logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parametry linii TP Neostrada 1 Mbit - częste zrywanie połączenia

Lukasia 07 Lut 2007 15:28 4331 11
REKLAMA
  • #1 3539750
    Lukasia
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!

Mam nastepujacy problem: jest sobie lacze neostrady TP 1 Mbit, ktore w ciagu dnia, ba, w ciagu godziny potrafi zerwac sie kilkakrotnie. Lacze chodzilo poprzez router USRobotics, zmienilem teraz router na inny, ale problem powrocil praktycznie od razu. Prosilbym o sprawdzenie, czy podane parametry sa w miare w porzadku. Jesli okaze sie, ze sa dobre, to pozostanie tylko interwencja w TP.

Line Attenuation Downstream: 44 dB
    Line Attenuation Upstream: 15.5 dB

Noise Margin Downstream: 25 dB
    Noise Margin Upstream: 19 dB

Z gory przepraszam, jesli cos nie tak (albo nie tu) napisalem. Jestem tu nowy i prosilbym o wyrozumialosc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3540149
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Lukasia napisał:

Noise Margin Upstream: 19 dB

Ten parametr jest za niski - to SNR, czyli odstęp sygnału od szumu.
    Zgłoś problem w TP.
  • REKLAMA
  • #3 3540407
    Lukasia
    Poziom 10  
    Hmm, powinienem poprostu zglosic zapotrzebowanie na sprawdzenie stanu technicznego linii? Czy jakos inaczej to sformulowac? Domyslam sie, ze takie rzeczy raczej zglasza sie na 9393, bo na 800102102 raczej mi nie pomoga?
  • #4 3540713
    pawrys
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czym albo jak można sprawdzić poziom sygnału LAN?
  • REKLAMA
  • #5 3540905
    Lukasia
    Poziom 10  
    Poziom sygnalu LAN? Sprecyzuj bardziej zapytanie...
  • #6 3542082
    domonon
    Poziom 11  
    Przyczyna jest raczej wysokie Attenuation 44 dB i to jest powodem rozłaczania, problem nalezy zglosic pod 800102102, a wczesniej sprawdzic czy telefony sa wpiete przez mikrofiltry
  • #7 3542733
    Lukasia
    Poziom 10  
    Hmmm, widze dwie rozne opinie i teraz nie wiem, czy obie sa sluszne, czy tylko jedna z nich...Ustalmy jakies jedno stanowisko w tej sprawie, jesli mozna prosic. Pozdrawiam!
  • #8 3543026
    domonon
    Poziom 11  
    Przyczyna tkwi w wysokim tłumieniu, 44 dB jak dla opcji 1 Mb to za dużo, odstep sygnał/szum jest na poziomie 19-czyli OK, gdyby spadł do ok 10 dB- wtedy mozna by to uznać za przyczynę rozłączania. Więc jesli podpiecie jest w porządku nie pozostaje nic innego jak telefon 0800102102. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #9 3552020
    zick.pl
    Poziom 17  
    szczerze mówiąc to ani 44dB nie jest za wysokim tłumieniem ( które zreszą przede wszystkim zależy od długości lini ) ani SNR na poziomie 19dB nie jest za niskim parametrem, tylko czy te parametry są stabilne i nie zmieniają się ich wartości co zazwyczaj idzie w parze z błędami CRC.

w takich sytuacja zazwyczaj pomaga wycięcie badziewia w puszcze przyłączeniowej na budynku i połączenia kabli od nowa ( zakładając że masz własny dom )

ja proponuję rozkręcić puszkę do której przychodzi linia na budynek
  • #10 3552156
    Lukasia
    Poziom 10  
    Obawiam sie, ze ingerencje z mojej strony w linie TP nie beda mozliwe, poniewaz omawiany problem dotyczy jednej z duzych firm w moim miescie, wiec pozostaje mi tylko zglosic problem do TP i czekac na jakas interwencje (no chyba, ze problem ustal, bo ostatnio nie zglaszali problemow, ale to jeszcze sprawdze dokladnie). Podobno ktos im zwracal uwage na kiepska linie przy okazji proby montowania terminali bankowych lub czegos w podobie.

P.S. Wlasnie sprawdzilem tlumienie mojej linii. Mam na poziomie 5 dB (tam jest 44 dB). Czy zalezy to rowniez od odleglosci od centrali? Centrala u mnie znajduje sie bardzo blisko mojego mieszkania.
  • #11 3552178
    zick.pl
    Poziom 17  
    przedewszystkim od odległości choć w wyjatkowych przypadkach nie tylko ( średnica żył miedzianych , ilośc złącz itd.. )
  • #12 3553829
    R0b3rT
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam..
    Wystarczy zadzwonić na Błękitną Linię TP lub 0800102102 i powiedzieć że modem w ciągu dnia traci kilkakrotnie synchronizację..
    Najlepiej przez jakiś czas nie odłanczać routera (bo tylko w wypadku synchronizacji można pomieżyć parametry łącza) i ktoś powinien zająć się problemem. Z tych parametrów jednoznacznie wynika że linia jest do poprawki.
    Pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy częstych zrywań połączenia w łączu Neostrada TP 1 Mbit. Parametry linii wskazują na wysokie tłumienie (Line Attenuation Downstream 44 dB), które jest uznawane za główną przyczynę rozłączeń, mimo że odstęp sygnału od szumu (Noise Margin Downstream 25 dB, Upstream 19 dB) jest na dobrym poziomie. Wskazano, że tłumienie na poziomie 44 dB jest zbyt wysokie dla łącza 1 Mbit i może powodować niestabilność połączenia. Zalecane jest zgłoszenie problemu do TP pod numerem 800102102 lub Błękitną Linię TP, z prośbą o sprawdzenie stanu technicznego linii. Wskazano również na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia telefonów przez mikrofiltry. W dyskusji pojawiła się sugestia, że stabilność parametrów i brak błędów CRC są istotne dla jakości połączenia. W przypadku własnego domu pomocne może być sprawdzenie i ponowne połączenie kabli w puszce przyłączeniowej. Odległość od centrali ma wpływ na tłumienie linii, co potwierdzono w odpowiedziach. Router USRobotics był używany, jednak zmiana routera nie rozwiązała problemu, co wskazuje na problem z linią, a nie sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA