logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa pytania amatora do schematu zasilacza stabilizowanego

MathMasteer 29 Paź 2014 16:58 2277 9
REKLAMA
  • #1 14084679
    MathMasteer
    Poziom 2  
    Witam, mam ochotę od czegoś zacząć zabawę z elektroniką, więc chcę złożyć ten oto zasilacz stabilizowany
    Dwa pytania amatora do schematu zasilacza stabilizowanego
    problem w tym, że nigdzie nie jest opisany R1, wiecie jak go wyliczyć lub wiecie, jaki powinien być ?
    Drugi problem to czy na płytce PCB ścieżka idąca od C2 do bazy T2 ze ścieżką gdzie znajduje się dioda Zenera oraz R1 mają być ze sobą połączone, tzn. mają się przecinać czy nie?
  • REKLAMA
  • #2 14084767
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Czarna kropka oznacza połączenie. W tym wypadku 5 elementów.
    Ten rezystor dobiera się tak, aby płynący prąd nie spowodował przekroczenia mocy diody Zenera. Ułatwiam: w powyższym przypadku napięcie na C1 wyniesie niemal 20V, zaś napięcie na R1 = 20V - napięcie stabilizacji DZ. Dopuszczalne natężenie prądu obliczysz dzieląc moc diody przez jej napięcie stabilizacji, o ile dane katalogowe nie określają natężenia wprost. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14084821
    MathMasteer
    Poziom 2  
    do tego nie ma not katalogowych, ponieważ to schemat ze strony internetowej, podane jest tylko to, że dla Uwyj=12V może być zastosowana dioda Zenera BZP683C12.
    to jak mam z tego wyliczyć wartość rezystora?
  • #4 14084842
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    MathMasteer napisał:
    do tego nie ma not katalogowych, ponieważ to schemat ze strony internetowej, podane jest tylko to, że dla Uwyj=12V może być zastosowana dioda Zenera BZP683C12.

Nie jesteś w stanie znaleźć datasheetu BZ683? Google u ciebie nie działa?
  • #5 14085181
    aksakal
    Ocena: 3014
    Przy użyciu diody Zenera 12 V opór rezystora R1 może być w granicach 560-620 Ohm, a jeśli dioda 15V, to rezystor 330-360 Ohm. Moc rezystora 0,5-1w.Przy takim oporze rezystora prąd przez diodę będzie 12-15 mA.Te parametry są sprawiedliwe dla napięcia wtórnego uzwojenia transformatora 14-15V.
  • REKLAMA
  • #6 14087941
    MathMasteer
    Poziom 2  
    @jdubowski - google działa, niestety nie mogę znaleźć dokładnie dla mojej diody znaleźć parametrów, jest multum tych diod (diód?) i nie mogę tej konkretnej znaleźć, jeszcze się nie nauczyłem odczytywać z takich not dokładnie, niestety.
    @aksakal - tak, zamierzam użyć diody Zenera 12V czyli jeśli kupię rezystor o wartości 600Ohm to on będzie odpowiedni tak?
  • REKLAMA
  • #7 14088198
    aksakal
    Jeśli wtórne uzwojenie transformatora wydaje napięcie 14-15V to napięcie po prostowniczym mostku będzie 19-20V. Przy użyciu diody Zenera 12V opór rezystora R1 powinien być w zasięgach 560-620 Ohm.600 Ohm znajduje się w tych zasięgach. Moc rezystora wskazałem.
  • #8 14099305
    MathMasteer
    Poziom 2  
    Mam jeszcze pytanie co do tego potencjometru, mianowicie w mojej płytce zrobiłem 3 otwory na 3 nóżki potencjometru, a na schemacie nie widzę wyprowadzenia do trzeciej nóżki, tak dla pewności - mam normalnie potencjometr wlutować w te 3 nóżki, czy zrobiłem błąd i mam połączyć w tym wypadku tylko środkową nóżkę z jedną ze skrajnych? Nie chciałbym popełnić żadnej gafy przy pierwszym "projekcie własnym" :)

s Dwa pytania amatora do schematu zasilacza stabilizowanego
  • #9 14099336
    jdubowski
    Ocena: 2808
    MathMasteer napisał:
    mam połączyć w tym wypadku tylko środkową nóżkę z jedną ze skrajnych?

Dokładnie tak, w innym przypadku starczył by ci zwykły rezystor.
  • #10 14099462
    aksakal
    Ustal potencjometr do przeznaczonych dla niego otworów, przylutuj i połącz między sobą środkową i jedna z skrajnych nozek .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować zasilacz stabilizowany i ma pytania dotyczące wartości rezystora R1 oraz połączeń na płytce PCB. Odpowiedzi wskazują, że rezystor R1 powinien mieć wartość w granicach 560-620 Ohm przy użyciu diody Zenera 12V (BZP683C12), a moc rezystora powinna wynosić 0,5-1W. Ustalono również, że ścieżki na płytce PCB powinny się przecinać, co oznacza połączenie. Dodatkowo, użytkownik pyta o podłączenie potencjometru, na co otrzymuje potwierdzenie, że należy połączyć środkową nóżkę z jedną ze skrajnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA