobry ( był tez sprawdzany układ na innym, nowym ). Chodzi o to ze po jakimś czasie. Gdy temp wynosi np 28 stopni, załącza się szybko żarówka i nagle jest 30, a czasami nawet różnica wynosi 5 stopni, gaśnie i znowu jest 28 (nie jest istotne, czy żarówka jest przy czujniku czy pol metra od niego). Podczas szybkiego załączania/rozłączania napięcie podawane na wzmacniacz waha się od 11.55 do 11.75 V. Żeby było śmieszniej gdy testuje te układy to czasami sytuacja jest taka, ze wszystko działa ok przez moment, dopiero po pewnym czasie, zmianach wartości zadanych zaczynają się takie problemy.
    Czy konieczne tutaj są stabilizatory? kondensatory??
    Gdy zasilałem wzmacniacz osobnym zasilaczem, czujnik tez osobnym wówczas nie było takich gwałtownych skoków, ale znowu odczyt temp był dziwny, spadał ciągle.

• Pomocny post
    #2 14044059
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Widać skoki napięcia zasilania przenoszą się i na czujnik... Spróbuj zaserwować czujnikowi zasilanie z +12V poprzez 78L05 (plus minimum kondensatorków filtrujących), Wzmacniacz możesz podobnie, czy to poprzez 78L09 czy poprzez stabilizator parametryczny z diodę Zenera 9V1.
    Jaką tam masz żarówkę? Rezystancja kanału IRF530 to ok 0,16 Om plus kwestia nagrzania i na każdy amper obciążenia masz ok 0,16V straty napięcia. Jak masz prowadzone przewody? Wszystko w kupie razem? To licz się ze śmieciami powodującymi zakłócenia w pracy jak np idiotyczne odczyty.
  • #3 14044185
    Student23
    Poziom 11  
    Ok wielkie dzięki spróbuje tak jak mówisz. Chociaż niedawno sprawdzałem, to na zasilaniu nie widziałem żadnej różnicy, a wahania podczas załączania i wyłączania wynosiły 1 stopień, więc nie tak źle. Żarówka jest na 12 V 21W. A to, że te dwa układy są z tego samego zasilacza oraz mają wspólną masę ma też wpływ?
    Prowadzący mi mówił, że do takiego czegoś płytki stykowe nie są do końca odpowiednie.
  • #4 14044191
    fuutro
    Poziom 43  
    Płytki stykowe? No to przesada, to jest dobre na układy małej mocy ale nie na takie patenty jak z tą żarówką.
  • #5 14044359
    Student23
    Poziom 11  
    czyli rozumiem, że jak tych płytek się pozbędę to też coś pomoże. A warto dodać jeszcze rezystor 1k ohm + kondensator 100nF z czujnika temp do wzmacniacza?
  • #6 14044462
    fuutro
    Poziom 43  
    Raczej nie 1k a 150-220 Om i do 100nF dodaj 100uF/16V.
    Poza wywaleniem płytek skróć maksymalnie połączenia, połączenia masy zrób solidne.
  • #7 14044852
    Student23
    Poziom 11  
    Ok, dziękuje bardzo. Będę próbował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z układem grzania/chłodzenia czujnika temperatury LM35dz, który wykorzystuje wzmacniacz LM358N oraz tranzystor MOSFET IRF530. Zauważa skoki napięcia przy załączaniu żarówki 12V 21W oraz wentylatora, co wpływa na odczyty temperatury. Użytkownik sugeruje, że wspólne zasilanie z jednego zasilacza komputerowego oraz użycie płytek stykowych mogą być przyczyną problemów. Otrzymuje porady dotyczące stabilizacji zasilania czujnika i wzmacniacza, a także zalecenia dotyczące poprawy połączeń i użycia odpowiednich rezystorów oraz kondensatorów w celu zminimalizowania zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA