logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics RS-BX501 - Styki czujników rodzaju taśmy

kaem 25 Paź 2014 18:24 3738 3
REKLAMA
  • #1 14072668
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Od kilku lat mam z drugiej ręki (no dobra, z niemieckiego bazaru) magnetofon Technics RS-BX501. Urządzenie sprawuje się prawie idealnie, jakość dźwięku jest bardzo dobra (zwłaszcza na własnych nagraniach na decku). Jest jednak jedno ale... Tym czymś są styki czujników rodzaju taśmy i obecności kasety. Jak mniemam, te styki są po prawie 20 latach zanieczyszczone lub zaśniedziałe, bowiem po włożeniu kasety wskaźnik rodzaju taśmy mruga, przełącza się z jednego typu na drugi, czasami z tego powodu nie chce się zamknąć kieszeń albo po chwili od zamknięcia się otwiera. Pytanie główne: jak dobrać się do tych styków, by był do nich dostęp jakimś sprayem typu "Kontakt"? Te styki są obudowane takimi plastikowymi korpusami, w których styki są opuszczane w dół gdy ładowana jest kaseta. Dojść nie idzie, a rozbieranie całego mechanizmu jest bez sensu i nierealne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14072685
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    kaem napisał:
    a rozbieranie całego mechanizmu jest bez sensu i nierealne.

Chyba innego sposobu nie znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 14073056
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Tak też zrobiłem. Okazało się to całkiem proste. Wymontowałem cały mechanizm z przedniego panela (4 wkręty) i cienkim śrubokrętem popodważałem te 5 plastikowych "pochewek", w których schowane były styki. Wysunęły się dość łatwo i dostęp do styków stanął otworem. Z braku czystego alkoholu użyłem jakiejś wody kolońskiej - spryskałem nią cienki pasek papieru i tym paskiem przeciągnąłem kilka razy każdą parę styków pomiędzy zaciśniętymi stykami. Potem kropelka "Kontakt PR" na każdą parę styków (niestety, nie mam dedykowanego "Kontakta" do styków, mam tylko taki do potencjometrów). Na papierku pozostały ciemne ślady, więc coś musiało na tych stykach być.
    Na razie operacja jest skuteczna, ale na dobre przekonam się dopiero po dłuższym czasie.

Tak wyglądają te styki w "pochewkach" na eksplodującym rysunku z serwisówki (elementy S972, S973, S974, S975, S976):

Technics RS-BX501 - Styki czujników rodzaju taśmy
  • Pomocny post
    #4 14073279
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA