logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposób na szybki pomiar lustra wody w rurze Φ110mm, zakres do 10m, dokładność ±2cm

igorrr 21 Paź 2014 17:48 4092 13
REKLAMA
  • #1 14060744
    igorrr
    Poziom 15  
    Ocena: 136
    Witam.
    Szukam prostego sposobu na pomiar wysokości lustra wody w rurze Φ110mm. W grę wchodzą pomiary w zakresie maksymalnym 10 metrów, dokładność na maksymalnej odległości +,- 2 cm.
    Obecnie pomiar wykonuje wyskalowanym przewodem z prostym sensorem który dotykając wody piszczy. Pomiar taki zajmuje za dużo czasu.
    Myślałem o dalmierzu laserowym, ale nie wiem czy on się w tej roli sprawdzi. Co o tym sądzicie? Może macie jakieś inne pomysły?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14060761
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Możesz w tej rurze umieścić druga cieńsza, tak z 10-15mm?
  • REKLAMA
  • #3 14060811
    igorrr
    Poziom 15  
    kortyleski napisał:
    Możesz w tej rurze umieścić druga cieńsza, tak z 10-15mm?

Może doprecyzuje, mierzę poziom wód gruntowych w piezometrach otwartych, wierconych. Tych piezometrów mam kilkanaście na obszarze kilkunastu kilometrów, brak zasilania w pobliżu.
    Obecnie chodzę od jednego do drugiego i najwięcej czasu zajmuje rozwijanie i zwijanie miary/kabla.

Nie mam możliwości zamontowania tam czegoś na stałe, szukam czegoś co przyłożę do wylotu rury i zmierzę poziom wody, szybko i prosto.
    Rury wsadzone są pionowo, po podświetleniu latarką widać lustro.
  • #4 14060844
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    A zwykly dalmierz, za pare zlotych ze sklepu budowlanego nie poradzi sobie z takim problemem? ( Tylko gdybam ).
  • REKLAMA
  • #5 14061184
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14063183
    remikozak
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Dalmierz powinien się sprawdzić ale styropian to też jakiś patent, według mnie nie powinien szybko zatonąć.
  • REKLAMA
  • #7 14064110
    igorrr
    Poziom 15  
    O wrzucaniu czegokolwiek do piezometru mogę zapomnieć, piezometry są często myte od środka pod bardzo silnym strumieniem, właściciel by mnie chyba udusił jakby coś tam pływało.
    Dalmierz kupię i przetestuje, nawet jak się nie sprawdzi to i tak będę miał go do innych zadań.
    Odezwę się jeszcze i poinformuje o efektach.
    Pozdrawiam
  • #8 14065355
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Tanie rozwiązanie - gwizdek hydrogeologiczny (kupić lub zrobić samodzielnie).
  • #9 14065419
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Dalmierz ultradźwiękowy powinien działać bezproblemowo z powierzchnią wody, urządzenia optyczne raczej będą miały z tym problem.
    Są takie dostępne na portalu aukcyjnym w cenie około 60 zł.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • #10 14065712
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Gwizdek ten jest urządzeniem akustycznym - gwiżdże wskutek sprężania powietrza w rurce zanurzanej w wodzie i zakończonej świstawką.
  • #11 14364023
    igorrr
    Poziom 15  
    mosfetkiler napisał:

Gwizdek mam, chodzi o szybszy pomiar.
    Co do dalmierza ultradźwiękowego to jest problem, dalmierz zaniża wynik o ponad połowę, myślę że problem stanowi średnica rury.
    Tak więc wracam do gwizdka, chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.
  • #12 14364907
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    igorrr napisał:
    mosfetkiler napisał:

Gwizdek mam, chodzi o szybszy pomiar.
    Co do dalmierza ultradźwiękowego to jest problem, dalmierz zaniża wynik o ponad połowę, myślę że problem stanowi średnica rury.
    Tak więc wracam do gwizdka, chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.

A dalmierz laserowy sprawdziłeś?
  • #13 14366090
    igorrr
    Poziom 15  
    Jeszcze nie, po wypłacie chyba kupię i sprawdzę.
  • #14 14958608
    igorrr
    Poziom 15  
    Sprawdziłem dalmierz ultradźwiękowy i laserowy, mierniki nie radzą sobie z pomiarem lustra wody.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje efektywnego sposobu na pomiar wysokości lustra wody w rurze o średnicy Φ110mm, w zakresie do 10 metrów z dokładnością ±2 cm. Obecnie stosuje wyskalowany przewód z sensorem, co jest czasochłonne. Rozważane są różne metody, w tym użycie dalmierza laserowego oraz ultradźwiękowego, jednak użytkownik napotyka problemy z ich skutecznością. Inne propozycje obejmują zastosowanie gwizdka hydrogeologicznego lub pływaka, ale użytkownik odrzuca pomysły związane z umieszczaniem przedmiotów w piezometrach ze względu na ich czyszczenie. Ostatecznie użytkownik planuje przetestować dalmierz laserowy po zakupie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA