logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Za mocne lampy LED - jak zmniejszyć prąd przetwornicy?

Bogus105 26 Gru 2022 19:03 1014 6
REKLAMA
  • #1 20352982
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Witam szanowne grono.

Temat mam następujący: montuję w samochodziku elektrycznym synka światła LED - jak dawcę kupiłem z ali...ss reflektory, które rozmiarowo podejdą w miejsce oryginalnych świateł przednich samochodziku Gaucho Peg Perego Superpower 24V. Samochód zasilany jest pakietem mojej kostrukcji 7s11p w miejsce oryginalnego złożenia dwóch słabych akumulatorów żelowych po 12V każdy. Sprawdziłem prąd pobierany przez jedną lampę - prawie 1 A przy zasilaniu 26 V. Dwie takie lampy to zdecydowanie za dużo mocy - włączone światła będą pobierały w okolicach 50 W co jest przesadą. Potrzebuję zmniejszyć pobieraną przez te lampy moc.
    Na zdjęciach widać PCB wewnątrz lampy - zasilanie to plus na czerwonym przewodzie, czarny - minus. Żółty wyciąłem bo na chwilę obecną jest decyzja o nieużywaniu "angel eyes". Jak widać 6 głównych diod jest zasilane przez jakąś przetwornicę. Niestety nie mogę namierzyć jaki układ jest użyty. Czy ktoś z Was ma pojęcie jaki to układ? Jeżeli znajdę do niego datasheet to powinienem znaleźć odpowiedź, które elementy odpowiadają za ustalenie wielkości prądu zasilającego LED'y.
    Poniżej zdjęcia układu:
    Za mocne lampy LED - jak zmniejszyć prąd przetwornicy? Za mocne lampy LED - jak zmniejszyć prąd przetwornicy? Za mocne lampy LED - jak zmniejszyć prąd przetwornicy?

Proszę o pomoc w identyfikacji układu 8 nóżkowego lub podpowiedź które elementy mogę zmienić, aby zmniejszyć prąd zasilania LED - jeżeli z doświadczenia widzicie, że jest to jakaś standardowa konstrukcja. Docelowo chcę zmniejszyć do wartości w granicach 30 - 40 % oryginalnego.

Dziękuję i pozdrawiam.a
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20357958
    mfac
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Jeśli dobrze widzę, obok scalaka sa rezystory R200, czyli po 0,2 Oma każdy. Sprawdź, o ile masz dostatecznie dobry multimetr, czy są połączone szeregowo czy równolegle. Tak małe rezystory są na ogół używane jako boczniki do pomiaru prądu. Załóżmy hipotetycznie, że są połączone szeregowo, dając łącznie 0,4Oma. Ich zamiana na 0,8Oma powinna zatem obniżyć prąd dwukrotnie. Ogólnie poeksperymentuj z jakimiś większymi rezystorami zamiast tych R1 i R2.

Dodano po 25 [minuty]:

Bogus105 napisał:
    Niestety nie mogę namierzyć jaki układ jest użyty. Czy ktoś z Was ma pojęcie jaki to układ?

Słabo szukałeś :) na zdjęciu widać wyraźnie 5003, wiec: google i wpisujesz "5003 led driver".
    Ogólnie po lekturze datasheet, wiadomo, że na tych rezystorach powinieneś zmierzyć napięcie ok 0,2 V, więc prąd podawany na ledy to 0,2V/RCS, gdzie RCS to wypadkowa rezystancja. Tylko tak jak pisałem wcześniej - sprawdź najpierw, jak R1 i R2 są ze sobą połączone (o ile są ;) )
  • REKLAMA
  • #3 20358051
    Bogus105
    Poziom 16  
    Bardzo dziękuję! R1 i R2 mi wyglądały jak shunty. Do moich wyszukiwać zawsze dodawałem "smd" i to chyba wyprowadziło mnie w pole. Tylko, że mój "google" jakoś dalej mi nie wyświetla. Masz może linka? Jedyne co znalazłem to:
    http://www.datasheet-pdf.com/PDF/XL5003-Datasheet-XLSEMI-789110
    W jego nocie katalogowej schemat typowej aplikacji jest dużo bardziej skomplikowany niż to co u mnie na płytce:/

Pomiary zrobione: napięcie na rezystorach to 87mV a ich rezystancja łączna (są połączone równolegle - zmierzyłem napięcia na kilka sposobów, w pozostałych był maks 1 mV).

Za mocne lampy LED - jak zmniejszyć prąd przetwornicy?

Zmierzyłem rezystancję - same przewody miernika 0.5 R a z dołożonymi rezystorami 0.6 R co daje 0.1 R, a to z kolei się zgadza z tym, że to dwa 0.2 R połączone równolegle. Jak namierzę odpowiednie smd i przylutuję dam znać jaki rezultat. Dziękuję jeszcze raz!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20359089
    Bogus105
    Poziom 16  
    Misja zakończona. Wylutowałem najpierw R1 - prąd spadł z 870 mA do 380 mA. Następnie wylutowałem R2 i wlutowałem w to miejsce R1 szeregowo z R2 - prąd spadł do 150 mA co przy zasilaniu 26 V daje okolice 4 W na lampę zachowując całkiem przyzwoity strumień światła. Dziękuję za pomoc (punkt poleciał) i pozdrawiam.
  • #7 20492482
    Bogus105
    Poziom 16  
    Temat zamykam, rozwiązaniem, jak to opisane w powyższych postach, jest zmiana wartości rezystorów w obwodzie sterowania przetwornicą. W zasadzie można pomyśleć o potencjometrze w szeregu z jakimś rezystorem granicznym (żeby nie zejść do zera z rezystancją jak potencjometr będzie na minimum), aby mieć płynną regulację strumienia światła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik montuje lampy LED w elektrycznym samochodzie Peg Perego Gaucho Superpower 24V, jednak zauważa, że pobierają one zbyt dużo prądu (prawie 1 A przy 26 V). W odpowiedzi na problem, uczestnicy dyskusji sugerują modyfikację obwodu zasilania lamp, w tym wymianę rezystorów R1 i R2, które działają jako boczniki prądowe. Po eksperymentach z rezystorami, użytkownik osiąga redukcję prądu do 150 mA, co pozwala na zachowanie odpowiedniego strumienia światła przy znacznie niższym poborze mocy. Dodatkowo, zasugerowano zastosowanie potencjometru dla płynnej regulacji jasności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA