logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus - komunikat ``Cannot display this video mode, change computer display inpu

KamilKML 16 Paź 2014 12:14 11703 6
REKLAMA
  • #1 14045974
    KamilKML
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Z góry przepraszam jeśli temat nie dotyczy tego działu.
    Mam problem z monitorem do komputera. A mianowicie gdy załączyłem pewną grę wyskoczył czarny ekran monitora i pokazał się komunikat ``Cannot display this video mode, change computer display input to 1920x1080 60Hz`` i teraz nawet po zresetowaniu komputera widać na monitorze ikonę ładującego się Windowsa poczym znowu zmienia się w czarny ekran z w/w komunikatem. Jak włączałam już komputer w trybie awaryjnym to monitor działa (wiadomo w słabej rozdzielczości), skasowałem sterowniki graficzne monitor działa (wiadomo w słabej rozdzielczości bo brak sterownika) lecz gdy tylko wgram sterownik do grafiki to znowu monitor staje się czarny. Resetowałem ustawienia monitora niestety nic nie pomogło. Dodam że gdy monitor podłączam do laptopa to działa bez zarzutów w wysokiej rozdzielczości. Dziwnym dla mnie zjawiskiem jest to że gdy monitor jest podłączony do komputera (z czarnym ekranem i widniejącym w/w komunikatem) i podłącze do komputera dodatkowo telewizor przez HDMI to nagle monitor się załącza i działa jak należy również w rozdzielczości 1920x1080 60Hz. lecz gdy odepnę HDMI monitor znów robi się czarny i widnieje opisany komunikat.
    Monitor podłączony do karty graficznej za pomocą kabla D-SUB z adapterem na DVI
    Bardzo proszę o pomoc i dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
    Parametry :
    Monitor: Philips 21.5` 227E4QSD
    Procesor: Intel CORE i5-4440
    Grafika: Gigabyte GeForce CUDA GTX770
    Płyta: Asus Z97-PRO s1150
    System: Windows 7
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14046030
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Przed ekranem z logo windows naciskaj F8 i z menu uruchamiania wybierz:
    Włącz tryb VGA.
    Po ukazaniu się pulpitu wybierz rozdzielczość full hd w opcjach "Ekran".

ps.
    KamilKML napisał:
    Cannot display this video mode, change computer display input to 1920x1080 60Hz

Ten komunikat nie mówi o tym, że monitor nie może wyświetlić tego trybu, ale żeby go ustawić do tego trybu, bo ustawiony jest niewłaściwy. Prawdopodobnie za wysokie odświerzanie 70 i więcej Hz...
  • REKLAMA
  • #3 14046140
    KamilKML
    Poziom 2  
    Robię tak jak napisałeś i gdy klikam F8 to załącza mi się bios. Co prawda jest tam zakładka `Monitor` lecz nie ma możliwości zmiany na VGA.
    Może robię coś nie tak??
    Chyba że chodzi o uruchomienie w trybie awaryjnym i tam poszukać. Jak możesz to wyjaśnij mi to `łopatologicznie` bo jestem naprawdę zielony co do takich spraw.
    Bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14046236
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    KamilKML napisał:
    Robię tak jak napisałeś i gdy klikam F8 to załącza mi się bios.

Powinno pokazać się okno zaawansowane opcje rozruchu. Wybierasz Włącz wideo w niskiej rozdzielczości (640x480). Może za szybko po włączeniu PC wciskasz F8.
  • REKLAMA
  • #5 14046264
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Zaawansowane opcje rozruchu można też wywołać (drastyczny sposób) wyłączając zasilanie komputera w chwili ładowania Windowsa.
  • #6 14046338
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    TyPeczek napisał:
    Zaawansowane opcje rozruchu można też wywołać (drastyczny sposób) wyłączając zasilanie komputera w chwili ładowania Windowsa.

Zdecydowanie odradzam. W ten sposób można uszkodzić system.

mati211p napisał:
    Może za szybko po włączeniu PC wciskasz F8.

Dokładnie.
    Poczekaj aż POST przeleci i wtedy naciskaj F8.
    Ta opcja jest dokładnie w tym samym miejscu, gdzie włącza się tryb awaryjny.
  • #7 14046627
    KamilKML
    Poziom 2  
    SUKCES:)
    Działa jak należy:) Dziękuję wam bardzo. Faktycznie za wcześno wciskałem F8:).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z monitorem, który wyświetlał komunikat "Cannot display this video mode, change computer display input to 1920x1080 60Hz" po uruchomieniu gry. Po zresetowaniu komputera monitor pokazywał czarny ekran, mimo że w trybie awaryjnym działał w niskiej rozdzielczości. Użytkownik usunął sterowniki graficzne, co pozwoliło na działanie monitora, ale po ponownym zainstalowaniu sterowników problem powrócił. Użytkownicy doradzili, aby podczas uruchamiania komputera nacisnąć F8, aby wybrać tryb VGA lub wideo w niskiej rozdzielczości. Po kilku próbach użytkownik zdołał uruchomić komputer poprawnie, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA