logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon bezsłuchawkowy do instalacji 6-przewodowej w bloku - jakie modele?

bartoszek_m 10 Lis 2014 22:43 9828 12
REKLAMA
  • #1 14119969
    bartoszek_m
    Poziom 10  
    Witam,
    jestem na etapie wymiany domofonu w mieszkaniu w bloku.
    Chciałbym zainstalować domofon bezsłuchawkowy.

Czy są na rynku domofony bezsłuchawkowe do najpopularniejszej instalacji 6-przewodowej w blokach?

Spodziewam się, że może być problem ze słabym sygnałem fonii ale może jakaś firma produkuje już jakieś gotowe rozwiązanie z np. akumulacją energii. Niestety nie jestem w stanie już podciągnąć, żadnego dodatkowego zasilania, za późno.

Sygnały w bloku to oczywiście:
    1 i 2 - styki elektrozaczepu
    3 - GND
    4 - Głośnik
    5 - Mikrofon
    6 - Dzwonienie

Co możecie polecić?
  • REKLAMA
  • #2 14120122
    21a-piotr
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Poleciłbym na początku zapytać się osoby konserwującej domofony w twoim bloku.
  • REKLAMA
  • #3 14121557
    bartoszek_m
    Poziom 10  
    Myślę, że spółdzielnia może mało o tym wiedzieć, a tym bardziej żeby im się chciało w ogóle gadać i rozważać taką opcję.
    A spotkałeś się z takimi rozwiązaniami?
  • #4 14121602
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    Firma konserwująca system nie równa się spółdzielnia.

Bardzo dobry trop podał Ci kolega, więc powinieneś nim iść, a nie robić tego "na własną rękę".

Pasującego gotowca nie kupisz, bo takiego nie ma.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 14121625
    21a-piotr
    Poziom 13  
    Pracuje akurat w spółdzielni mieszkaniowej. Osobiście nie spotkałem się z takim rozwiązaniem w instalacji 6-przewodowej. Nowe wideo domofony w blokach są takie. Mam kolegę w firmie konserwującej domofony w mojej spółdzielni zapytam go w środę. Ale warto zapytać konserwatora domofonów tego co fizycznie się tym zajmuje poproś o kontakt z nim. A co do spółdzielni to masz rację mogą cię pozbyć.
  • #6 14121925
    bartoszek_m
    Poziom 10  
    To czekam Piotr na informację. I wtedy podskoczę do swojej spółdzielni i się zapytam.
  • #7 14123027
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Może tutaj znajdziesz odpowiedź.
  • #8 14124944
    21a-piotr
    Poziom 13  
    Rozmawiałem z kolegą od domofonów mówił mi że raz montował "unifon urmet duo" który lokator sam zakupił i miało to działać. Stracił przy nim parę godzin a efekt był taki że ucho musiało być przy samym głośniku. Jeżeli zastosowało by się wzmacniacz to wymagałby zasilacza. Poza tym wtedy na pewno by się to wszystko sprzęgało i byłby sam pisk w głośniku. W tym przypadku byłby potrzebny układ który zapobiegałby temu sprzęganiu. Do tej instalacji 6-przewodowej to nie kupisz takiego domofonu. Według mnie gdybyś zakupił domofon do instalacji jednego lokatora głośno mówiący i odpowiedniej modyfikacji tego urządzenia to by to działało. Moduł zewnętrzny i wewnętrzny musiał by być w mieszkaniu plus zasilanie. Np. coś takiego ADP-12A3 INVITO Eura-Tech i to dopiero podpięte do instalacji domofonowej po odpowiedniej modyfikacji.
  • #9 14144842
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Na razie jest jeden model dla domofonu cyfrowego .Dwuprzewodowy -wyposazone w elektronikę współpracująca z modelem centralki "cyfrowej".
    W srodku maja skomplikowane układy elektroniczne i mikroprocesor i własny zasilacz.

Dla domofonu analogowego -majacego tyle przewodów funkcyjnych -można zbudowac głosnomówiacy .W stosunku do "cyfrowego" odpadna zagadnienia :
    1-zdekodowania sygnału wywołania -jest już na przewodzie wywołania .

Pozostaje rozwiazac zasilanie własnego układu mikrofon/głosnik -i dopasowanie go do przewodów :mikrofon,masa,słuchawka -dla danej centralki domofonowej .

Jakims wzorem moze być zastosowanie panelu zewnetrznego -z blachy.

Jest w nim głosnik , mikrofon -całość stanowi zestaw o stałych własnościach akustycznych. Trzeba próbować .
  • #10 14218583
    terty
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    21a-piotr napisał:
    Pracuje akurat w spółdzielni mieszkaniowej.

Mam w związku z tym pytanie.

W bloku w którym mieszkam a dokładnie w mojej klatce jest 8 mieszkań i stary domofon przyciskowy. Ostatnio jednemu sąsiadowi przestała działać możliwość rozmowy, domofon dzwoni i da się otworzyć drzwi ale nic nie słychać w słuchawce. Unifon ma sprawny bo podłączony u mnie działa, natomiast u niego nie działa także mój. Wniosek taki że uszkodzona jest jednostka zewnętrzna. Awaria została zgłoszona do spółdzielni mieszkaniowej i pan elektryk ze spółdzielni stwierdził że spółdzielnia nie ma obowiązku nam tego naprawiać i żebyś my sobie kupili nowy na własny koszt. Zastanawiający jest fakt że od razu "polecił" konkretną firmę. Podejrzewam że ma w tym jakiś interes... Owa firma nie kwapi się do naprawy obecnego domofonu i chce nam zamontować nowy domofon za co liczą sobie 2000zł. Wychodzi po 250zł od mieszkania. Zaznaczam iż uszkodzenie dotyczy wyłącznie jednostki centralnej umieszczonej na klatce schodowej. Zaznaczam także że co miesiąc każdy z lokatorów płaci opłatę opisaną na rachunku jako "konserwacja domofonu". Blok ma około 20 lat i płacimy na tą "konserwację" od początku. I tu mam pytanie.

Czy spółdzielnia mieszkaniowa może odmówić wykonania naprawy w sytuacji gdy regularnie pobiera opłatę na "konserwację domofonu"?
  • REKLAMA
  • #11 14218797
    Ircys
    Specjalista Domofony
    terty napisał:

Czy spółdzielnia mieszkaniowa może odmówić wykonania naprawy w sytuacji gdy regularnie pobiera opłatę na "konserwację domofonu"?

To zależy co jest dokładnie zapisane w umowie konserwacyjnej, ale generalnie rzecz ujmując, zawsze musi naprawiać uszkodzenie w części wspólnej, a w części lokatorskiej (przewód do mieszkania, odbiornik) za ewentualną odpłatnością pobraną od "winowajcy"/lokatora.

Pozdrawiam
  • #13 14223772
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Wracając do pierwotnego pytania, to według mnie - nie może odmówić.

Regulamin godny Staszka Barei - karmicie niesamowicie głodną biurokrację w spółdzielni dlatego dochodzi do takich absurdów jak u Ciebie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat domofonów bezsłuchawkowych do instalacji 6-przewodowej w blokach. Użytkownicy sugerują, aby skontaktować się z firmą konserwującą domofony, ponieważ mogą mieć wiedzę na temat dostępnych rozwiązań. Wskazano, że nie ma gotowych modeli domofonów bezsłuchawkowych, które pasowałyby do tej instalacji. Wspomniano o modelu "unifon urmet duo", który miał problemy z jakością dźwięku. Użytkownicy sugerują modyfikacje istniejących urządzeń, takie jak zastosowanie wzmacniacza, co jednak wiąże się z dodatkowymi wymaganiami zasilania. Wskazano również na potrzebę dostosowania układów mikrofonu i głośnika do specyfikacji instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA