logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark Z815 - szybkie zużycie atramentu i problemy z kolorem żółtym

mczapski 03 Paź 2005 10:08 2891 6
REKLAMA
  • #1 1868922
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Po plajcie Canona dałem się namówić na zakup drukarki Lexmark Z815. Wykorzystanie do potrzeb domowych. Pierwsze zdziwienie kiedy po wydrukowaniu pewno dziesięciu zdjęć A4 wykończył się atrament color a dokładniej kolor żółty. Kupiłem zamiennik ale coś marnie drukuje zdjęcia. Więc poszedłem na napełnienie. Przy okazji stwierdziłem, że wewnątrz atrament raczej był. Ponowne włożenie wkładu i tzw instalacja a ostrzeżenie o małej ilości atramentu dalej świeci. I zdziwienie ponowne, bowiem dalej nie drukuje żółtego. Potraktowałem płynem do udrażniania głowic i po kilku próbach ruszył kolor żółty. Jednak po dosłownie kilku wydrukach zanikł. Ponowne próby uruchomienia z marnym skutkiem. Dalej świeci się ostrzeżenie o wyczerpaniu atramentu (teraz już i czarnego). Jak na złość test wyrównawczy na kolorze niebieskim i czarnym. Ciekawi mnie bardzo co jest przyczyną takiego zachowania drukarki. Czy tylko wkład czy też urządzenie? Jak wiadomo wkałd kosztuje najmarniej 80 PLN więc tylko dla zabawy trochę drogo. Nie znalazłem dyskusji na ten temat.
    Do marek216. A czyżbym nie podał? I faktycznie jest marketowa ale skoro wykonuję kilka wydruków miesięcznie to wymagania skromne.
    tank_driver. Dziękuję za otuchę. Faktycznie nie jet Rols Roys ale mogłobu działać. Przyznam, że fotografie wyglądają poprawnie tylko marnie z wydajnością. Może i zapowietrzony. Coś koło tygodnia nieużywany z wyczrpanym kolorem. Choć nieco dziwne. Oczywiście biorę poprawkę na brak firmy (dla atramentu) ale takie periodyczne zaniki działania to jednak zmartwienie. Nie zauważyłem opcji dla wymiany ładunku ale poszukam.
  • REKLAMA
  • #2 1870495
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    jakbyś w opisie lub temacie podał model było by łatwiej .

jeśli to jakaś wersja marketowa Z - xx to będziesz miał ciężko :(

sprawdź dokładnie wszystkie połacznia taśm i wszystkie styki. tusze orginały czy alternatywne ( to też dość istotne informacje )

jak masz możliwość to wsadź twoje tusze do innej maszynki - wykluczysz wine lub potwierdzisz awarie atramentów
  • REKLAMA
  • #3 1870658
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    To chyba nie był dobry zakup! Skoro po napełnieniu nadal pokazuje Ci braki tuszu spodziewałbym się zabezpieczenia we wkładzie i niewiele na to poradzisz. Najpewniej byłoby zakupić nowe oryginalne i cześć , ale pytanie czy warto? Przemyśl czy nie lepiej kupić drukarkę HP z większymi pojemnikami na tusz zamiast bujać się z kiepskim lexmarkiem. A tak nawiasem to mało jest ludzi zadowolonych z lexmarka Z-xxx.

C.
  • REKLAMA
  • #4 1870942
    tank_driver
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam,
    nie jest prawdą że wszystkie drukarki LEXMARK są kiepskie i "mają małe kartridże" - 18c0032 i 18c0033 zastosowane w tej drukarce to kartridże o niezłych parametrach i sporej *porównując n.p. do HP 27/28 pojemności. Cóż mogło się stać - na 99,9 % kartridż kolorowy jest zapowietrzony. Ta głowica ma 2 rozaje dysz o różnych przekrojach - jedne do zadrukowywania dużych powierzchi, drugie do najdrobniejszych szczegółow. Zwykły uniwersalny atrament do Lexmarka nie będzie drukował idealnie - albo przez węższe dysze będzie przechodził bez problemu a zalewał na większych, albo odwrotnie. Ale nie ma się co martwić, na pewno powinien drukować również na żółto. Jak zbudowany jest ten kartridż ? Jest to kartridż grawitacyjny - gąbkowy, w którym atrament nie znajduje się pod ciśnieniem. Przy całkowitym opróżnieniu i niewłaściwym napełnieniu w kanaliku dobrowadzającym atrament z gąbki do głowicy pozostały bąble powietrza, które blokują dostarczanie świeżego atramentu. Można sprawdzić 2 metody: 1. posiadając specjalny uchwyt (często w lepszych napełniaczach) odessać 2-3 ml powietrza wraz z atramentem przez dysze lub 2. chwycić kartridż w dłoń kierując jego dysze na zewnątrz (warto podłożyć chusteczkę lub ręcznik papierowy aby się nie pobrudzić) potrząsnąć mocno aby siłą odśrodkową doprowadzić atrament z gąbek do do dysz. Czynność powtórzyć do uzyskania właściwego wydruku (dysze muszą być drożne - jeśli nie są polecam gorącą wodę z odrobiną płynu do naczyć - zamoczenie dysz w takim "preparacie" skutecznie je udrażnia). Można też dmuchnąć w otwory odpowietrzające znajdujące się na górze kartridża, pod naklejką. Co do pokazywania poziomu atramentu - aby to zmienić należy wybrać odpowiednią opcję w sterowniku drukarki - chodzi o "instalację nowego naboju" wtedy sterownik zresetuje poziomy atramentu i będzie pokazywał właściwą, choć obarczoną dużym błędem wartość. Jeśli nie zadziała, będziemy myśleć dalej. Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #5 1919508
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Zgadzam sie z przedmowca. Co do poziomu tuszu tu nie ma tak latwo...a przynajmniej w moim egzemplarzu..nawet po wyborze instalacji nowego naboju poziom pozostaje ten sam, ale to mnie nie martwi...
    Tutaj juz troche o tym pisalem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic372683.html

Nigdy w zyciu bym sie nie zamienil na hp w podobnej cenie...jakosc druku zdjec na z815 z photokitem jest znacznie lepsza jak na budzetowych hp, a glowice nie dosc ze nie sa wcale wieksze to mniej trwale...
  • #6 2232139
    xerwis
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    lexmark z marketu to problem bo ta drukark z pół roku nie jest w handlu więc prpozycj akup sobie oryginalik i pilnuj żeby się nie skończył, ja mam takie trzy i sa za...ste, atrament się kończy i nie można znowu zobaczyć ze jest pełen chip narazie bez możliwości kasowania

ja do moich leje dolewki active jet i zapiernicza bez problemu kazda z nich dopiero raz zmieniłem w dwu czarny a chyba wychlały z litr czarnego w trójke

pozdro

DD
  • #7 2297197
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Sprawę rozwiązał zakup cartriga orzyginalnego. Z czasem radykalnie zmalały moje potrzeby w zakresie wydruku. Niestety ta dukarka nie daje się oszukiwać i wreszczy o pustym kartrigu (po napełnienieu) i czasem drkuje a czasem nie. Zamiennik właściwie żadem nie ruszył chociaż producent zapewnia iż działają. Dla mnie temat stracił na aktualności chociaż nie został rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Lexmark Z815 wykazuje szybkie zużycie atramentu, zwłaszcza koloru żółtego, co powoduje problemy z drukowaniem zdjęć. Po napełnieniu kartridża zamiennikiem jakość wydruków jest niska, a urządzenie nadal sygnalizuje niski poziom tuszu, co może wynikać z zabezpieczeń chipów w kartridżach lub zapowietrzenia głowicy. Kartridże stosowane w Z815 (18c0032 i 18c0033) są grawitacyjne, z gąbką i dwoma rodzajami dysz, co wymaga odpowiedniego atramentu i prawidłowego napełnienia, aby uniknąć bąbelków powietrza blokujących przepływ tuszu. Próby udrażniania głowic płynem przynoszą krótkotrwałe efekty. Wymiana na oryginalne kartridże rozwiązuje problem, choć drukarka nie pozwala na ponowne użycie napełnionych wkładów ze względu na chipy monitorujące poziom tuszu. Użytkownicy dyskutują o jakości i trwałości drukarek Lexmark w porównaniu do innych marek, zwracając uwagę na lepszą jakość zdjęć w Z815 w stosunku do budżetowych modeli HP, mimo mniejszych pojemności kartridży. Problemy z poziomem tuszu i kompatybilnością zamienników są powszechne, a niektóre wersje rynkowe drukarek Lexmark mogą mieć dodatkowe ograniczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA