logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-5013z - zakłócenia obrazu i dźwięku na kanale TVN

jacyk17 05 Gru 2007 10:02 1691 19
REKLAMA
  • #1 4553519
    jacyk17
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam telewizor Samsung CK-5013z jednak od jakiegos czasu mam pewien problem z wyswietlaniem programu "TVN". Program jest zapamietany w pamieci telewizora. Gdy go wlacze to normalny obraz i dzwiek jest przez jakies kilka sekund, jednak po chwili cos tak jakby pstryka i obraz staje sie zasniezony i robia sie takie "paski". Co moze byc tego przyczyna?? Dodam, ze reszta programow dziala normalnie, z tylko z tym TVNem tak sie dzieje.

Z gory dzieki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 4553558
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Zaprogramuj jeszcze raz sam TVN. Może pomoże. Czy inne TV u ciebie mają tak samo, czy są z innej anteny, antena indywidualna itp. Podpowiedz więcej.
  • REKLAMA
  • #3 4554434
    jacyk17
    Poziom 13  
    LeDy napisał:
    Zaprogramuj jeszcze raz sam TVN.

probowalem juz zaprogramowac ponownie TVN, nawet na innej pozycji, ale niestety nie pomoglo.

LeDy napisał:
    Czy inne TV u ciebie mają tak samo

mam rowniez drugi telewizor, jest on jednak troche nowszy i wszystkie programy w nim normalnie dzialaja, w tym rozniez TVN.

LeDy napisał:
    czy są z innej anteny, antena indywidualna itp. Podpowiedz więcej.

mam kablowke, i podlaczone dwa tv do trojnika sygnalu.

aha, bo wczesniej nienapisalem, ze kiedys na Samsungu TVN normalnie moznabylo ogladac!!!
  • #4 4554642
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Spróbuj przelutować głowicę, nigdy nie zaszkodzi. Możesz jeszcze spróbować pomierzyć napięcia na głowicy "przed" i "po". Jeśli napięcia nie będą się różnić i nic to nie pomoże to prawdop głowica.
  • #6 4554712
    jacyk17
    Poziom 13  
    a jak moge sprawdzic na jakim kanale jest nadawany??

miloon napisał:
    Spróbuj przelutować głowicę, nigdy nie zaszkodzi. Możesz jeszcze spróbować pomierzyć napięcia na głowicy "przed" i "po". Jeśli napięcia nie będą się różnić i nic to nie pomoże to prawdop głowica.

ja jestem poczatkujacym elektronikiem, i jakbyscie mogli mi wytlumaczyc co mam zrobic takim troche prostszym jezykiem, to bylby wdzieczy :)
  • REKLAMA
  • #7 4554731
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6677
    Operator kablówki zwykle daje wykaz programów i kanały na których one są w kablu. Poszukaj tej ściągawki i najlepiej podaj całą listę.
  • #8 4554771
    jacyk17
    Poziom 13  
    TVN- częstotliwosc w siec: 295.25MHz
    to o to chodzilo??
  • #9 4554802
    DiZMar
    Poziom 43  
    Tak o to.
    Jest to górne pasmo CATV HIGH. Kanał S18. Wina leży w głowicy (tunerze). Wymień na nowy najlepiej ten sam model.
    Czy są jakieś programy które działają w zakresie 231,25MHZ - 303,25MHz?
  • #10 4555312
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    jacyk17 napisał:
    TVN- częstotliwosc w siec: 295.25MHz
    to o to chodzilo??
    A może wina po stronie nadawcy?
  • #11 4555698
    jacyk17
    Poziom 13  
    DiZMar napisał:
    Tak o to.
    Wina leży w głowicy (tunerze). Wymień na nowy najlepiej ten sam model.

no a moglbys mi wytlumaczyc, gdzie na schemacie jest glowica i jakie sa mniej wiecej koszty wymiany??

DiZMar napisał:

tak, reszta programow w tym zakresie dziala normalnie!!!!

LeDy napisał:
    A może wina po stronie nadawcy?

raczej nie, bo przeciez na innym telewizorze ten program (i inne tez) dzialaja normalnie!
  • REKLAMA
  • #12 4555816
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Głowica to ta "puszka" do której podłączasz kabel antenowy. Przelutuj jej wyprowadzenia i obejrzyj płyte czy nie ma w pobliżu zimnych lutów. Jak masz jakis miernik to pomierz sobie napięcia na tych wyprowadzeniach ( m.in. zasilanie, nap. warikapowe czy nie pływają). Ale to wygląda raczej na uszkodzoną głowicę, nienaprawialna sprawa. Nowa będzie kosztować pewnie ok 50 pln.
    Na schemacie, jeśli posiadasz znajdziesz ją bez problemu.
  • #14 4556747
    DiZMar
    Poziom 43  
    Głowica to:
    Możesz kuppić tą zakreśloną na czerwono
    a jest tutaj:
    http://www.cybor-tech.com.pl/grupa1.php?tree=65&page=2:
  • #15 4556969
    jacyk17
    Poziom 13  
    czyli jakbym wymienil ta glowice, to juz by bylo wszystko ok??
  • #17 4557087
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Po wymianie głowicy nie obejdzie się bez regulacji nastawy ARW więc żeby była jasność raczej na pewno trzeba będzie to ustawić oraz trzeba będzie stroić wszystkie programy od nowa. Nie jestem przekonany w 100%-ach czy to wina głowicy a nie odstrojonego lekko filtru p.cz skoro inne programy w tym paśmie działają poprawnie (albo prawie poprawnie). Każda stacja nadaje z innymi aplitudami oraz częstotliwościami i to nie są wzorcowe wartości być może TVN jest troszkę odjechany i przy lekko odjechanym filtrze p.cz będziemy mieli taki objaw ? Mogę się mylić ale wartało by sprawdzić
    Pozdrawiam
  • #18 4557993
    jacyk17
    Poziom 13  
    a jak moglbym to sprawdzic, tylko prosilbym o dokladny opis, zebym cos zrozumial;p
  • #19 4558018
    DiZMar
    Poziom 43  
    psooya napisał:
    Po wymianie głowicy nie obejdzie się bez regulacji nastawy ARW więc żeby była jasność raczej na pewno trzeba będzie to ustawić oraz trzeba będzie stroić wszystkie programy od nowa...

Wiele głowic wymieniałem i nigdy nie zachodziła potrzeba regulacji ARW. Co do ponownego zaprogramowania wszystkich stacji przy głowicach analogowych (a taka jest w tym TV) to się w zupełności zgadzam. Autor pytania ( jacyk17 )chyba jednak nie ma problemu z programowaniem swojego TV.
  • #20 4558143
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Ja też wymieniałem nie raz głowicę i niejednokrotnie było za duże lub za małe wzmocnienie ale niema się o co spierać trzeba wymienić i wtedy do regulować jeśli zajdzie potrzeba. Ja bym sprawdził taki motyw że jak TVN się pogorszy to spróbował bym precyzyjnie stroić TV i patrzył jak się zachowuje obraz. A może na TVNie robi się przester (za duże wzmocnienie)(to jest kablówka więc różnie to bywa z poziomem) i tak reaguje TV. Hmm ciężka sprawa w każdym razie jak koledzy wyżej faktycznie może to być wina głowicy a wcale nie musi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telewizora Samsung CK-5013z zgłasza problem z zakłóceniami obrazu i dźwięku na kanale TVN, który jest zaprogramowany w pamięci urządzenia. Po kilku sekundach normalnego odbioru pojawiają się "paski" i zasniony obraz, podczas gdy inne kanały działają poprawnie. Telewizor jest podłączony do kablówki, sygnał dzielony jest na dwa odbiorniki. Problem nie występuje na drugim, nowszym telewizorze. Ustalono, że TVN nadawany jest na kanale S18 (częstotliwość 295,25 MHz) w górnym paśmie CATV HIGH. Sugerowana przyczyna to uszkodzona głowica (tuner) telewizora Samsung, która może wymagać wymiany. Zalecane jest przelutowanie wyprowadzeń głowicy i sprawdzenie napięć zasilających (w tym napięcia warikapowego), jednak uszkodzenie głowicy jest najprawdopodobniejsze i nieopłacalne do naprawy. Koszt nowej głowicy szacowany jest na około 50 PLN. Po wymianie głowicy konieczne będzie ponowne strojenie wszystkich programów oraz regulacja nastawy ARW. Wskazano również możliwość problemów z filtrem pośredniej częstotliwości (p.cz.), który może być lekko odstrojonym i powodować zakłócenia tylko na tym kanale. Zalecane jest precyzyjne strojenie telewizora i obserwacja zachowania obrazu na kanale TVN, aby wykluczyć przesterowanie sygnału kablowego. Schemat głowicy i jej lokalizacja zostały udostępnione, a autor dyskusji otrzymał wskazówki dotyczące pomiarów multimetrów i dalszych kroków diagnostycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA