logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WISL105 - Błąd F03. Prośba o wsad eeprom.

Likmar 19 Paź 2014 02:35 1872 5
REKLAMA
  • #1 14053661
    Likmar
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam.
    Pralka po ok. 5 sek. od włączenia wtyku do sieci sama się włącza, napuszcza wodę, a po ok. 20 sek. zaczyna jednocześnie ją wypompowywać i sygnalizuje błąd. Sprawdzony NTC - 21kΩ przy ok.20°C, po wlaniu 3 l. wrzątku do bębna - 4kΩ. Grzałka sprawna 30Ω, sprawdzona megaomomierzem przy zanurzeniu w wodzie - brak przebicia. Przekaźnik grzałki - OK. Kondensatory elektrolityczne w module również wymienione. Eeprom wylutowany i wymieniony na próbę z nowym wsadem z Elektrody (od modelu WIL105) ale bez modyfikacji nr seryjnego - zachowanie pralki to samo i błąd jest nadal sygnalizowany. Wszystko co mogłem jest sprawdzone silnik, wyłącznik drzwiczek, presostat. W pamięci ostatnia nadzieja, w przeciwnym wypadku będzie nowa pralka i chudszy portfel o 900zł.
    I teraz pytanie. Czy pobraną z netu zawartość eeprom należy zmodyfikować wprowadzając nr seryjny pralki, a jeśli tak, to które komórki pamięci?
    PS. Oryginalna pamięć daje się odczytywać, co sugeruje że jest sprawna ale mam też nową czystą.
    Proszę o sugestie ewentualnie plik bin ze wsadem. Nr ser. modułu mogę podać lub przesłać mój wsad. Dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #2 14053702
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14054202
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Likmar napisał:
    Proszę o sugestie ewentualnie plik bin ze wsadem

Wsad Ci nic nie pomoże. Jeśli NTC i "okablowanie" jest sprawne to masz moduł do wymiany. A wsad eepromu do WISL 105 i WIL 105 jest taki sam.
  • REKLAMA
  • #4 14055353
    Likmar
    Poziom 11  
    Miga szybko "kłódka" na czerwono oraz jednocześnie ale wolniej dwie pierwsze od prawej ("krople wody" i "żelazko"). Już napisałem, że błąd F03.
    Chciałbym jednak spróbować wymianę wsadu, może jednak zaskoczy.
    Zauważyłem podczas wielu prób, że w pewnym momencie podczas nabierania wody bęben się obrócił, ale za chwilę włączyło się ponownie wypuszczanie wody i jednocześnie sygnalizacja błędu.
    Ktoś ma jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #5 14055751
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Likmar napisał:
    Chciałbym jednak spróbować wymianę wsadu, może jednak zaskoczy.

To już próbowałeś bo:
    cezet napisał:
    wsad eepromu do WISL 105 i WIL 105 jest taki sam.

Możesz jeszcze zerknąć na szczotki w silniku......
  • #6 14057869
    Likmar
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Próbowałem już podmieniać pamięć (zaprogramowany nowym wsadem układ 24C64 w podstawce DIP8, po wylutowaniu oryginalnej pamięci SO8), jednak nadal jest dokładnie tak samo - to samo zachowanie pralki i błąd. Jednak nie modyfikowałem pobranego z Elektrody wsadu, a czytałem, że należy wprowadzić nr seryjny, i może stąd brak pozytywnego efektu. Jak zmodyfikować wsad oraz w które bajty wpisać nr seryjny modułu aby mieć pewność, że błąd pamięci wyeliminowałem. Jest to już ostatni element do sprawdzenia.
    Szczotki silnika sprawdzone, są OK.
REKLAMA