logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark Z602 - szybkie zużycie tuszu 16, czy to normalne?

nietykalny 03 Maj 2005 17:35 1077 6
REKLAMA
  • #1 1458095
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Ostatnio stałem się posiadaczem Lexmarka z 602 kupiłem do niego czarny tusz (16) czyli drorzszy. Wydrukowałem na roboczej jakości 50kartek przy pokryciu około 15-20% według wskazań sterowników zostało mi 1/3 tuszu!

Czy to normalne? Czy jednak czujniki są nieco niedopracowane?

Dodam że tusz został wyprodukowany przez Compaq w UK więc chyba będzie tyle ile być powinno tuszu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1458109
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Z własnych doświadczeń wiem,że w kartridżach nie stosuje się miernika poziomu tuszu tylko sterownik podaje przyblizony poziom na podstawie ilości wydrukowanego tekstu i stron.Czyli jest to dość upośledzona metoda,bo jak było np w mojej drukarce,wskaźnik pokazywał poziom kolorowego tuszu na 30% natomiast niebieskiego koloru już nie było wogóle,to samo z włożeniem kartridża czarnego,całkowicie pustego z innej drukarki do mojej owocuje pokazaniem komnikatu o nowiutkim pełnym kartridżu :) Nie zawracaj sobie głowy raczej wskazaniami sterowników i drukuj do woli aż sam przekonasz się że tusz się kończy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1458111
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    To normale są to małe wkłady ok 10ml tuszu fakt że drukowanie robocze ale zaczernienie dość znaczne norma 5%. Kupiłeś najlepszy wkład mimo że one wszystkie są do d....y. Łatwo się je napełnia jeśli nie są zaschnięte. Jeśli chodzi o wskazania na kompie ile tuszu zostało to tylko dla orientacji jest ten programik. Drukuj do końca i niczym się nie przejmuj. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1458702
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Wskazania ilości tuszu są przybliżone i często mijają się z prawdą.
  • REKLAMA
  • #5 1458800
    nietykalny
    A tak odbiegając od tematu to jake napełniacze polecacie do tego rodzaju kardridża?

Cytat:
    Z własnych doświadczeń wiem,że w kartridżach nie stosuje się miernika poziomu tuszu tylko sterownik podaje przyblizony poziom na podstawie ilości wydrukowanego tekstu i stron.

W epsonie jest wdudowany w każdy pojemnik scalak z sądą odpowiadającą za odczyt ilości tuszu :) wiem bo miałem epsona a do HP i Lexmarka niemam przekonania do dzisiaj.

Dzięki za wypowiedzi.
  • #6 1458822
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Ja napełniaczy nie stosuję bo kupuję na agawie do lexmarków ( pigmenty) ale ja to kupuję w litrach. Myślę że obojętnie jaki ale do lexmarków w tych napełniaczach i tak są zozcięczone. Pozdrawiam
  • #7 1458862
    nietykalny
    kiedyś napełniałem HP 610C jakimiś tanimi napełniaczami i.... pojemnik poszedł do kosza... zatkało dysze (przedtem były dobre 4 dni stał bez tuszu) powietrza nimożna było odsysnąć sprzętem co dodali. Ehhh zachciało mi się eksperymentować.

Potem kupiłem Epsona Stylusa 42 i chodził bardzo długo, ale jak betoniarka głośno a tusz w nim leciał jak woda ale zato był tani... cały pojemnik 20 zł i to bez żadnego brudu i ryzyka że sie nie napełni. Ale co dobre szybko się kończy... kupiłem płyte główną na NF2 i port LPT odmówił posłuszeństwa... teraz zostałem z lexmarkiem do którego nigdy nie byłem przekonany...

Ale się wam wyżaliłem :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem szybkiego zużycia tuszu w drukarce Lexmark Z602, gdzie po wydrukowaniu 50 stron o pokryciu 15-20% sterownik wskazywał pozostałość tuszu na poziomie 1/3. Wyjaśniono, że wskaźniki poziomu tuszu w kartridżach są jedynie przybliżone i oparte na liczbie wydrukowanych stron, co może prowadzić do nieprecyzyjnych odczytów. Kartridże zawierają około 10 ml tuszu, a nawet przy roboczej jakości wydruku zużycie może wydawać się szybkie. Użytkownicy zalecają drukowanie do całkowitego wyczerpania tuszu, ignorując wskazania sterownika. Poruszono także temat napełniania kartridży, gdzie napełniacze do Lexmarka są dostępne, lecz mogą być mniej niezawodne niż oryginalne wkłady. Wspomniano o różnicach w konstrukcji kartridży Epson, które posiadają scalaki do odczytu poziomu tuszu, co nie występuje w Lexmarku i HP. Doświadczenia z napełnianiem tuszu w innych modelach, takich jak HP 610C i Epson Stylus 42, wskazują na ryzyko uszkodzenia dysz przy stosowaniu tanich napełniaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA