logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z partycji PqRP po ataku trojana?

BoooZer 02 Maj 2005 22:05 2640 16
REKLAMA
  • #1 1456220
    BoooZer
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witam!
    Kilka minut temu zlapalem trojana na stronie internetowej, norton anty virus (auto project) nie bardzo sobie poradzil, bo trojan namieszal cos w boot sectorze, norton niby naprawil ale wirus ukryl tez mi jedna partycje. W Partition Magic partycja ma format PqRP i nie wiem czy nie utrace danych gdy zmienie po prostu na Fat32?

------
    prosze o pomoc

Dodano po 20 [minuty]:

adres strony na ktorej sie zarazilem to http://prasowanki.d.waw.pl/ ....... wchodzisz tam na wlasna odpowiedzialność !!!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1456307
    cray_x
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    A nie bawiles sie przypadkiem Partition Magiciem ? :-)

"PQRP (PowerQuest Recoverable Partition)

PQRP to specjalny typ partycji powstały na skutek zaburzeń w pracy Partition Magica - niespodziewane przerwanie procesu lub pad zasilania w jego trakcie. Mówiąc prosto i przemawiająco do rozumu: partycja jest na maxa spieprzona a dane na niej zlokalizowane prawdopodobnie uszkodzone. Jest to wynik tego iż identyfikator typu partycji nie mógł zostać przywrócony do swej oryginalnej wartości. Dane najprawdopodobniej da się odzyskać poprzez przywrócenie tej wartości. Najprawdopodobniej gdyż wszystko zależy od tego w jaki sposób i jak brutalnie został przerwany proces operacji na partycjach. Dane mogą być uszkodzone w sposób nieodwracalny! By naprawić PQRP należy:
    1. Zbootować i puścić w ruch narzędzie PTEDIT.

2. Zlokalizować partycję PQRP - będzie ona miała numer 3C - i kliknąć w to pole.

3. Kliknąć Set type i z listy partycji wybrać stosowny numer! Co to znaczy stosowny? Jeśli była to partycja FAT32 to wybieracie z listy FAT32, jeśli NTFS to NTFS itd.....

4. Zasejwować zmiany i zrestartować komputer."

ptedit- http://www.searchengines.pl/phpbb203/pliki/picasso/downloads/ptedit.zip

Edit:
    hehe rownoczesnie chyba pisalismy.Tu jest cały artykuł:http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?s=86e651c4cbcdd058cd348f4ff33ac4cf&showtopic=16798&pid=76252&st=0&#entry76252
  • Pomocny post
    #3 1456310
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Podejrzewam że wina leży po stronie Partition Magic . PQRP czyli PowerQuest Recoverable Partition to taka partycja która powstaje na skutek zaburzeń programu Partition Magic .

1. Zbootuj i puścić w ruch narzędzie PTEDIT.
    2. Zlokalizuj partycję PQRP - będzie ona miała numer 3C - i kliknąć w to pole.
    3. Kliknij Set type i z listy partycji wybierz stosowny numer! Co to znaczy stosowny? Jeśli była to partycja FAT32 to wybierasz z listy FAT32, jeśli NTFS to NTFS itd.....
    4. Zrobić save i zrestartować komputer.

Cytat:
    adres strony na ktorej się zarazilem to http://prasowanki.d.waw.pl/ ....... wchodzisz tam na wlasna odpowiedzialność !!!!!!

No i też tak zrobiłem,trojany wchodzą (usunięte już :) ) co do partycji to stoji na swoim miejscu jedna i druga :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1456345
    BoooZer
    Poziom 18  
    Partycja jest ale danych niestety nie ma :( Jest szansa odzyskac dane? Prosze o pomoc w dalszym ciagu. Struktura moich katalogow na przywroconej partycji jest zaburzona. Wyglada tak jak w zalaczniku.
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z partycji PqRP po ataku trojana? a.jpg (74.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1456368
    BoooZer
    Poziom 18  
    Jak narazie dziekuje za pomoc w odkryciu partycji, ale w dalszym ciagu licze na pomoc. Przy okazji mam pytanie jakiego programu antywirusowego uzywac? Czy nortonantivirus jest dobry?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1456647
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    czy jestes pewny ze usunąłęś tego trojana. Z tego co widze to raczej nikła jest szansa odzyskania ale sa programy które mozesz poszukać na google. Radze ci jak chcesz coś odzyskać to nic nie rób na tej partycji tylko najpierw znajdz jakiś program do tego typu aby zobaczył co mozna jeszcze odzyskać. Pierwsze to zobacz progami a jak nic nie znajdą to poszukaj programu unformat(jest gdzieś w dosowych wersiach) i spróbuj nim ale w ostateczmości. Polecenie to unformat d: gdzie "d" to nazwa partycji

Ps. podaj jaka nazwa była tego trojana
  • Pomocny post
    #7 1456682
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolega radzious napisał bardzo tajemniczo, spróbuję ten wywód uprościć. Również czarno widzę odzyskanie danych. Jako naczelną zasadę przyjmuje się ratowanie danych w taki sposób, aby NIC nie robić na dysku/partycji skąd odzyskujemy dane. Każda próba ratowania danych metodą zmian na dysku/partycji na których te dane znajdują się może skończyć się tak, jak to widzimy na załączonym obrazku. Do programów odzyskujących dane należy Easy Recovery Pro firmy OnTrack lub komplecik programów firmy Stellar. programy te odzyskiwane dane zapisują na innym niż ratowany dysku. Są one niestety komercyjne, więc Google nie wskażą Ci miejsca, skąd możesz pobrać taką wersję.
  • REKLAMA
  • #8 1456706
    BoooZer
    Poziom 18  
    ten virus to Trojan.Anicmoo
  • Pomocny post
    #9 1456717
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie jest on destrukcyjny:
    Trojan.Anicmoo.C is a downloader Trojan that exploits the Windows User32.DLL ANI File Header Handling Stack-Based Buffer Overflow Vulnerability (described in Microsoft Security Bulletin MS05-002). The Trojan exists as a malformed animated cursor (.ani).
    (cytat z Symanteca)
  • #10 1456726
    BoooZer
    Poziom 18  
    sciagam wlasnie Easy Recovery Pro firmy OnTrack, ale bedzie to dlugo trwalo, przez nocke moze sie sciagnie :) Odezwe sie jutro

Dodano po 1 [godziny]:

nie moglem czekac do jutra, sciaglem juz ale nie wiem czy mam naprawiac czy przywracac pliki, zalaczam zdjecia i prosze o instrukcje
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z partycji PqRP po ataku trojana? 3.jpg (43.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać dane z partycji PqRP po ataku trojana? 2.jpg (40.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 1456770
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Sugerowałbym posłużenie się Advanced Recovery lub Raw Recovery (nie naprawiaj plików, tylko je odzyskuj! Jak Ci coś nie pójdzie dobrze, to możesz powtórzyć działanie). Raw Recovery świetnie radzi sobie w najtrudniejszych sytuacjach, ale trwa długo. Ostatnio używałem tej funkcji na dysku, na którym pomyłkowo zainstalowany został Linux w opcji serwer, a na dysku był Windows na partycji NFFS. Nie wszystkie pliki udało się odzyskać, niestety. Ale z tym sie liczyłem. Program wojował z dyskiem całą noc.
  • Pomocny post
    #12 1456785
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Do Jankolo ja zawsze pisze taemniczo. W tym wypadku nie podaje jaki program do odzysku(pomijajac unfotmat.com) ponieważ nie wiem czy są szanse na co kolwiek.

Jeśli chodzi o trojana to po angielsku mozna poczytać tu i tu (nie nam tego języka)
    http://securityresponse.symantec.com/avcenter...c/data/trojan.anicmoo.b.html#technicaldetails
    http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/securityrisk.downldr.html

ale pierwszy link trza zrozumiec aby drugi był dobry

Ja proponuje tak:

Zdobąc pare tych progów do odzysku a potem zobaczyć co on potrafi(czyli co moze odzyskać). Ja używałem pc isnpectror recowery(błedy literowe są) ale przeszłem na "handy recovery" i on najpierw pokazuje co moze odzyskać z danej partycji potem fdopiero sprawdzam co mi jest potrzebne i to odzysku rózny efekt jest). Ale jak nie da rady odzyskać to dyskietka startowa 98se +ten unformat i jedziemy(99% to co odzyska to chodzi).

I ostatnie nierozumiem tylko jak doszło do tego ze masz "chiny" na dysku.
  • Pomocny post
    #14 1457017
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Radzious napisał:
    Do Jankolo ja zawsze pisze taemniczo. W tym wypadku nie podaje jaki program do odzysku(pomijajac unfotmat.com) ponieważ nie wiem czy są szanse na co kolwiek.

Tutaj różnimy się w filozofii pomocy. ja też nie wiem, czy jest cokolwiek do odzyskania (raczej wątpię w to). Ale dopóki jest jakakolwiek szansa, tozawsze będę proponował takie programy, które nie dokonują ŻADNYCH zmian na dysku, którego zawartość ratujemy. Jeżeli Easy Recovery Pro pracujące w trybie RAW nie da sobie rady, to UNFORMAT jest związane z powiedzeniem "tonący brzytwy się chwyta".

Radzious napisał:
    Jeśli chodzi o trojana to po angielsku mozna poczytać tu i tu (nie nam tego języka)
    http://securityresponse.symantec.com/avcenter...c/data/trojan.anicmoo.b.html#technicaldetails

Stąd właśnie pochodzi mój cytat.

Radzious napisał:
    I ostatnie nierozumiem tylko jak doszło do tego ze masz "chiny" na dysku.

Wygląda na to, że sektory katalogu tej partycji zostały nadpisane czymś, bądź też - co jest bardziej prawdopodobne - coś zostało wpisane do tablicy partycji
  • #15 1457401
    BoooZer
    Poziom 18  
    Bawilem sie troche EasyRecovery Pro ale nie ma tego czego szukam, i prawie wszystkie pliki po odzysku sa uszkodzone. W trybie RAW jest tego troche wiecej ale wszystkie maja stan "X" i sa uszkodzone. Poczytam dokument na http://cdrinfo.pl/artykuly/datarecovery/index.php - sprzyda sie.

To znaczy ze moge spokojnie sformatowac ta partycje "E" bo nic nie odzyskam? Na szczescie dokumenty, i niezastapione pliki mialem na partycji "D",wiec nie ma duzej szkody. Partycje ktora zaatakowal wirus byla ostatnia partycja z systemem winxpprof i plikami sciaganymi przez dc++, wiec jak zapuszcze kompa na 3/4 nocki to powinenem odzyskac wszystko :) Ciekawi mnie tylko dlaczego zaatakowal ostatnią partycje? Pracowalem wtedy na win98 (partycjaC)

Po zaatakowaniu kompa trojanem Anicmoo i ponownym uruchomieniu kompa znikla partycja, przywrócilem ja programem ptedit i od tamtej pory mam takie "chiny". Partycja ma 5 GB a po zaznaczeniu wszystkiego i sprawdzeniu wlasciwosci pokazuje mi 634 GB......... przynajmniej na dc++ moge wejsc na wszystkie huby :)

Ciekawi mnie jeszcze jak mozna by bylo samemu zrobic partycje z fuckfiles bo mam dysk 13 GB i nie na wszystkie hub'y moge wejsc :) a szkoda mi trzymac partycji z "chinami" ...... przeciez to prawie polowa dysku.
    Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc

Dodano po 25 [minuty]:

.....zapomnialem dodac ze pod windowsem nie moge tych plikow usunąc
  • Pomocny post
    #16 1457495
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    BooZer, nie wiem, czy samo formatowanie tej partycji jest dobrym pomysłem. Sam zauważyłeś, że system pokazuje jej idiotyczną wielkość. Należałoby ją usunąć i założyć od nowa. Ponieważ nie widzę Twego dysku, więc dla bezpieczeństwa powiem tak: przekopij WSZYSTKIE ważne pliki/katalogi na inny dysk i dopiero potem usuwaj tę trefną partycję.
  • #17 1457823
    BoooZer
    Poziom 18  
    oki....dziekuje za rade i pomoc. A tak przy okazji to za pomocą programu GetDataBack odzyskalem wszystkie potrzebne pliki poza 2 filmami. Wydaje mi sie ze jest lepszy od EasyRecovery Professional ale moze sie myle. Moze dla mojego przypadku jest lepszy. Pozdrawiam.
    Skoro tak to temat zamykamy ! ( TJT )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po infekcji trojanem Trojan.Anicmoo, który uszkodził sektor rozruchowy i ukrył partycję oznaczoną jako PqRP (PowerQuest Recoverable Partition), użytkownik próbował odzyskać dane. Partycja PqRP powstaje wskutek przerwania operacji na partycjach w Partition Magic, co powoduje zmianę typu partycji na 3C i uszkodzenie struktury danych. Zalecane jest użycie narzędzia PTEDIT do przywrócenia oryginalnego typu partycji (np. FAT32 lub NTFS) bez formatowania, aby nie utracić danych. W przypadku uszkodzenia struktury katalogów i plików, skuteczne mogą być programy do odzyskiwania danych działające bez zapisu na uszkodzonym dysku, takie jak Easy Recovery Pro firmy OnTrack, Stellar, GetDataBack, Handy Recovery czy PC Inspector Recovery. Tryb RAW Recovery jest polecany do trudnych przypadków, choć proces jest czasochłonny i nie gwarantuje pełnej skuteczności. Formatowanie partycji PqRP nie jest zalecane bez wcześniejszego skopiowania ważnych danych, gdyż może to prowadzić do całkowitej utraty informacji. W dyskusji podkreślono konieczność ostrożności i unikania dalszych zmian na uszkodzonym dysku przed próbą odzysku. Trojan.Anicmoo jest downloaderem wykorzystującym lukę w pliku ANI i nie jest destrukcyjny sam w sobie, jednak jego działanie pośrednio doprowadziło do uszkodzenia partycji. Ostatecznie użytkownik odzyskał większość danych za pomocą GetDataBack, uznając go za skuteczniejszy niż Easy Recovery Pro w swoim przypadku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA