Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh Aficio 350 - puste kartki i błąd SC350-10

hultaj 04 May 2005 16:12 2536 24
  • #1
    hultaj
    Level 16  
    Mam problem z kopiarką Ricoh Aficio 350.
    Podczas kopiowania puszcza czyste kartki.
    Na wyświetlaczu pojawia się błąd SC 350 - 10 co odnosi się do czujnika na bębnie.
    Czy ktoś mi może podpowiedzieć czy mam wymienić ten element czy go zrestartować jakimś kodem.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    e-than
    Level 15  
    Witam
    SC 350 ID sensor error - to się zgadza w SM brak natomiast SC 350-10 jest tylko do 5 ale pewnie to i tak nieważne
    Wg mnie nie masz ładowania bębna stąd te białe kartki i ten kod sprawdź czy w module bębna wałek ładujący ma kontakt z blaszkami po obu jego końcach.

    PZDR
  • #3
    BoBa
    Photocopiers specialist
    Nie wiem ,może sie myle ale przy braku ładowania bebna w cyfrowach Ricoha kartki powinny wychodzic czarne a nie białe ?Moim zdaniem twoim przypadku kod błędu to SC-350-1 ( sa faktycznie tylko do 5) ale we wszystkich przypadkach chodzi o błedy czujnika ID
  • #4
    hultaj
    Level 16  
    Faktycznie przez pomyłkę wpisałem SC 350-10 a powinno być SC 350 - 1
    Po rozebraniu mechanizmu bębna ponownym złózeniu i umieszczeniu w maszynie pojawił się nieco inny błąd SC 350 - 03.
    Pomocy co mam tera robić. ja już nie mam pomysłów.
    Z góry dziękuję za wasze posty.
  • #5
    copyman
    Photocopiers specialist
    Czujnik ID sprawdza toner na bębnie i jak maszyna wywala białe kartki to jest to dla niego sytuacja nie typowa - stąd masz taki błąd. Jeżeli masz białe kartki to znaczy że nie masz pokrycia tonerem lub nie masz lasera który wywołuje obraz. Zobacz czy masz napęd na wywoływaczce albo czy coś nie przysłania lasera. Miałem sytuację odwrotną - czarną kartke i taki kod kiedy zawiesiła się rolka ładująca.

    C.
  • Helpful post
    #6
    e-than
    Level 15  
    Przy braku ładowania są oczywiście czarne kartki (za długi weekend był ;)
    Więc polecam sprawdzić masę bębna nigdy w tej maszynie takiej usterki nie miałem ale np w 200 się zdarzyło nie masował bolec/szpikulec napędzający bęben (ewentualnie styk w samym bębnie). Choć oczywiście to może być związane z wywoływaczką (np. brak biasu) bo raczej z laserem wykluczam, tu maszyna wyrzuciła by na pewno bogaty zestaw kodów od uszkodzeń tego elementu. Sprawdź czy wychodzą jakieś napięcia z płytki High Voltage board to ta z tyłu koło wielkiego koła zamachowego.

    pzdr
  • #7
    tygellin
    Level 22  
    hej. Nie bawiłeś się przypadkiem w kasowanie pamięci? Jeżeli tak, to musisz zainicjować laser. Sprawdż też na innym werku bębna, jakie są objawy. Może być kilka jeszcze rzeczy, ale zacznij od tego.
  • #8
    hultaj
    Level 16  
    W jaki sposposób można zainicjować laser bo mam nie kompletną serwisówkę i to na dodatek od ricoha.
  • #9
    tito
    Level 18  
    zainicjuj laser i id sensor żeby 4v były bo inaczej to kopiarka kody będzie wywalała jak kasowałeś jej pamięć, no i nie zapomnij o td sensorze
  • #10
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    zawsze puszcza czyste kartki, czy od czasu, do czasu?
  • #11
    hultaj
    Level 16  
    Zawsze puszcza czyste kartki.
    omocy bo tracę nadzieję
  • #12
    kopier
    Level 13  
    Czesc.Nie wiem dokładnie co robiles (robil ktos) przy tej kopiarce,ale zaczal bym od najprostszej rzeczy czyli zainicjowac beben czyli ID sensor kodem 3-001. Np. po wymianie bebna lu wlasnei po rsecie pamieci zawsze wywala ten blad jak nie zainicjujesz. jesli to nie pomoze zacznij szukac problemu w elementach obudowy bebna (blaszki, rolka ladujaca etc.) Ostatnia mozliwoscia jest oczywiscie sam ID sensor choc to raczej rzadkosc. Powodzenia
  • Helpful post
    #13
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    eee, jaki tam ID sensor, jakby padł, to maszyna sie przełączy w tryb TD, nie ma biasu. A swoją drogą, to obraz na bębnie powstaje?
  • #14
    hultaj
    Level 16  
    Jakim kodem inicjujemy bias?
    W maszynie jest bias ale lekko zbrylony, pewnie od wilgoci i postanowiłem go zmienić. tera tylko potrzebny jest mi kod aby go zainicjować.
  • Helpful post
    #15
    kopier
    Level 13  
    TD Inicial 2-801-2 bodajze ale to nie na 100%. Ale to wszystko widac przeciez jak wejdziesz w kody.
  • #16
    hultaj
    Level 16  
    Wymieniłem Developer i zainicjowałem go. Teraz mam czarne kartki. Co teraz jest źle. Najgorsze jest to że maszyna teraz nie wywala żadnych kodów. Pomocy co mam teraz robić. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję.

    Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

    Poprawka od czasu do czasu pojawia sie błąd SC 350-03
    Pomocy
  • #17
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    czarne kartki - brak ładowania
  • #18
    hultaj
    Level 16  
    Napięcie jest 550 i 1600. To nie wiem o co chodzi Ile powionno być?
  • #19
    copyman
    Photocopiers specialist
    Po prostu nie ma dojścia napięcia ładowania do rolki ładującej bęben. Sprawdź styki kasety z bębnem.

    C.
  • #20
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    dokładne - rolka nie m akontaktu, zablokowała Ci sie i napięci nie przchodzi na nią, abo zablokowała sie i nie dotyka bebna
  • #21
    hultaj
    Level 16  
    Po sprawdzeniu styków na bębnie kopiarka robi kopie (nadal czarne) ale co nieco już na nich widać co mam robić dalej. pomocy
  • #22
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    rolka ma się toczyć po bębnie, sprawdź to, czasami potrafi się zablokować i nie dotyka dobrze do bębna
  • Helpful post
    #23
    Woter
    Level 19  
    Witam.
    Jak wymieniałeś developer to musiałeś wyciągnąć bęben, wygląda mi na to że jak założyłeś go z powrotem to zaczęło "coś stykać". sprawdz czy "blaszka " na końcu zespołu bębna, tego który wchodzi pierwszy do kopiarki nie jest odgięta w drugą stronę, i spokojnie , dokładnie wyczyść wszystkie kontakty, oraz sprawdz czy po załóżeniu wałek ładujący się obraca jak pokręcisz bębnem, (tylko w odpowiednią stronę)
  • #24
    hultaj
    Level 16  
    Już działa!!!!
    Tylko kopie idą dość blade.
    Co mam robić czy są jakieś kody do poleprzenia jakości kopi?
    Tzn. do reg. napięć bo zapewne tym się reguluje ostrość kopii)
    Jeśli możecie to podajcie.
    Z góry dziękuję.
  • #25
    hultaj
    Level 16  
    Dziękuję wszystkim za pomoc kopiarka działa :)