logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić kondensatory powyżej 20µF za pomocą multimetru?

Lukasss 18 Mar 2003 22:00 1754 2
REKLAMA
  • #1 138091
    Lukasss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Mam pytanie - moze glupie ale nie wiem jak sie w koncu to robi:( Chodzi o to jak sie sprawdza kondensatory??? Mam do dyspozycji multimetr - ale on moze miezyc tylko do 20mikro. . . A co z reszta jak stwierdzic ze cos jest nie tak??

z groy dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 138124
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    nie znam takiego złotego środka na kondensatory i przypuszczam że mało kto go zna. Najlepiej po prostu wymieniac podejrzane elki na nowe, a jesli chodzi o podejrzenia ( nie wiem jak jestes zaawansowany) to z czasem się wyrabia opinie na temat kondensatorów umieszczonych w danych miejscach i w 80% wie sie że to akurat o nie chodzi. Mierzenie ci nic nie da wiele razy zdarzało mi sie że miernoik wskazywał niby dobrą pojemność a po wymianie elki wszystko stawało na nogi
  • #3 138170
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Zakres miernika 20mikroF można znacznie rozszerzyć przez pomiar posredni. Wystarczy badany kondensator połączyć w szereg z wcześniej zmierzonym kondensatorem 20 mikroF i korzystając z wzoru na szeregowe łączenie kondensatorów -uzyskujemy całkiem wiarygodny pomiar nawet do 470-1000mikroF. Z pozoru kłopotliwe przeliczanie można bardzo łatwo uprościć ,gdy wcześniej obliczymy sobie wskazania dla typowych wartości 22,47,100,220,470,1000 ....... Wspomniany wcześniej kondensator wzorcowy 20mikroF najlepiej jest złożyć z 2 kondziorów stałych po 10mikroF. Ale UWAGA ! Najpierw trzeba się upewnić czy badany kondensator nie ma znacznej upływności czy wręcz zwarcia ,bo w tym wypadku pomiar wypadnie całkowicie fałszywy .....
REKLAMA