logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zimne rury od zasilania grzejnika na poddaszu - możliwe zapowietrzenie?

robert1518e 16 Paź 2014 19:53 2508 7
  • #1 14047333
    robert1518e
    Poziom 9  
    Witam.Mam problem.W domu jednorodzinnym postanowiłem zaadoptować nieużytkowane poddasze.Chce dodać 6 grzejników.Rurki puściłem w podłodze,w wykutych bruzdach w posadzce.Podłączyłem je do istniejącego pionu.Instalacja z miedzi .Przy podejściu do grzejników zlutowałem zasilanie z powrotem.I tu jest mój problem.Wszystkie te zlutowane rurki są gorące ,tylko pod ostatnim grzejnikiem te rurki są zimne.Nie wiem czy to normalne?Czy mogą być one tam zapowietrzone?
  • #2 14047439
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    robert1518e napisał:
    Czy mogą być one tam zapowietrzone?

pewnie mogą. Dobrze by było, jak byś jakiś schemat załączył.

A te grzejniki już masz podłączone? Bo może cały przepływ idzie we wcześniejsze grzejniki. Spróbuj je trochę pozakręcać i zobacz, czy będzie poprawa.
  • #3 14047464
    robert1518e
    Poziom 9  
    grzejniki na dole juz pozakrecalem i dalej to samo.Moze za male przekroje rur?

Dodano po 5 [minuty]:

grzejniki na pietrze nie są jeszcze podłączone tylko pod grzejnikami w miejscu zaworu jest zlutowane zasilanie z powrotem

Dodano po 1 [minuty]:

schemat wrzuce jutro
  • #4 14048367
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    Musisz odpowietrzyć te rurki.
  • #5 14049211
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    A Twoja instalacja jest grawitacyjna, czy pompowa ? Przy prowadzeniu rur zachowałeś spadki ? W grawitacji one ułatwiają nam odpowietrzanie. Oczywiście te rurki mogą być zapowietrzone
  • #6 14055429
    robert1518e
    Poziom 9  
    instalacja pompowa
  • #7 14055490
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Odpowietrzyłeś? Jest lepiej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją grzejników na poddaszu, gdzie rurki zasilające są gorące, ale pod ostatnim grzejnikiem są zimne. Pojawia się podejrzenie zapowietrzenia rur. Użytkownik podłączył grzejniki do istniejącego pionu, a instalacja jest wykonana z miedzi. W odpowiedziach sugerowane jest odpowietrzenie rur oraz sprawdzenie, czy instalacja jest grawitacyjna czy pompowa, co ma wpływ na efektywność odpowietrzania. Użytkownik potwierdza, że instalacja jest pompowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA