logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Risco LightSys - Jak podłączyć i zaprogramować radiolinię dwukanałową?

adjan_ek 21 Paź 2014 23:47 2685 14
  • #1 14062011
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam. Jestem początkujący w temacie. LightSys to moja pierwsza centrala własna i pierwsza, którą będę próbował podłączyć. Bardzo proszę o wyrozumiałość.
    Chciałem podłączyć do centrali radiolinię dwukanałową tak, aby jednym przyciskiem pilota uzbrajać, a drugim rozbrajać alarm. Z tego co udało mi się wyczytać, to powinienem podłączyć radio do linii(chodzi mi o podłączenie sterowania).
    Nie wiem tylko jak zaprogramować linię, na klucz impulsowy, czy stały?
    Czy w dobrym kierunku zmierzam?
  • #2 14062028
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    raczej snujesz się we mgle.
    1. Nie rozbraja się systemu alarmowego pilotem
    2. jeżeli już to wejście programujesz odpowiednio do zaprogramowania wyjść radiolinii (bistabilne- stały, monostabilny - czasowe) i wystarczy do tego jeden przycisk .
    Pozdrawiam
  • #3 14064124
    adjan_ek
    Poziom 14  
    1. Możesz mi wyjaśnić dlaczego? Widziałem sporo takich rozwiązań.
    2. Tak, o wejście mi chodziło, masz rację. No właśnie-jeden przycisk. A da radę zrobić to na dwa przyciski? Chciałbym, żeby rodzice mieli jasną sytuację, czerwonym przyciskiem uzbrajam, czarnym rozbrajam. To tak przykładowo.
    pozdrawiam i dziękuję za odp.
  • #4 14064203
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Ad: 1
    To wszystko zależy od tego, jakiego bezpieczeństwa oczekujesz od systemu alarmowego.
    Pilota można zgubić, ukraść itp - stanowi stosunkowo słabe ogniwo całości. Do tego uzbrajając zdalnie pilotem (standardowym, jednokierunkowym) nie ma pewności czy system włączył czuwanie, oraz nie ma kontroli nad tym co się dzieje (np. pozostawienie otwartego okna). Korzystając z manipulatora, tego typu sytuacje powodują określoną sygnalizację.

Ad: 2
    Jeżeli już korzystać z pilota, to jestem zdecydowanym zwolennikiem rozdzielenia funkcji (włącz-wyłącz) na oddzielnych przyciskach, zamiast popularnego "przełącz". Co prawda "kosztuje" to jedno wejście więcej (mówimy o standardowej, uniwersalnej radiolinii) ale za to jednoznacznie wiadomo co system zrobi.

Wybierając pilota, zwróć uwagę na konstrukcję mechaniczną - dobrze jeżeli minimalizuje ryzyko przypadkowego wciśnięcia przycisków.

M.

adjan_ek napisał:
    1. Możesz mi wyjaśnić dlaczego? Widziałem sporo takich rozwiązań.
    2. Tak, o wejście mi chodziło, masz rację. No właśnie-jeden przycisk. A da radę zrobić to na dwa przyciski? Chciałbym, żeby rodzice mieli jasną sytuację, czerwonym przyciskiem uzbrajam, czarnym rozbrajam. To tak przykładowo.
    pozdrawiam i dziękuję za odp.
  • #5 14064284
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Sprawa wygląda tak, że chcę chronić mój garaż wolnostojący, a właściwie to co w nim sie znajduje. Przewidziałem dwie czujki, jedną w środku garażu, a drugą zewnętrzną. Manipulator na zewnątrz(w obudowie metalowej z podłączona do niej grzałką z termostatem-taka jak w obudowach do kamer zew.). czujka zewnetrzna będzie chronić także manipulator jak i wejście i okno. Pilot znalazłem taki z osłonką na przyciski.
    Właśnie o to mi chodzi o czym piszesz, tylko jak to zaprogramować do jednego wejścia?
  • #6 14064514
    fred4u
    Poziom 27  
    adjan_ek napisał:
    Sprawa wygląda tak, że chcę chronić mój garaż wolnostojący, a właściwie to co w nim sie znajduje. Przewidziałem dwie czujki, jedną w środku garażu, a drugą zewnętrzną. Manipulator na zewnątrz(w obudowie metalowej z podłączona do niej grzałką z termostatem-taka jak w obudowach do kamer zew.). czujka zewnetrzna będzie chronić także manipulator jak i wejście i okno. Pilot znalazłem taki z osłonką na przyciski.
    Właśnie o to mi chodzi o czym piszesz, tylko jak to zaprogramować do jednego wejścia?

Przy założeniu że chcesz to zrobić na jednym wejściu załącz/wyłącz, to użyj przekaźnika bistabilnego sterowanego impulsami z radiolinii (1 kanał "załącz", 2 kanał "wyłącz", podłączone do dwóch cewek przekaźnika) a wyjście przekaźnika na wejście centrali typu "załącz/wyłącz" (bistabilne).

M
  • #7 14064559
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Hmm, dałeś mi teraz do myślenia:) Przeanalizuję to kilka razy i może zatrybię.
    Czyli potrzebny mi będzie przekaźnik bistabilny(z dwoma wejściami?), radiolinia dwukanałowa? Czy cos przeoczyłem? Wejście centrali programuję jako KLUCZ STAŁY?
  • #8 14064602
    fred4u
    Poziom 27  
    adjan_ek napisał:
    Hmm, dałeś mi teraz do myślenia:) Przeanalizuję to kilka razy i może zatrybię.
    Czyli potrzebny mi będzie przekaźnik bistabilny(z dwoma wejściami?), radiolinia dwukanałowa? Czy cos przeoczyłem? Wejście centrali programuję jako KLUCZ STAŁY?

Tak, przekaźnik bistabilny 12, radiolinia dwukanałowa pracująca w trybie monostabilnym (impulsy sterujące "na czas"). Wejście CHYBA jako Klucz stały (bo nie impulsowy) ale nie znam Lightsysa i ich terminologii.

Jeden odczep obu cewek łączysz razem i podłączasz np do +12V. Przekaźniki radiolinii pobudzane oboma przyciskami konfigurujesz tak żeby podawały masę - na oddzielne cewki. Wyjście przekaźnika włączasz na wejście centrali.

M
  • #9 14064921
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Dzięki fred4u! Zapewne chodzi dokładnie o przekaźnik bistabilny dwucewkowy? Bo jeśli tak, to przed chwilą dowiedziałem się o jego istnieniu.
    pozdrawiam!
  • #10 14064943
    fred4u
    Poziom 27  
    Tak, dwucewkowy.
  • #11 14065006
    adjan_ek
    Poziom 14  
    I to właśnie było słowo ''klucz'' w tym temacie. Widzę, że jeszcze dużo nauki przede mną.
    Dziękuję jeszcze raz, pozdrawiam.
  • #13 14067068
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Witam.

Garaż mam oddalony około 40m od domu. Ciągnąć kabel taki kawał nie jest mi na rękę a poza tym to chyba też byłoby mało praktyczne. A tak czujka zewnętrzna będzie chroniła manipulator i wejście do garażu. Poza tym myślałem o wykorzystaniu manipulatora do otwierania bramy garażu(sterowaniu napędem). Chcę się trochę tym pobawić. Jednak jestem otwarty na każde propozycje bo moja wiedza na temat alarmów jest znikoma. Manipulator tak jak wspominałem będzie w skrzyneczce z podgrzewaniem. Zły pomysł?

LightSysa doradził mi kolega z pracy, który zakłada alarmy. Ten pomysł z radiolinią też zaobserwowałem u niego.
    Chodzi Ci, że rozbrajałbym np sms-em?
  • #14 14105318
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Chciałbym z jednego z wyjść centrali wysterować dwie lampy led 230v. Max. obciążenie wyjścia to 100mA. Mógłby mi ktoś podsunąć jakiś konkretny przekaźnik z cewką 12v i stykami 230V. Trochę szukałem ale większość miała więcej niż 100mA.
    Z góry dziękuję!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu i zaprogramowaniu dwukanałowej radiolinii do centrali alarmowej Risco LightSys, aby umożliwić uzbrajanie i rozbrajanie systemu za pomocą dwóch przycisków pilota. Odpowiedzi wskazują, że pilot nie jest najlepszym rozwiązaniem do rozbrajania systemu ze względu na bezpieczeństwo, a zaleca się użycie przekaźnika bistabilnego do sterowania jednym wejściem centrali. Użytkownik planuje zainstalować czujki w garażu oraz manipulator na zewnątrz, co budzi wątpliwości co do praktyczności tego rozwiązania. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące doboru przekaźników do sterowania lampami LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA