logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znaczenie RTS i Fragmentation Threshold w Planet WL-8305 - jak ustawić?

arte7 02 Maj 2005 18:25 1629 2
REKLAMA
  • #1 1455605
    arte7
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Interesuje mnie znaczenie zmian ustawien w zaawansowanych ustawieniach karty (mam Planet WL-8305) wartości /RTS Threshold/, oraz /Fragmentation Threshold/.
    Wiele znalazłem cytatów na forum że "trzeba próbować zmian jeśli jest problem z wydajnością, stabilnym połączeniem itp.... ale nigdzie nie było dokładnie wyjaśnione co te ustawienia dokładnie oznaczaja, co daje ich zmniejszanie albo zwiekszanie?

Czy są jakieś reguły, którymi należy sie kierować przy ich zmianach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1456443
    danda
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Regulacja RTS sie opłaca , u siebie próbowałem ustawiać i sprawdzać jakie transwery mam i okazało sie ze jak ustawiłem na 410 to było najlepiej , parametr ten określa długość wysyłanej ramki jaką ma wysyłać urządzenie podczas transmisji na wlan, a fragmentacja określa od jakiej długości ramki ma zacząc fragmętować ramki na mniejsze, ale fragmętacje najlepiej zostaw tak jak ma ustawienie default czyli około 2343 czy jakos tak , ale regulacja Rts jak najbadrziej sie opłaca , w zależności od jakości łącza radiowego , im gorsze łącze tym bardziej trzeba ją zmniejszać, bo np: jak twoja ramka będzie miała długość ponad 2000 to jeżeli będzie uszkodzona to będzie pożucona a nadajnik powtórnie będzie ją nadawał , jeżeli ramki są kródsze to wtedy nawet jak jest pożucona to traci ciąg tych np: 400 a nie 2000 bajtów. pozdrawiam Dnada
  • #3 1460563
    arte7
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    No to coś juz wiem . Wlasnie sam zauważyłem że pomogło gdy zmniejszyłem z domyślnych 5096 na 2096. od początku miałem problem z otwieraniem stron - nie reagowały na klikniecie przycisków menu, w elektrodzie nie mogłem wysłac posta po kliknieciu "wyślij" gdzies sie gubiło i nie docierało, skype mi rwał mój głos u kogoś, chociaż ja go słyszałem idealnie. Teraz jest znaczna poprawa

Chociaż myślę że zbyt duża fragmentacja też może obniżyć wydajność.

Ciekawi mnie też zjawisko które obserwuję w wykresie "Data Rate" po rozpoczeciu sciągania danych wykres płynnie rośnie od minimalnych wartości do max przez około 4 s. a następnie opadając stabilizuje sie do ok 75% osągniętej chwile wczesniej.
    Ciekaw jestem czy da sie zrobic by transwer szybko narastał do max i trzymał sie na wysokim poziomie? Czy może to już nie odemnie zależy , a np. od prowidera, lub serwera na którym są umieszczone dane które ściągam?
REKLAMA