logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC EX70AV - NO DISC po rozebraniu i złożeniu wieży, jak naprawić?

_Grzes_ 18 Mar 2003 22:48 3528 8
REKLAMA
  • #1 138192
    _Grzes_
    Poziom 11  
    Witam! Naprawiałem tuner w tej wieży (nie świecił wyświetlacz - info: inny temat) i z ciekawości chciałem obejrzeć wyświetlacz w cd. Po rozebraniu niczego prawie nie dotykalem (lekko palcem koło lasera :( ) i po złożeniu w całość nie wykrywa mi cd-ków (komunikat "NO DISC" po włożeniu płyty). Czy ktoś wie jak to naprawic, co zrobić? Bardzo dziękuje za odpowiedzi. [Wychodzi na to że naprawiłem tuner, a popsułem cd :) ]
  • REKLAMA
  • #2 138211
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1168
    Może przypadkiem dotknąłeś soczewki lasera i ją zatłuściłeś. Spróbuj przeczyścić tą soczewkę.
  • #3 138262
    _Grzes_
    Poziom 11  
    Na pewno (100%) nie dotknalem soczewki lasera. A tak przy okazji, czym i w jaki sposob najlepiej wyczyscic soczewke lasera?
  • REKLAMA
  • #4 138266
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    wpisz w wyszukiwarke propanol
  • #5 138503
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Sprawdz czy złączki ,tasiemki są dobrze podopychane i czy przy tasiemkach 1 gdzadza sie z 1 może obruciłeś przez przypadek,laser świeci,zaczyna krecić płytą czy nie ,w najgorszym przypadku przeskoczył ładunek ze sweterka na elektronikę przy rozbieraniu.
  • REKLAMA
  • #6 138557
    _Grzes_
    Poziom 11  
    tnx, znalazlem posty o czyszczeniu lasera :). A co do tasiemek itd. to nic nie ruszalem, nic nie wyciagalem przy rozbieraniu [przed chwilą wszystko dodatkowo podociskałem]. soczewki lasera na pewno nie dotknalem (100%). A po wlozeniu plyty nie kreci sie ona, tylko wyskakuje komunikat "no disc".
  • #7 142381
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    byc moze ze w okolicy lasera wpadl jakis paproch blokuje soczewke i nie chwyta ona focusa...ale jezeli plyta sie nie kreci to wina moze byc po stronie drivera silnikow.zazwyczaj jeden ukladzik steruja dwoma silniczkami (naped plyty i karetka z laserem),jak sie on b.grzeje to silnik moze juz umierac...pzdr!
  • #8 142410
    rejestr007
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Troche wiecej informacji!
    - czy czytnik ogniskuje
    - czy laser swieci
    - czy czytnik wraca w polozenie poczatkowe ja go sie odsunie od talerzyka?
    8)
  • REKLAMA
  • #9 148596
    _Grzes_
    Poziom 11  
    po wlozeniu cd krążek się nie kręci, laser nie świeci (a przynajmniej nic takiego nie zaobserwowałem). Nie wiem czy czytnik wraca jak sie go odsunie (mam przesunąć laser w kierunku na zewnatrz i sprawdzić czy wraca do środka?)

Podsumowanie tematu

✨ Po rozebraniu i ponownym złożeniu wieży Sony MHC EX70AV pojawił się problem z odczytem płyt CD – wyświetla komunikat "NO DISC" i płyta się nie kręci. Laser nie świeci, a czytnik nie wykrywa płyty. Możliwe przyczyny to zabrudzenie soczewki lasera, uszkodzenie drivera silników napędu lub problemy z połączeniami tasiemek i złączek. Zalecane jest delikatne czyszczenie soczewki alkoholem izopropylowym (propanol), sprawdzenie poprawności podłączenia tasiemek oraz funkcjonowania silników napędu i mechanizmu przesuwu lasera. Należy również zweryfikować, czy czytnik laserowy wraca do pozycji początkowej po przesunięciu. Brak ruchu płyty i brak świecenia lasera wskazują na możliwe uszkodzenie elektroniki sterującej lub mechaniki napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA