logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z570 - Muli, zwiesza sie, przyciski raz dzialaja, raz nie..

Hitty 18 Paź 2014 14:20 1617 9
REKLAMA
  • #1 14051908
    Hitty
    Poziom 10  
    Witam,

nie wiem czy to dobry dzial, ale staralam sie.

Bardzo prosze o pomoc i tlumaczenie mi jak blondynce, gdzie dokladnie wejsc i co dokladnie kliknac, czesto gesto porady dot. problemow z komputerem/telefonem na forach sa napisane takim jezykiem, ze nie jestem w stanie nic zrozumiec, zaden ze mnie spec, a zwykla kobieta wiec bardzo prosze o jasne tlumaczenie :) :)

Mam laptopa Lenovo z570
    intel core i3 2350m
    8gb ramu
    karta graficzna 2gb nvidia geforce
    windows 7
    dysk 650 bodajze gb

miejsca wolnego na dysku mam 411 gb
    zajete 244gb

laptop ma dwa lata

Chodzi mi generalnie o to czy da sie coś zrobić z moim kompem unikając formata i wizyty w serwisie. To znaczy, że zaczął mi mulić.. strasznie... nie wiem, może to od torrentów chociaż to stało sie nagle, z dnia na dzień.. skanowałam system avastem na dosie i normalnie i niby okej.. pozatym mam problem bo mi od kilku miesiecy nie dzialaja klawisze, lewy ctrl, delete, szóstka na num locku i normalna i tak zupelnie przypadkiem co któryś klawisz... ale jak windows pobiera aktualizacje nowe to nagle klawisze dzialaja... a pozniej znow nie... próbowalam coś w wierszu polecenia wpisywać bo mi wyskoczylo wczesniej okienko żeby sprawdzic komenda chkdsk ale cos mi nie poszlo... muli mi komp jak nigdy, zawsze byl super sprawny a teraz sie zwiesza co chwile :( po necie jeszcze, jeszcze ale jakas akcje zrobic na pulpicie albo nawet paint odpalic i zwiecha totalna, nie wiem co robic? żeby go chociaz prowizorycznie odmulic? nie chce formata, mam wazne dane i to wlasciwie wieszosc zajetej pojemnosci na dysku i nie chce tego tracic. Podejrzewam, ze wystarczy jakies bledy wychwycic i naprawic ale nie wiem jak to sie robi :(

jest jakas porada? z gory dziekuje :) :)
  • REKLAMA
  • #2 14051968
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Pewnie pełno infekcji. Przeskanuj go prawdziwym antywirusem a nie durszlakiem pod nazwą "avast".
    Załącz screeny z programów: CrystalDiskInfo, HWMonitor, oraz po skanowaniu Malwarebytes Anti Malware oraz Dr Web Cure It z tym co znajdą.
    System był od nowości zainstalowany na nim? Posiadasz partycję recovery? Można byłoby wtedy przywrócić system do stanu początkowego.
  • REKLAMA
  • #4 14052823
    Hitty
    Poziom 10  
    system byl od nowosci zainstalowany na lapku i mam partycje recovery

• REKLAMA
  • #5 14052835
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Uszkodzony dysk. Cała przyczyna zawieszeń i "mułowatości". Dysk do wymiany lub zerowania i remapowania ale systemu już bym na nim nie stawiał i nie trzymał ważnych danych.
  • #6 14052837
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Oczywiście, że to przez dysk, bo są na nim niestabilne sektory w sporej ilości -864 sztuki. Trzeba wykonać kopię posektorową na inny sprawny dysk, a ten dysk poddać zerowaniu i remapowaniu. Po tym trzeba ponownie wstawić SMART. Link do całej procedury:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    wariato napisał:
    Uszkodzony dysk. Cała przyczyna zawieszeń i "mułowatości". Dysk do wymiany lub zerowania i remapowania ale systemu już bym na nim nie stawiał i nie trzymał ważnych danych.

Czy uszkodzony i czy do wymiany to się okaże po wykonaniu zerowania i remapu. Mogą bowiem to być uszkodzenia logiczne, choć spora ich ilość.
  • REKLAMA
  • #7 14052899
    Hitty
    Poziom 10  
    Hitty napisał:
    system byl od nowosci zainstalowany na lapku i mam partycje recovery

ale kopii zapasowej nigdy nie robilam bo odkladalam to od zawsze, od kupienia zostawalo na "potem" bo na dysku D nie bylo miejsca bo ma tylko kilkadziesiat gb na pliki systemowe, a na C nie mozna zrobic kopii zapasowej i tak to zostawilam niezrobione :(

• #8 14052904
    mati211p
    D: to partycja a nie dysk. Musisz wykonać kopię całego dysku na nowy dysk, gdyż obie partycje (C: oraz D: ) zostaną trwale usunięte podczas zerowania.
  • #9 14052910
    Hitty
    Poziom 10  
    mati211p napisał:
    Oczywiście, że to przez dysk, bo są na nim niestabilne sektory w sporej ilości -864 sztuki. Trzeba wykonać kopię posektorową na inny sprawny dysk, a ten dysk poddać zerowaniu i remapowaniu. Po tym trzeba ponownie wstawić SMART. Link do całej procedury:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    wariato napisał:

Czy uszkodzony i czy do wymiany to się okaże po wykonaniu zerowania i remapu. Mogą bowiem to być uszkodzenia logiczne, choć spora ich ilość.

aha czyli serwis? bo sama tego raczej nie ogarne..

dzieki za pomoc, szkoda ze to tak zle wyglada..

Dodano po 1 [minuty]:

mati211p napisał:
    D: to partycja a nie dysk. Musisz wykonać kopię całego dysku na nowy dysk, gdyż obie partycje (C: oraz D: ) zostaną trwale usunięte podczas zerowania.

tak to rozumiem, chodzilo mi kopie zapasowa, ktora sie na poczatku robi :) ze wczesniej takiej nie robilam

teraz to juz rozumiem ze sie nie da bo dysk jest uszkodzony
  • #10 14052928
    mati211p
    Możesz poprosić o wykonanie samej kopi posektorowej na nowy dysk, który też musisz zakupić jeśli go nie posiadasz i poprosić o zamontowanie nowego dysku w serwisie, jeśli sama boisz się, że sobie nie poradzisz. Istnieje bowiem szansa, że po wykonaniu kopii posektorowej nie będzie konieczna instalacja systemu. Możesz powiedzieć w serwisie, by to sprawdzili, czy system będzie się uruchamiał z nowego dysku po skopiowaniu danych. Jest to ważne, gdyż czekając dłużej, dysk będzie miał coraz większe problemy, a na nim jest partycja recovery, która w przypadku kopii posektorowej również zostanie skopiowana.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z laptopem Lenovo Z570, który zaczął działać wolno i ma problemy z niektórymi klawiszami. Po przeprowadzeniu skanowania antywirusowego Avast, użytkownik nie zauważył infekcji, ale zdiagnozowano uszkodzenie dysku twardego, co może być przyczyną zawieszania się systemu. Użytkownik nie wykonał kopii zapasowej danych, co komplikuje sytuację. Rekomendowane jest wykonanie kopii posektorowej na nowy dysk oraz ewentualna wymiana uszkodzonego dysku. Użytkownik rozważa skorzystanie z serwisu, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA