logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus HD6950 - Karta bardzo mocno się nagrzewa. (90stC)

RsNeo 03 Lis 2014 20:40 1509 7
REKLAMA
  • #1 14099424
    RsNeo
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam pacjent to Asus HD6950 z chłodzeniem DirectCU II.
    Problem polega na wysokiej temperaturze pracy w trybie 3D. Karta w trakcie spoczynku ma temperaturę około 55stC i wentylatory pracują na 10% mocy. Po uruchomieniu aplikacji 3D karta już po kilku sekundach od włączenia nagrzewa się do temperatury około 85stC a po nagrzaniu całego komputera czyli graniu kilka godzin temperatura karty oscyluje w okolicy 90stC. Przy 90stC wentylatory uruchamiają się na 100% mocy i zbijają do 85stC po czym zwalniają do 90% i znów następuje wzrost temperatury i tak w kółko.
    Ze swojej strony wyczyściłem bardzo dokładnie kartę i radiator oraz wentylatory, następnie zmieniłem pastę termo przewodzącą na Arctic silver 5, lecz nie dało to żadnego rezultatu.
    Teraz się zastanawiam czy ten model tak ma? Ma wyć wentylatorami podczas grania, czy może jest już uszkodzona i można ją naprawić zanim się uszkodzi całkowicie.
    Obudowa:
    ... jest dobrze wentylowana gdyż podczas gry wentylator na procesorze CPU czasem potrafi się zatrzymać z powodu niskiej temperatury CPU.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14099493
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    RsNeo napisał:
    Po uruchomieniu aplikacji 3D karta już po kilku sekundach od włączenia nagrzewa się do temperatury około 85stC

Ile wtedy ma FPS?
  • REKLAMA
  • #3 14099519
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    To że chłodzenie od CPU ma dobrą cyrkulację powietrza to nie znaczy że chłodzenie od GPU też tak ma.
    Zdejmij bok obudowy i zrób zdjęcie gdzie masz pozakładane wentylatory.

Kiedy objawił się problem? Tzn. nagle, czy od pewnego czasu? Kiedyś również też takie temp. osiągała?
  • #4 14100243
    RsNeo
    Poziom 19  
    safbot1st
    Karta ma pełną wydajność. ilość FPS zależy w jakiej grze ale nie klatkuje a użycie GPU wynosi około 90% gra się płynnie nawet do około 98stC obraz jest płynny. Nie ma żadnych przekłamań ani nic z tych "niepokojących" objawów tylko ta temperatura.

MrDoimer
    Może to śmieszne ale nie mam aparatu lecz szybko wyjaśnię jak jest rozwiązane chłodzenie w tej obudowie.
    Na dole pod kartą jest wentylator (90mm) który zaciąga z ziemi zimne powietrze wprost pod kartę graficzną.
    Z przodu obudowy są dwa wentylatory (120mm) które wpychają chłodne powietrze do obudowy od przodu komputera.
    Na wysokości CPU jest wentylator (120mm) który wyciąga ciepłe powietrze z nad CPU. Nad nim są trzy dyski twarde w osobnej kieszeni która ma swój wentylator (90mm) zaciąga z budy a wydala ciepłe powietrze z dysków na zewnątrz budy do tyłu. Obok dysków zamontowany jest zasilacz który ma wentylator (130mm) oraz drugi (90mm) które także wyrzucają gorące powietrze do tyłu komputera. A na suficie obudowy jest wentylator (90mm) który wyciąga gorące powietrze do góry, nad obudowę.
    Jest jeszcze wielki wolnoobrotowy wentylator na bocznej ściance i on wpycha powietrze do obudowy.
    Po zdjęciu boku obudowy temperatury delikatnie wzrastają o około 3stC na karcie i około 5stC na CPU.

Zdaje mi się iż grafika od początku miała takie temperatury. Od kiedy pamiętam po włączeniu aplikacji 3D wentylatory na karcie od razu zaczynały mocno wyć.
    Kiedyś nie przeszkadzało a dziś już mnie drażni i stąd ten problem.
    Mógłbym ręcznie spowolnić wentylatory ale to nie rozwiąże problemu iż karta grzeje się tak bardzo.

Tu na screenie widać obciążenie GPU 99% temp. 95stC i wentylator ponad 4200obr/min. To już maksymalna prędkość wentylatora karty.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 14100606
    safbot1st
    Poziom 43  
    RsNeo napisał:
    Karta ma pełną wydajność. ilość FPS zależy w jakiej grze ale nie klatkuje

Kiedy pytam o ilość FPS spodziewam się podania liczby dwu-trzycyfrowej, a nie że "nie klatkuje". Chodzi mi oczywiście o odwrotną sytuację - że nie ma limitu klatek i karta robi 1000FPS - nic dziwnego, że się grzeje.
    To samo dotyczy
    RsNeo napisał:
    Tu na screenie widać obciążenie GPU 99%
    :
    Musicie pamiętać, że obciążenie i temperatury karty zależą też od takich czynników jak AA i inne efekty.
    Na screenie widać max detale: CSSA x16 rozmywanie dalszych planów i przy takich ustawieniach karta będzie maksymalnie obciążona, bo oblicza te efekty samodzielnie - sprzętowo. Jeśli zabierzemy w dodatku limit klatek, obciążymy kartę w stopniu maksymalnym. FPS powyżej 60 (odświeżania monitora) jest zbędną eksploatacją podzespołów i marnacją prądu.
    Dlatego pytałem o FPS - aby się przekonać, że nie jest zbyt wysoki.
    Mnie też denerwował hałas z mojej GTX 560 np. w DEUS EX HR kiedy wchodziłem do invertory. Jakie było moje dziwienie, kiedy okazało się, że po wejściu do niego FPS skakało na 700 klatek! Po założeniu limitu była cisza i chłód. W końcu w spokoju i ciszy można było grać ;)
    Z kolei temperatury na poziomie 90-95° są w granicach normy dla tej karty i innych kart grafiki.
    Co do opisu obiegu powietrza trochę to zagmatwane. Jakbyś zrobił foto wnętrza PC i na nim zaznaczył strzałkami obieg może wspólnymi siłami znaleźli byśmy jakieś słabe punkty w nim...
  • #6 14103373
    RsNeo
    Poziom 19  

Tak wygląda przelot powietrza w mojej obudowie.
    Jak zdejmę boczną ściankę obudowy to temperatury CPU i karty wzrastają o około 5stC. Więc obudowa dobrze spełnia swoje zadanie.

Oczywiście gram na ustawieniach maksymalnych. Ilość FPS jaką mam to maksymalnie 60FPS tyle samo co odświeżanie monitora.
    Program Potplayer umożliwia podczas odtwarzania filmów dekodować je sprzętowo. I tak mam ustawione by karta graficzna dekodowała filmy. Nawet przy tej czynności jej temperatura osiąga czasami 80stC. Teraz w spoczynku (sam pulpit) ma 55stC.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 14103535
    safbot1st
    Poziom 43  
    Na CPU masz chłodzenie BOX? Grafika jest przy samym CPU - może się do niego nagrzewać.
    Sprawdź temperatury GPU po przełożeniu grafiki do drugiego PCI-E.
    Z kolei 90°C na GPU przy max detalach i CSAAx? to nie jest nic nienormalnego.
    Poza tym na grafice masz z 3 sensory temperatury - pewnie każdy pokazuje coś innego w GPU-Z.
    Miałem to chłodzenie D-CU II na GTX 560 i niestety trochę "wyło". :(
  • #8 14113744
    RsNeo
    Poziom 19  
    Rozumiem iż taka temperatura nawet do 115stC nie przeszkadza karcie tak ?
    Chodzi o to by nie zapaliła się, i nie spaliła mi domu lub coś ;/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Asus HD6950, która osiąga wysokie temperatury pracy w trybie 3D, dochodząc do 90°C. W spoczynku temperatura wynosi około 55°C, a wentylatory pracują na 10% mocy. Po uruchomieniu aplikacji 3D temperatura szybko wzrasta do 85°C, a po dłuższym czasie grania oscyluje wokół 90°C, co powoduje, że wentylatory działają na 100% mocy. Użytkownik przeprowadził czyszczenie karty oraz wymienił pastę termoprzewodzącą na Arctic Silver 5, jednak nie przyniosło to poprawy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie cyrkulacji powietrza w obudowie oraz obciążenia karty graficznej, które mogą wpływać na temperatury. Zauważają, że 90°C przy maksymalnych detalach nie jest nietypowe, ale zalecają monitorowanie temperatury, aby uniknąć uszkodzenia karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA