logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć telewizor LCD z DVD bez hdmi oraz euro?

tor_2009 02 Lis 2014 19:18 25065 10
REKLAMA
  • #1 14096135
    tor_2009
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Mam DVD, które na starym telewizorze działało z wykorzystaniem kabla z końcówkami: białą, żółtą i czerwoną.
    Nowy telewizor ma wejścia pojedyncze. W zestawie był kabel, który "scala" końcówki białą, żółtą i czerwoną. Jak połączę te trzy przewody (kolory zgodne) do końcówki YPbPr to mam dość kiepski obraz, włączając to do połączenia AV mam tylko sam dźwięk.
    Razem z TV dostałem jeszcze jeden kabel: przejściówkę z 3 (zielona,niebieska,czerwona) do 1, ale tego kabla (nie mam takich kolorów) nie wykorzystałem.
    W instrukcji TV mowa jest o odrębnym połączeniu dzwięku i obrazu, z kolei na podłączenie TV z kablówką (UPC) instrukcja kazała zużyć złącze HDMI oraz EURO (jedyne w TV).

Czy mogę jakoś połączyć DVD, by działało? Czy muszę dokupić jeszcze jakiś kabel? Jeśli tak, to jaki?

Proszę o pomoc, bo trochę się pogubiłem...
  • REKLAMA
  • #2 14096158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14096186
    tor_2009
    Poziom 8  
    przepraszam, uzupełniam
    TV Toshiba 40L5435DG,
    DVD JVC XV-N316S

Jeśli dobrze zrozumiałem:
    biały i czerwony wpinam do tej przejściówki z 3 (biały,zółty, czerwony),
    a jak podłączyć zółty? (one mają inne zakończenie): ten kabelek na 3 metalowe, natomiast wejście w TV jest w stylu małego jacka...
  • #4 14096223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14096234
    tor_2009
    Poziom 8  
    TV wejścia: AV, słuchawki, YPbPr
  • REKLAMA
  • #6 14096250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14096295
    tor_2009
    Poziom 8  
    tył DVD:

kabelek: biały-żółty-czerwony:

przejściówka: biały-żółty-czerwony -> 1

przejściówka (niewykorzystana): zielona-niebieska-czerwona -> 1
  • #8 14096326
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14096346
    tor_2009
    Poziom 8  
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się, że chyba brakuje mi kabla: zielony-czerwony-niebieski (mam tylko przejściówke), by połączyć DVD z TV i uzyskać obraz.

Bo podłączyłem kablem i przejściówka jedynie gniazda biały-żółte-czerwone w wejście AV. I dźwięk jest bez zarzutu.

Bo niestety obrazu wtedy nie mam wogóle...

A jak to włączałem ten kabel (biało-żółty-czerwony) do YPbPr to miałem tylko słaby obraz...
  • #10 14096378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14096404
    tor_2009
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie za pomoc, nie zauważyłem tego trybu. Działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem odtwarzacza DVD JVC XV-N316S do telewizora Toshiba 40L5435DG, który nie posiada złączy HDMI ani Euro. Odtwarzacz DVD był wcześniej podłączony do starszego telewizora za pomocą kabla RCA (żółty, biały, czerwony). Nowy telewizor ma wejścia AV oraz YPbPr, ale po podłączeniu przez przejściówkę z trzech kabli do jednego, obraz jest słabej jakości, a przy podłączeniu do AV słychać tylko dźwięk. Użytkownik nie zauważył, że musi wybrać tryb AV w telewizorze, co ostatecznie rozwiązało problem z brakiem obrazu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA