logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz denon PMA-510AE - nie chce się załączyć

tomcio1199 05 Lis 2014 14:30 1860 2
REKLAMA
  • #1 14104099
    tomcio1199
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam
    Mam wzmacniacz Denona PMA-510AE, niestety po podłączeniu do prądu słychać tylko cykanie przekaźnika i nie chce zaskoczyć. Podejrzewam że to wina transformatora, bo kiedyś trafił do mnie egzemplarz PMA-710AE i ktoś tam właśnie przelutował kable przy transformatorze, a po podłączeniu ich oryginalnie objaw był taki sam i cykał przekaźnik. Prawdopodobnie tutaj tez gdzieś jakaś przerwa na uzwojeniu i może dlatego tak się dzieje?? Jak to można rozwiązać i sprawdzić ?? Ktoś dysponuje schematem do tego modelu??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14522217
    tomcio1199
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Pytanie do posiadaczy tego wzmacniacza PMA-510AE, czy może ktoś mi sprawdzić na ile Volt jest przekaźnik w zasilaczu (ten mniejszy od strony bezpieczników). Założyłem na 5V (w starym była rozwalona obudowa także nie mogłem odczytać parametrów) i wzmacniacz działa, jednak po odczekaniu i uruchamianiu wzmacniacza po nocy, załączy się ale po chwili grania (2-5min) przekaźnik zacznie cykać, dopiero po drugim uruchomieniu wzmacniacz gra już cały czas bez zarzutu. Historia się jednak powtarza gdy wyłączę sprzęt i znowu postoi z 3 godzinki i przy uruchomieniu pierwszym będzie to samo.
    Mam jeszcze na 6V przekaźnik może taki założyć??
    Pozdrawiam i czekam na odp

Wzmacniacz naprawiony, uszkodzona była dioda prostownicza z serii 1N4000, 1A, 50V przy stabilizatorze na płycie głównej która czasem zachowywała się jak sprawna, a czasem nie i wówczas cykał tylko przekaźnik i wzmacniacz nie chciał się załączyć.
REKLAMA