logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić ledy RGB i kompresor w lampie wodnej na zasilaczu 12V?

mietek2700 06 Lis 2014 12:49 2088 14
REKLAMA
  • #1 14106971
    mietek2700
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam chętnych do pomocy;)
    Posiadam taką oto lampę wodną http://www.cudownelampy.pl/sklep/4334,pl_lamp...wa-brisbane-ava-leuchten-direkt-85106-55.html
    I jak to bywa część diod przestała świecić, więc chcę ją przerobić na ledy rgb ze sterownikiem na pilota. Do lampy jest dołączony zasilacz na
    12v i 300mA który zasila kompresor w lampie, który z kolei jest na 12v i mocy 2.8W. Do paska ledowego rgb który kupiłem musiałem zastosować mocniejszy zasilacz tzn. 12v 2A i 24W, problem w tym że gdy podłącze zasilacz do kompresora to nic się nie dzieje. Kompresor nie działa i nie wytwarza bąbelków które są najefektywniejszą rzeczą w tej lampie. Pytanie brzmi co zrobić by zasilacz zasilił ledy jak i kompreosr? Nie znam się za bardzo na tym i nie wiedziałem że większa liczba wat na zasilaczu może być problemem kiedy zasilany sprzęt wymaga znacznie mniejszej ilości... Może da się jakoś podłączyć zasilacz do kompresora zmniejszając mu moc do wymaganej przez kompresor? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 14108897
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 192
    Proszę sprawdzić czy zasilacz 12V/300mA jest DC czy AC .Być może kompresor jest zasilany prądem zmiennym i wtedy zasilacz 12V/2A DC będzie nieodpowiedni do zasilania kompresora.
  • #3 14109578
    mietek2700
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Zasilacz 12v 300mA jest AC a zasilacz 12v 2A to DC, więc rozumiem że nie da się nic z tym zrobić żeby wszystko było podłączone pod jeden zasilacz?

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam że kompresor w środku to tylko elektromagnes który wprawia w ruch gumową membranę, która z kolei tłoczy powietrze, a po podłączeniu zasilacza DC magnes zatrzymuje się w jednej pozycji i tak stoi.
  • #4 14109697
    L_M
    Poziom 32  
    Jeśli by była możliwość rozebrania zasilacza 12V/2A DC ,to można wyprowadzić dodatkowy kabel z uzwojenia wtórnego, przed prostownikiem(można użyć kabla z zasilacza 12V/300mA AC) ,zmierzyć na nim napięcie(może być większe niż 12V/AC .Napisz jakie.) ,lecz to nie szkodzi bo elektromagnesy nie są bardzo wrażliwe na niewielkie różnice w napięciu.Trzeba tylko sprawdzić czy nie grzeje po dłuższym czasie cewka elektromagnesu.
  • REKLAMA
  • #5 14109773
    mietek2700
    Poziom 10  
    Zasilacz 2A DC można rozebrać, tylko jak pisałem wcześniej nie znam się za bardzo na elementach konstrukcyjnych i nawet bym nie wiedział skąd wyprowadzić ten kabel. A napięcia niestety nie mam jak zmierzyć bo nie posiadam miernika. Mogę ewentualnie wrzucić fotki tego zasilacza rozebranego.
  • #6 14110949
    L_M
    Poziom 32  
    To proszę wrzucić fotki zasilacza od strony elementów,płytki drukowanej i obudowy z danymi technicznymi to może coś poradzimy.
  • #7 14112131
    mietek2700
    Poziom 10  
    To są fotki zasilacza jak by było źle widać to mogę wrzucić z innego ujęcia. Jak zasilić ledy RGB i kompresor w lampie wodnej na zasilaczu 12V? Jak zasilić ledy RGB i kompresor w lampie wodnej na zasilaczu 12V?
  • REKLAMA
  • #8 14112139
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    Ot zwykły flyback - jak pompka jest napędzana silnikiem AC to raczej nic tu nie wymyślimy.
    Skombinuj zasilacz z samym transformatorem sieciowym.
  • REKLAMA
  • #9 14112210
    mietek2700
    Poziom 10  
    Kompresor nie jest napędzany silniczkiem tylko elektromagnesem. Na razie lampę podłączyłem pod dwa zasilacze, osobno kompresor i osobno ledy. Po za tym tak pomyślałem że nawet gdybym podłączył kompresor i ledy pod jeden zasilacz to i tak musiał bym włączać lampę przełącznikiem a dopiero wtedy ledy które są na pilota, bo raczej kompresora do tego sterownika nie da się podłączyć...
  • Pomocny post
    #10 14112266
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    Jeśli masz trochę obeznania z elektroniką to mógłbyś zrobić bramkę logiczną z 3 diod i poprzez tranzystor sterować przekaźnikiem - do każdego kanału R, G i B podłączasz diodę np 1N4148 (katodą do każdego kanału) z szeregowym rezystorem powiedzmy 2k2. Łączysz je razem do bazy tranzystora pnp (np BC327), którego emiter jest połączony ze wspólnym "+" zasilającym taśmę RGB. Między kolektor a masę zasilania wpinasz cewkę przekaźnika. Taki układ powinien wykrywać zasilanie podawane na LEDy i samodzielnie załączać pompkę.
  • #11 14112336
    mietek2700
    Poziom 10  
    Fajnie to wszystko brzmi, ale nie na moją wiedzę niestety;) Ale dzięki za pomoc może kiedyś dojdę do tego jak by to wykonać;)
  • #12 14113313
    L_M
    Poziom 32  
    Myślę że pomysł kolegi fuutro jest dobrym rozwiązaniem pod warunkiem że diody 1N4148 podłączy się (anodą do każdego kanału) a tranzystor PNP BC327 zamieni na NPN BC237.
  • #13 14113551
    mietek2700
    Poziom 10  
    Żebym jeszcze widział to w formie schematu, to bym wiedział jak to ma wyglądać choć gorzej było by zapewne z wykonaniem;)
  • Pomocny post
    #14 14113613
    L_M
    Poziom 32  
    Przesyłam odręczny schemat włącznika pompki, nie ma na rysunku styków przekaźnika i transformatora zasilającego pompkę.Włącznik można go zmontować na płytce uniwersalnej.
    Załączniki:
    • Jak zasilić ledy RGB i kompresor w lampie wodnej na zasilaczu 12V? W____cznik_pompki.jpg (128.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 14115495
    mietek2700
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i za schemat. Na razie podłączyłem lampę pod dwa zasilacze, ale jak się zmobilizuję do wykonania tego schematu to skorzystam:) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zasilaniu diod RGB oraz kompresora w lampie wodnej, która jest zasilana przez dwa różne zasilacze: 12V/300mA AC dla kompresora i 12V/2A DC dla pasków LED. Po podłączeniu zasilacza DC do kompresora, ten nie działa, co sugeruje, że kompresor wymaga zasilania AC. Użytkownik rozważa możliwość podłączenia obu urządzeń do jednego zasilacza, ale napotyka trudności ze względu na różnice w typach zasilania. W odpowiedziach zasugerowano rozebranie zasilacza DC w celu wyprowadzenia dodatkowego kabla, a także zaproponowano stworzenie układu elektronicznego do automatyzacji działania kompresora w zależności od zasilania LED. Użytkownik podłączył lampę do dwóch zasilaczy osobno, ale jest otwarty na dalsze sugestie i schematy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA