logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie trójżyłowego kabla do podwójnego włącznika światła – jak poprawnie wykonać?

amadeofather 16 Paź 2014 02:03 3513 14
  • #1 14045394
    amadeofather
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam!
    Po podziale strychu okazało się że oświetlenie mojej części jest podpięte pod instalację sąsiada, co należy poprawić. W tej chwili zostałem z uciętymi kablami i nie mogę poradzić sobie z odtworzeniem puszki i sposobem jak to zostało połączone. Zaznaczam że wcześniej wszystko działało prawidłowo.
    Co mnie zastanawia to podłączenie trójżyłowego kabla do podwójnego kontaktu, czy takie rozwiazanie jest możliwe ?
    Czy jest to niefachowa robota z użyciem kabla ochronnego.
    Może ktoś spróbuje połączyć odpowiednio te kabelki.

pozdrawiam
    Załączniki:
    • puszka.JPG (40.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14045400
    karol-jaskulski
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam

Podłączenie 3 żyłowego przewodu do włącznika podwójnego (świecznikowego) jest możliwe i będzie działało w 100%, chociaż nie jest prawidłowe. Zgodnie z normą elektryczną na przewodzie ochronnym koloru żółto-zielonego nie może wystąpić potencjał fazy. Często jednak w instalacjach domowych elektrycznych przewód ochronny jest wykorzystywany np. przy włącznikach schodowych lub świecznikowych. Podłącz tak jak pokazałem na rysunku poniżej a będzie działało. Zwróć uwagę na kolory przewodów.

Podłączenie trójżyłowego kabla do podwójnego włącznika światła – jak poprawnie wykonać?

Moderowany przez Łukasz-O:

Skoro schemat jest niezgodny z przepisami to dlaczego kolega go promuje? Następny razem będzie ostrzeżenie.

• #3 14045407
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    Kolor przewodu żółto-zielony jest zarezerwowany dla przewodu ochronnego tylko i wyłącznie dlatego jeżeli masz możliwość to wymień ten przewód na 4-ro żyłowy.
  • #4 14047206
    Guferowaty
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ale można końce taśmą oznaczyć na inny kolor i już będzie działać.
  • #5 14047225
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Guferowaty napisał:
    Ale można końce taśmą oznaczyć na inny kolor i już będzie działać .
    Działać będzie, ale tak się robić nie powinno.
  • #6 14047272
    amadeofather
    Poziom 11  
    Witam!
    Sprawa wydaje się już oczywista ale ponieważ kiepski ze mnie elektryk dopytam czy zetkniecie brązowego przewodu z prawej żarówki(bo jeden musi być brązowy )z niebieskim przewodem od gniazdka nie spowoduje zwarcia? Czy w tym miejscu powinien właśnie znajdować się ten 4 przewód(chyba czarny) a wtedy brązowy idzie w miejsce ochronnego ? Nie jednak dalej tego nie rozumiem może ktoś może mi to rozrysować na kablu czterożyłowym od gniazdka będę wdzieczny.
    Pozdrawiam
  • #7 14047438
    opu
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Jestem elektrykiem z zawodu robię w zawodzie i używa sie 3 żyłowych przewodów właśnie żółto zielonym kolorem w układzie przełącznika schodowego również jak klient zmieni zdanie i chce dodatkowy punkt świetlny na przełączniku świecznikowym bez kucia. Raz się spotkałem z upierdliwym klientem który gada takie pierdoły ze nie może na nim być napięcia na ochronnej żyle założyłem termokurczkę czarną z obu stron i problemu nie było. Po co do włącznika prowadzić ochronny w tym przypadku? może być faza tylko żyła musi być zaizolowana na czarno. wszyscy tak robią.
    wklejam rysunek dla 4 żyłowego przewodu

PS L - to nasze zasilanie, wszystkie niebieskie złącz ze sobą, wszystkie żółto zielone też ze sobą

Moderowany przez Łukasz-O:

Ostrzeżenie #1 za udzielanie szkodliwych porad w temacie.
    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #8 14047465
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    opu napisał:
    wszyscy tak robią.
    Wszyscy elektrycy piekarze chyba, żaden profesjonalista tak nie zrobi, bo to nie przystoi, z tym trzeba walczyć.
  • #9 14047496
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    opu napisał:
    Jestem elektrykiem z zawodu robię w zawodzie i używa sie 3 żyłowych przewodów właśnie żółto zielonym kolorem w układzie przełącznika schodowego
    .jpg[/img][/url]

A jak obudowa przełącznika jest metalowa ?
  • #10 14047512
    opu
    Poziom 12  
    Teoretycznie nie powinno się tego robić z obudowami które wymagają PE, to rozwiązanie stosuje się przy układach LED i halogen z transformatorem.
  • #11 14047521
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4280
    opu napisał:
    teoretycznie nie powinno się tego robić z obudowami które wymagają PE te rozwiązanie stosuje się przy układach led i halogen z transformatorem.

Nie nie powinno tylko niewolno! Bez względu, czy obudowa wymaga PE, czy tez nie.
  • #12 14047617
    opu
    Poziom 12  
    teoria a praktyka ma się daleko od siebie. Ma być bezpieczne i ma działać i to jest praktyka. Jak by było tak jak mówicie to byście musieli zwolnić wszystkich elektryków w Polsce i za granicą. Wejdź do nowego budownictwa i ściągnij w mieszkaniu włącznik schodowy co tam zobaczysz ? 3 żyły w tym żółto zielona użyta w korespondencji i to nie jest mój wymysł i to jest życie. ile kilometrów kabla 4 żyłowego by poszło na cały blok ? a jak można zaoszczędzić dając 3 żyłowy (wizja projektantów i deweloperów oraz podwykonawców). ktoś wyskakuje z prawem wysyłają mnie żeby założyć termokurczke koloru czarnego i koniec tematu. Równie dobrze można zakupić przewód z kolorami czarny, brązowy, zielony lub niebieski i wtedy było bo to samo. Co to zmienia? możecie mnie zbanować ale życia nie oszukacie! :)

Moderowany przez kkas12:

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Nie kolego nikogo zwalniać nie będziemy, ale siedem dni urlopu za uporczywe głoszenie o propagowanie teorii urągających uznanym zasadom wiedzy technicznej.

• #13 14047657
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4280
    Mi nie musi kolega pisać jak jest w życiu.

Na forum nie popieramy partackich i niezgodnych z przepisami rozwiązań. To jest forum techniczne i ma promować poprawne rozwiązania. Czy jasno się wyraziłem?
  • #14 14047719
    kaczmarr95
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Przewód od włącznika do puszki należy wymienić na 4x1,5mm2 z tym że, w sklepie należy powiedzieć aby był to "przewód silnikowy". Zazwyczaj jest YDY taki aby nie posiadał żyły niebieskiej tak jak ja to narysowałem. Zacisk ochronny jeżeli w osprzęcie będzie trzeba podłączyć.
  • #15 14048142
    amadeofather
    Poziom 11  
    Witam!
    Ok wszystko jasne, na szczęście jestem na etapie, że wymiana kabla nie stanowi problemu a i koszt minimalny. Pomimo, że praktyk ze mnie żaden też uważam, że jeśli można należy robić dobrze, nigdy nie wiadomo kto po nas będzie do tego zaglądał. Dzięki wszystkim za rozwiązanie moich wątpliwości. Temat chyba wyczerpany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z nieprawidłowym podłączeniem oświetlenia po podziale strychu, gdzie przewody były podpięte do instalacji sąsiada. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością podłączenia trójżyłowego kabla do podwójnego kontaktu oraz poprawnością użycia przewodu ochronnego. Uczestnicy forum wskazali, że podłączenie trójżyłowego przewodu jest możliwe, ale niezgodne z normami, ponieważ przewód ochronny (żółto-zielony) nie powinien przenosić potencjału fazy. Zalecano wymianę na przewód czterożyłowy, a także podano różne metody oznaczania przewodów. Wskazano na praktyki stosowane w instalacjach elektrycznych, które mogą być niezgodne z przepisami, ale powszechnie stosowane w praktyce. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na wymianę kabla, uznając, że lepiej jest wykonać instalację zgodnie z normami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA