Ostro walczyłem dziś cały dzień z tą pralka, nic to jednak nie dało. Powoli zaczynam wymiękać...
Dobrałem się do epromu, najpierw sczytałem to co było, a potem załadowałem wsad, który udało mi sie znaleźć na forach naszych braci ze wschodu i to dokładnie do tego samego modelu pralki - dalej F03. A tak na marginesie, to w epromie jest zapisany numer seryjny pralki. Oczywiście ściągnięty wsad miał inny, ale porównując z tym co sczytałem udało mi sie namierzyć gdzie i jak jest zapisany więc go zmieniłem na serial mojej, wgrałem ale niestety to samo. Może gdzieś jest jeszcze zapisana jakaś suma kontrolna, która się potem "pralce" nie zgadza mimo, że serial dobry i stąd dalej ten błąd...
Żeby tego wszystkiego było mało, w pewnej specyficznej sytuacji F03 nie występuje. Otóż, żeby zrobić dokładny test czujnikowi temperatury postanowiłem nalać do bębna gorącej wody. Czujnik zareagował poprawnie, rezystancja jego spadła nawet poniżej 10kohm i o dziwo, po włączeniu pralki błąd nie wystąpił! Dało sie załączyć pranie, wszystkie funkcje pralki działały wydawać by się mogło popranie poza jedną - pralka nie grzała wody. Po odłączeniu od sieci i ponownym włączeniu z pustym bębnem lub zimna wodą F03...Dziwne nie?
Postanowiłem zatem gruntownie przyjrzeć się płytce modułu, tym razem głównie po kontem przetwarzania sygnału z NTC, bo według mnie to chyba tu coś świruje. Nawet rozrysowałem sobie schemat znacznej części modułu. W uproszczeniu czujka jest podłączona pod +5V VCC i pin uC, od którego jest rezystor 10kohm do masy sygnałowej z referencji VREF 2.5V (431AC) podawanej również na uC. W temperaturze pokojowej uC dostaje jakieś 1.7V, dla niższych temperatur mniej, a dla wysokich więcej. Zwykły dzielnik, ot cała filozofia. Niestety żadnych zimnych lutów czy pęknięć druku nie stwierdziłem, uC dostaje chyba to co powinien. Czy zatem jest uszkodzony?
W końcu zasiliłem sobie ten moduł na biurku, żeby muc go obmierzyć i tak:
- napięcia z przetwornicy +12V (przekaźniki), +5V (uC itp.) Ok
- referencja 2,5V Ok
- sygnał napięciowy temperatury Ok
- układ drivera do przekaźników Ok
Przejrzałem jeszcze raz instalacje, bo w sumie to nie wiadomo czy błąd wyskakuje bo grzałka nie grzeje, czy jest bzdurny pomiar temperatury i grzałka nie jest w ogóle załączana. Z tego co wydedukowałem z płytki modułu i okablowania, to w obwodzie grzałki są jeszcze styk hydrostatu i chyba styk czujnika zamknięcia drzwi? Hydrostat sprawdziłem dmuchając weń lekko, styk się przełączał. Do zamka drzwi nie zdołałem sie jeszcze dobrać w skutek braku odpowiedniego wkrętaka. Wygląda jednak na to, że jest sprawny, bo jak drzwiczki są nie zamknięte i nie zadziała blokada to pralka nie zaczyna lać wody itp. również wtedy jak wyskoczy ten F03. Jak drzwiczki są zamknięte to je blokuje i potem ciągle pobiera i wypuszcza wodę, nie da sie tego zatrzymać, można jedynie wyciągnąć wtyczkę...
Proszę pomóżcie, jeśli cokolwiek przychodzi Wam do głowy...