logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WMB51011F - Pobiera wodę, ale bęben nie kręci.

zubrstw 17 Paź 2014 18:34 15780 2
REKLAMA
  • #1 14049874
    zubrstw
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Witam, mam problem z pralką BEKO WMB 51011F pralka pobiera wodę (cały czas nie przerywa) ale bęben nie kręci, nie startuje program prania. Co mogło się zawiesić/zepsuć. Kiedyś miałem podobny problem ale po resecie i przekręceni ręcznie bębnem zaczęła działać. Ostatnio była odkamieniana i działała bez problemu.
  • REKLAMA
  • #2 14049976
    inar
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Witam!
    Prawdopodobnie hydrostat nie zamyka zaworu poboru wody i nie przełącza na cykl prania.Prozaicznym powodem może być"zaszlamienie" wężyka łączącego bęben z hydrostatem.Najlepiej zdjąć wężyk z hydrostatu i porządnie go ustami przedmuchnąć,aż będzie słychać bulgot z wnętrza pralki.Po założeniu wężyka z powrotem na króciec hydrostatu pralka powinna pobrać właściwą ilość wody i zacząć prać.Jeżeli to nie pomoże-będzie pewnie trzeba hydrostat wymienić.
    Oto link do filmiku,jak to zrobić:
    http://www.youtube.com/watch?v=QJcyeXQ6CNA
    Pozdrawiam!
  • #3 14050039
    zubrstw
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Dzięki za podpowiedź, spróbuję to zrobić jutro. Wyjąłem pranie załączyłem program i zadziałała więc wcisnąłem reset, włożyłem pranie i ponownie włączyłem program i zaczęła działać. Więc może faktycznie coś z wężykiem, warto sprawdzić.

Niestety nie pomogło, wężyk dokładnie przedmuchałem, ale pralka dalej raz działa raz nie zależy... Jeśli nie działa wystarczy przekręcić bęben i zaczyna działać.
REKLAMA