logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja mostka sieciowego na Raspberry Pi B+ bez maskowania MAC adresów

bartix999 21 Paź 2014 19:24 1476 2
REKLAMA
  • #1 14061044
    bartix999
    Poziom 9  
    Witam,
    mam pytanie - otóż mam do dyspozycji raspberry pi b+ i między innymi chciałbym spróbować ustawić na nim mostek sieciowy - tzn mam sieć wifi i chciałbym tak zmostkować sieć aby mostek nie maskował swoim MACiem urządzeń podmiętych do niego. Znacie jakieś oprogramowanie pod Linuxa (Debian), czy też cały system (ARM) które pozwalało by na konfigurację czegoś takiego?

Aha robiłem to kiedyś na DD-WRT na TP-Linku ale opcja bridged maskowała MACi, natomiast WDS szło jak krew z nosa.

Proszę o odpowiedź. :idea: :idea:
  • REKLAMA
  • #2 14061095
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Spróbuj standardowego mostkowania urządzeń sieciowych - Link Warto byłoby dodać do /etc/network/interfaces całą konfiguracje połączenia dla sieci WiFi bo inaczej może to nie działać stabilnie.
  • #3 14061348
    bartix999
    Poziom 9  
    hmm... prawdę mówiąc to nie idzie mi to za bardzo. Stworzyłem kartę sieciową - mostek (br0), a następnie gdy chciałem dodać komendą do br0 kartę wlan0 i eth0 dostałem komunikat o braku wsparcia (support) dla wlan0. Prawdę mówiąc nie wiem jak z poziomu basha połączyć sie z siecią bezprzewodową o zabezpieczeniu WPA2 - robiłem to przez GUI. Robię coś źle, lecz nie wiem co.

EDIT: jak zamienilem miejscami wlan0 i eth0 to weszło, ale i tak nie ma nigdzie połaczenia. To raczej nieskonfigurowane polaczenie wlan.
REKLAMA