logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 106 – nawiew działa na pozycji 0, dlaczego powietrze leci mimo wyłączonego nadmuchu?

Narcoser 15 Paź 2014 23:02 3483 5
REKLAMA
  • #1 14045172
    Narcoser
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Hej, mam takie pytanie, kupiłem peugeota 106 na gaz na dojazdy do pracy i chyba nie rozumiem działania jeszcze wszystkiego. Nie umiem wyłączyć siły nadmuchu. Jest trójpozycyjne przekrętło dzięki któremu mogę wybrać skalę dmuchanego nawiewiu. Od zera do trzech. Trzy to ten największy a 0.. chyba powinien być wyłączony idąc tropem logiki. U mnie to działa tak, samochód zawsze jak jeżdżę to dmucha mi powietrze nawet jeśli jest na "zero" 0. Nie dmucha tak bardzo ale dmucha w zależności czy jest zimno czy ciepło ustawione. Mogę przesuwać wskaźnik zimna albo ciepła i jedyne co zrobić to zasunąć kratki aby nie leciało z nich powietrze... ale on dalej grzeje/chłodzi i aby przykładowo takie ciepło wyprodukować traci energię/paliwo na ogrzewanie powietrza które wyłączyłem! Sorry za chaotyczną wiadomość, ale jest późno a ja jutro wstaję po 3 ;/ Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14045241
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    Jest to normalne, po wyłączeniu nawiewu powietrze swobodnie się przemieszcza stąd to uczucie nadmuchu. Możesz albo zamknąć obieg powietrza (o ile możesz), ustawić temperaturę na "neutralną" albo puścić powietrze na nogi/szybę. A samochód Ci więcej nie pali...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14045324
    qoompel
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    Narcoser napisał:
    dmucha mi powietrze nawet jeśli jest na "zero"
    Jeśli siła nawiewu nie jest duża, to dałbym sobie z tym spokój ;) Tak jak przedmówca pisał - możesz włączyć nawiew w kierunku innym niż Twoje ręce czy głowa i wtedy tak tego nie odczujesz. Obiegu powietrza nie możesz zamknąć, ale może sobie dasz jakoś radę ;)

Rozumiem, że klimatyzacji nie masz?

P.S. Daję Ci linka do tematu z polską instrukcją. Tam jest opisane jak ustawiać nawiewy. Niby banał, ale może przydadzą Ci się inny porady.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2913862.html#14045322
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14045675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14048494
    Narcoser
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Dziękuję Panowie, rozwialiście trochę moje czarne myśli. Naprawdę gdy wyłączę na "zero" nadmuch a jest ustawiony suwakiem na "ciepło" to gdy lekko sobie dmucha ciepłem, nie pobiera dodatkowej energii? Nie jestem mechanikiem niestety, nie ogarniam tak dobrze. Jak jadę rozpędzony to dmucha trochę bardziej. Zauważalnie zdecydowanie. Myślałem, że na "zero" jest zero nadmuchu. Mam dwa samochody w domu: ten peugeot oraz skoda felicia z '99. W skodzie czegoś takiego nie zauważyłem. Jak wyłączam nadmuch to przynajmniej wrażenie tylko odnoszę, że na serio nie dmucha. Pozdrawiam! Dzięki!
  • #6 14048881
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 940
    Nagrzewnica jest na stałe połączona z układem chłodzenia samochodu więc jak silnik się grzeje, ciepło przenosi płyn chłodniczy do chłodnicy, nagrzewnicy.
    Jak jedziesz szybciej szybciej dmucha to znaczy że pęd powietrza idzie w "otwór" z którego wentylator ciągnie powietrze. Wentylator masz wyłączony, a powietrze i tak będzie.

To jak w domu jest. Napalisz w piecu to masz ciepło, i grzejnik sobie przykręcasz. Grzejnik zakręcisz, w piecu się pali i tak temperatura będzie.
REKLAMA