Nie chce kupować w ciemno trafopowielacza, wiec chciałem prosić o opinie fachowców
. Bardzo będe wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Po włączeniu na chwilę włącza sie TV jednak nie ma obrazu ale słychać buczenie w głośnikach i terkot trafopowielacza tak jakbybył zasilany napieciem o niewielkiej częstotliwości. Po odłaczeniu wszystkich wtórnych uzwojeń trafopowielacza to samo. Diody usprawniające BYW36 są dobre, choć na zakresie 200Mohm wykazują kilkanascie Mohm rezystancji w kierunku zaporowym(niewielki upływ przy sprawdaniu zasilaczem). Po odpięciu trafopowielacza i połaczeniu zamiast niego żarówki 75W, po włączeniu odbiornika nie ma już buczenia żarówka świeci sie jasno i w głośniku słychać sygnał odbieranej stacji. Napięcia na kolektorze i bazie HOTa sa prawidłowe. Wszystkie napięcia zasilające są stabilne(a przy współpracy z trafopowielaczem były zaniżone i dominowała składowa nieskoczestotliwościowa - około 50Hz(tak jak na niewygładzonym filtrze zasilacza)). Podłaczyłem z zewnątrz zasilanie 100V pojawiło sie wyskoie napięcie(włosy dęba staneły przy kineskopie), a także napięcie zasilające wzmacniacze wizji. Jednak pojawił sie dymek i smród - pewnie z trafa
. Czy to uszkodzony trafofowielacz może być tego przyczyną czy mam jeszcze coś posprawdzać? Jeśli to trafo to co mogło go uszkodzić i czy sama wyniana Trafopowielacza załatwi sprawę?? Proszę o poradę.