logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 350 - SC 302-00, bęben i pas zasypane tonerem, co robić?

kicia 01 Cze 2006 14:28 5338 11
REKLAMA
  • #1 2686148
    kicia
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam
    jak wynika z tytułu mam problem z Aficio 350, maszyna po włączeniu, rozgrzaniu i teście wyświetliła SC 302 - 00, czyli " Charge roller current leak" według serwisówki. Bęben i pas transferowy były całe zasypane (oklejone)tonerem, wyczyściłam zespół bębna i przetarłam pas włączyłam maszynę:
    Kserokopiarka rozgrzała się, zrobiła test i błędu nie pokazała, ale wyświetliła powtórnie SC 302 -00 przy próbie wykonania kopii. Kartka wyszła cała czarna ( nie idealnie ) , a bęben i pas zostały znowu zasypane
    :(.
    Od czego teraz zacząć ?
    jeżeli ktoś ma pomysł jak sprawnie usunąć usterkę będę bardzo wdzięczna za pomoc.
    (PS. po wyjęciu bębna maszyna nie pokazuje błędu.Wskazuje gotowość do pracy)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2686320
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    ewidentnie brak ładowania bebna - albo uszkodzona rolka , albo nie dociska do bębna, albo zasilanie rolki, albo coś z bebnem
  • Pomocny post
    #3 2687006
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Sprawdz kontakty modułu bębna, jest tam od strony wnetrza kopiarki taka mała blaszka, czasem odgina się (nie sama!) w drugą stronę, oraz blaszkę w środku bębna. czy wałek ładujący sie kręci jak obracasz bębnem?
    W.
  • Pomocny post
    #4 2687522
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Kicia! Trzeba raz na jakiś czas wrzucić cały oryginalny werk bębna i będzie spokój. Ludzie pchają do NADów zamienniki i są później zdziwieni!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 2687811
    kicia
    Poziom 13  
    Wałek ładujący obraca się jak należy, sprawdzę wszystkie blaszki i napiszę ... :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2688074
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Ja także stawiam na to, że przy czyszczeniu zespołu bębna został za mocno odciągnięty wałek ładujący od bębna i odgięły się te 2 blaszki przekazujące napięcie na wałek. Po założeniu sprężyn wałek dobrze dociska do bębna i się obraca, ale blaszki są odgięte i nie ma ładowania - efekt to czarna kopia i kod. To tylko moje spekulacje.
    pozdrawiam
  • #7 2690213
    kicia
    Poziom 13  
    Cały werk jeszcze raz dokładnie wyczyściłam, wałek dociska do bębna idealnie, wszystkie blaszki stykają 100%, a objaw nadal ten sam :(
  • Pomocny post
    #8 2690347
    clip7
    Poziom 23  
    Proponuję na początek podstawić inny zespół bębna i będzie wiadomo gdzie szukać. Aha spróbuj jeszcze odłączyć przewód wysokiego napięcia od ładowania bębna i zobacz czy efekt jest ten sam.
    pozdrawiam
  • #9 2690647
    kicia
    Poziom 13  
    Po odłączeniu przewodu maszyna nie wyrzuca kodu, pokazuje gotowość do pracy, ale wypuszcza czarne kartki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2691736
    clip7
    Poziom 23  
    Utwierdza mnie to w przekonaniu, że jest przerwa w obwodzie ładowania. Problem tylko czy to w zespole bębna czy wcześniej. Jeśli wcześniej dobrze sprawdziłaś cały werk to może to być elektronika. Ja bym skołował zespół bębna na podstawienie, żeby sprawdzić, gdzie szukać.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 2698158
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Możliwe ze to nie ma związku , ale czy wydruki z pamięci też są czarne jak kopie? Może bęben sie naświetlił?
  • #12 2707619
    kicia
    Poziom 13  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, maszynka już działa. Blaszka z werku bębna nie stykała ze stykiem na tylnej ścianie maszyny.Pozdrawiam wszystkich i kończę temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kserokopiarce Ricoh Aficio 350 pojawił się błąd SC 302-00 oznaczający "Charge roller current leak". Problem objawiał się zasypaniem bębna i pasa transferowego tonerem oraz czarnymi wydrukami. Po wyczyszczeniu zespołu bębna i pasa błąd powracał przy próbie kopiowania. Przyczyną była najprawdopodobniej przerwa w obwodzie ładowania bębna, spowodowana niedostatecznym stykiem blaszki modułu bębna z kontaktem w maszynie. Wałek ładujący obracał się i dociskał prawidłowo, a blaszki styku były sprawdzone i poprawione. Po wymianie lub dokładnym sprawdzeniu zespołu bębna oraz poprawieniu styku blaszki problem został rozwiązany. Odłączenie przewodu wysokiego napięcia od ładowania bębna powodowało brak błędu, ale czarne wydruki nadal się pojawiały, co potwierdziło uszkodzenie obwodu ładowania. Zalecane jest sprawdzenie styków blaszki, wałka ładującego oraz ewentualna wymiana zespołu bębna na oryginalny, aby uniknąć problemów z zamiennikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA