logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie do połączenia telefonu VoIP przez WiFi na 25m?

1985matti 19 Paź 2014 22:26 1002 2
REKLAMA
  • #1 14056219
    1985matti
    Poziom 15  
    Ocena: 102
    Witam

Mam mały problem bo nie wiem jakie urządzenia dobrać do mojego przypadku.

Sprawa wygląda następująco: chcę przerobić babci telefon ze stacjonarnego na voip.
    Za stacjonarny babcia płaci ponad 30zł miesięcznie a używa go kilka razy w miesiącu.
    Mam łącze radiowe 30Mb, mam zamontowane u siebie dwa telefony voip i wszystko działa super.

Mam zakupioną bramkę PAP2T dla babci. U mnie w domu jest router ASUS RT-N66U.

Dom babci jest oddalony od mojego o 25 metrów i odbieram w nim sygnał wifi z mojego domu. Nie mam tam możliwości poprowadzenia przewodu internetowego bo to dużo roboty.

Chcę kupić bezprzewodowy Acces Point Client najlepiej chyba N.

Nie znam się na technologii i proszę o poradę co kupić bo wybór jest duży, czy brać cos z ASUS czy może inna firma ?
    Mam moją sieć zabezpieczoną więc potrzebuje urządzenie które odbierze sygnał z mojego routera i potem internet będzie po kablu puszczony do PAP2T.
    Fajnie żeby też można było wzmocnić sygnał wifi u babci, jak przyjeżdża rodzinka.

Proszę o poradę co kupić w miarę sensownego żeby nie było za dużo problemów z eksploatacją i dobrym zasięgiem (zew. anteny).
  • REKLAMA
  • #2 14056394
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    No cóż, pozostaje tylko to:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=1246&model=TL-WR843ND
    W normalnych pieniądzach.
    No chyba, że masz kasę na sprzęt Asusa..., dla babci ;) .
    Podłączyć bramkę kablem bezpośrednio do AP.

A do wzmocnienia sygnału:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=1247&model=TL-WA830RE

Nie da się na jednym sprzęcie ustawić AP , i repetera sygnału jednocześnie.
  • #3 14056469
    1985matti
    Poziom 15  
    Ocena: 102
    Tak myślę nad OvisLink AirLive WL-5460AP - wszyscy zachwalają.
    Nie jest co prawda N tylko G ale chyba się nada a cena 30 zł na alledrogo - używany.

Czy możecie doradzić coś lepszego stabilniejszego w kwocie do 150zł ?
    Bo może warto dopłacić a potem nie kupować drugi raz?
REKLAMA