logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jazda bez dowodu rejestracyjnego z Niemiec do Polski - co zrobić?

piMezon 02 Maj 2005 23:48 27714 3
REKLAMA
  • #1 1456552
    piMezon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Wiem że pytanie nie jest na to forum, jednak proszę o pozostawienie go.
    Może ktoś miał podobny przypadek i wie coś na ten temat, a bardzo mi zlaży na odpowiedzi.

Jestem w Niemczech i chcę przejechać do Polski.
    Problem w tym że dowód rejestracyjny.. powiedzmy zaginął.
    Pojazd jest zarejestrowany na mnie, mam opłacone OC i aktualny przegląd.
    Czy zatrzymując mnie policjant lub celnik może sprawdzić dane zawarte w dowodzie rejestracyjnym w np. komputerze, lub telefonicznie?
    Zdaję sobie sprawę z kary, która grozi za jazdę bez dowodu rejestracyjnego.
    Chodzi mi jednak o to czy celnik może mnie zatrzymać na granicy, ponieważ nie jestem w stanie udowodnić, że pojazd jest mój.
  • REKLAMA
  • #2 1456801
    krilan
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Zaginięcie dokumentów chyba się zgłasza na policji i wydają Ci odpowiednie zaświadczenie kradzieży/zagubienia dokumentów.

CHYBA!!!
  • REKLAMA
  • #3 1457116
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Przy spotkaniu z policjantami to ci samochod zabiora a na pewno tak bedzie na terytorium innego panstwa bo w Polsce tak mysle,( jezeli masz dowod osobisty to przeciez chyba po to system pojazd w drozyli zeby latwo bylo ustalic wlasciciela ) to chyba mandat bys dostal.
    Zglos na policji i dostaniesz zaswiadczenie i unikniesz klopotow.
    Pozdrawiam.
  • #4 1457149
    jkier
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Czy w Polsce czy za granicą za jazdę bez dokumentów grożą Ci poważne konsekwencje.
    Za brak dowodu rej - odholowanie samochodu na parking policyjny na Twój koszt plus wysoki mandat
    Za brak OC - kara z funduszu gwarancyjnego w tej chwili coś ok. 3000 zł.
    Jedyne legalne wyjście to udać się do swojego wydziału komunikacji i zgłosić zagubienie, wtedy wydadzą wtórnik - czas oczekiwania trudny do ustalenia, ale może od ręki wystawią pozwolenie czasowe.
    Jeśli chodzi o OC to udać się do towarzystwa ubezpieczeniowego gdzie ma się wykupioną polisę i poprosić o duplikat - powinni to załatwić od ręki.
    Mimo tych systemów itd. dokumenty kierowca jest zobowiązany mieć przy sobie - wynika to z kodeksu drogowego.
REKLAMA