logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śnieżenie i szum na kanałach TVN, TVN24, TVN Turbo - co może być przyczyną?

manio49 02 Maj 2005 21:31 6849 15
REKLAMA
  • #1 1456133
    manio49
    Poziom 2  
    Witam
    Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość :]

Mam problem z działaniem wszystkich kanałów TVN (TVN, TVN24, TVN Turbo etc.) reszta programów działa prawidłowo jedynie TVN znacznie śnieży a dodatkowo naTVN24 jest znaczny szum...

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1456704
    paniarek
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Musiałbys conajmniej sprecyzować z jakiej korzystasz instalacji antenowej a potem mozemy dalej drażyc temat :)
  • REKLAMA
  • #3 1456740
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Po pierwsze napisz jaki masz TV i raczej dokładnie model , a dodatkowo z jakiego źródła sygnału korzystasz. Domniemywam, że przy takim zestawie odbieranych kanałów masz sygnał z kablówki, czyli jeśli problem z fonią na niektórych kanałach to jeśli to odbiornik z dostawką foni równoległej to należało by sprawdzić czy nie trzeba wymienić na fonie kablową - bardziej selektywną-.
    A pozatym opis wygląda tak:
    mam samochód niemogę zapalić - co może być?
    i zgaduj zgadula co to za dyliżans :-)
    Więcej informacji od Ciebie to więcej info od inych
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • #4 1459555
    manio49
    Poziom 2  
    Mój telewizor to samsung CZ-21A113N i korzystam z kablówki Aster City... Coś jeszcze mam napisać? :D Pozdrawiam
  • #5 1459642
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 515
    O to dziwny problem, w kablówce? hmm. ja stawiam na głowicę bo wiem ze mialem cos podobnego w karcie tv. Jedne działaly a reszta nie.
  • REKLAMA
  • #6 1459717
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    Do każdego problemu trzeba podchodzić z "głową"! To znaczy zastanowić się. Trzeba w pierwszym rzędzie sprawdzić czy problem tkwi w wadliwej instalacji kablowej ( jakieś uszkodzenie w filtrach - ważne też jaki system dostępu jest zastosowany - filtry czy dekoder?). Najprościej jest podłączyć jakiś inny TV do gniazdka i stwierdzić czy pomogło czy nie? Jeśli pomogło to trzeba zająć się telewizorem, jeśli nie - to zgłosić awarię "kablówki"!
  • #7 1460469
    manio49
    Poziom 2  
    To znaczy to jest tak że są 2 TV w domu. Na moim TVN działa cacy a na drugim po prostu TVN śnieży :/
  • #8 1460595
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Należałoby sprawdzić w pierwszej kolejności czy ten 2 TV śnieży NA TYM SAMYM sygnale co snieży i 1 oraz sprawdzić pierwszy TV na sygnale drugiego.
    Aster City czasem (i nie tylko ona) podaje sygnał nie do końca z parametrami takimi jak trzeba i nie zawsze telewizory sobie radzą...
  • #10 1462629
    km_serwis
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    czesto uzytkownicy kablowek rozdzielaja sygnal korzystajac z drugiego wyjscia w gniezdzie aboneckim jedno TV drugie R i do tego pare metrow przewodu (ponad 10m) co powoduje strate sygnalu , proponuje poprosic kogos z kablowki aby rozdzielil sygnal .
  • #11 1493598
    domanvip
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    No wlasnie .... Ja mam 4 odbiorniki (1,2,3 TV i 4 komp.) podłaczone :) do jednego gniazdka w kablówce na tych dwoch co sa najblizej wszystko jest ok. Na kolejnych dwoch juz sniezy... zastosowalem kabel satelitarny i zmienialem pare razy splitery i dalej jest to samo... a miedzy tymi 1,2 - 3,4 jest 50 m kabla :D. mogłby mi ktoś wyjasnic i podpowiedziec jak zrobic zeby nie sniezylo?? jakis wzmacniacz albo coś?? aa zauwazylem ze sniezy na tych co sa w wyzszej czestotliwosci
    Pozdawiam
  • #12 1554555
    paniarek
    Poziom 18  
    wzmacniacz albo rozgałęźnik aktywny czyli z wbudowanym wzmacniaczem, postawiony na początku zaraz za gniazdkiem ...tylko że niektóre kablówki niechetnie na cos takiego patrzą, bo jakbys zastosował jakiegoś WBX -a z Telkom Telmoru albo Amigo z Vectora to popędzisz pół kamienicy :) kompa odizoluj gniazdkiem z separacja galwaniczną dosyć drogie ale zapewniają bezpieczeństwo sprzetu
  • #13 1559776
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Każde rozdzielenie sygnału osłabia sygnał o przynajmniej 3dB. Przy większej ilości wyjści nawet o 7 dB.Poza tym zgadza się z teorią że im wyższa częstotliwość tym większe tłumienie.Dlatego ważne jest czym rodzielamy i jakie używamy kable oraz na jakiej długości. Dobra kablówka to taka która stosuje galwanizator (sami nie musimy tego kupować), uziemia oraz daje sygnał na tyle mocny aby spokojnie można było podłączyć jeszcze jeden tv.
  • #14 1565057
    paniarek
    Poziom 18  
    Dobra kablówka to taka która stosuje galwanizator (sami nie musimy tego kupować), uziemia oraz daje sygnał na tyle mocny aby spokojnie można było podłączyć jeszcze jeden tv.[/quote]
    Stosuje galwanizator? (czyli urządzenie do galwanizy? żartuję) separator mialeś pewnie na mysli? lub czy uziemia? Kolego nie można zrobić jednego i drugiego na raz, WIĘĆ O CZYM PISZESZ??? sprecyzuj wypowiedź to Ci napiszę czy są takie kablówki w Polsce ponadto co oznacza "mocny sygnał" dlaczego ktos kto podaje pozim sygnału dla jednego odbiornika i za to kasuje pieniądze miałby podawać sygnal dla dwóch odbiorników?
  • #15 1565438
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    paniarek:
    poczytaj sobie odpowiednie rozporządzenia. Zgadza, się że trudno znaleźć kablówki które te wymogi spełniają.Ale w sytuacji awari trzeba rościć swoich praw.
    Galwanizator, separator, separator galwaniczny.......? hmmm.
  • #16 1570629
    paniarek
    Poziom 18  
    Jakie rozporządzenia masz na mysli? bo w zalaącznikach nr 21 22 23 do ustawy o radiofoni i Tv nie specjalnie mówi się o separacji galwanicznej instalacji kablowej czy anteny zbiorowej od odbiorników . A praidłowa odpowiedź brzmi SEPARACJA GALWANICZNA. czyli gniazdo separujące ( z trafkiem wewnatrz) za 30zł netto dla jednego abonenta ....spytaj która kablówka w Polsce takie montuje każdemu.

Dodano po 2 [minuty]:

Galwanizator, separator, separator galwaniczny.......? hmmm.[/quote]

Z dwoma ostatnimi określeniami się zgodzę pierwsze oznacza urządzenie do galwanizacji! bezdyskusyjnie!

Podsumowanie tematu

✨ Problem śnieżenia i szumu na kanałach TVN, TVN24, TVN Turbo w instalacji kablowej Aster City dotyczy tylko jednego z dwóch telewizorów, podczas gdy pozostałe kanały działają prawidłowo. Telewizor to Samsung model CZ-21A113N. Przyczyną mogą być uszkodzenia lub niewłaściwe parametry sygnału w instalacji kablowej, zwłaszcza przy rozdzielaniu sygnału na wiele odbiorników, co powoduje osłabienie sygnału i większe tłumienie na wyższych częstotliwościach. Zaleca się sprawdzenie instalacji antenowej, wymianę lub poprawę filtrów, a także testowanie odbioru na różnych telewizorach podłączonych do tego samego gniazda. Wskazane jest użycie wzmacniacza sygnału lub aktywnego rozgałęźnika z wbudowanym wzmacniaczem umieszczonego blisko gniazdka abonenckiego, choć niektóre kablówki mogą nie akceptować takich rozwiązań. Ważne jest stosowanie odpowiednich kabli i rozgałęźników, a także separacji galwanicznej (gniazda separujące) dla ochrony sprzętu. Dyskusja porusza także kwestie prawne i techniczne dotyczące wymagań kablówek w Polsce odnośnie do jakości sygnału, uziemienia i separacji galwanicznej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA