logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała elektrownia domowa oparta na ogniwach solarnych

11 Lis 2014 10:40 2160 10
  • #1 14120679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 14120711
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Najniższym kosztem to sobie kup gotową ładowarkę słoneczną do telefonu.
  • #3 14120980
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Jle chcesz przeznaczyć na tą elektrownie?
  • #4 14121245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14123708
    darkdude
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeżeli to ma być stacjonarna instalacja to nie kupuj gotowej ładowarki do telefonu.

Dobrej jakości sprzęt będzie kosztował więcej, niż wynosi Twój zakładany budżet. A jakość i wydajność chińczyków z A. może Cię tylko zrazić do PV :) Poza tym gotowce najczęściej dają na wyjściu 5V dla telefonów i trzeba rzeźbić, żeby wykorzystać to do innych zastosowań.

Na A. kilka firm sprzedaje gotowe zestawy z panelem poli 10-20W, akumulatorem żelowym ok. 7Ah, regulatorem PWM 6-10A i czasem kilkoma metrami kabla. W zeszłym roku kupiłem taki zestaw za 360 zł (20W, 7Ah cykliczny Haze). W założeniu miało to służyć do zabawy i oświetlenia numerka przed domem (2W paska diodowego). Obecnie poza numerkiem obrabia mi jeszcze oświetlenie wiaty ze śmietnikami (10W LED). W lecie dodatkowo używałem tego do ładowania akumulatorków AA (a używam tego dużo) i czasem dla zabawy do ładowania laptopa. W słoneczny dzień spokojnie dawało radę :)

Jeżeli potrzebujesz rozwiązania mobilnego, szukaj GoalZero. Nie będzie tanio, ale mają kilka fajnych patentów.
  • #6 14124799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 14125373
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Stosunek cena moc = bez sensu..
    Ja złożyłem sobie taki zestaw :
    Panel 90W
    Regulator własnej konstrukcji MPPT ( wysysa z panelu ile się da )
    Kosztowało mnie to 330zł a o ile więcej mocy.
  • #8 14125920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 14126560
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Ogólnie to 3-4W zależy jaka pogoda. Niestety fizyki się nie oszuka.
    Zresztą twój zestaw dałby maksmalnie:
    1.12A x 12.6 =14.1W bo regulator nie jest z MPPT.

DarkDude: Uziemnienie nie musi być na balkonie...
  • #10 14127425
    darkdude
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Tyle że nie każdy poskłada sobie MPPT sam. 90W mono/poli na samym panelu zbliży się do granicy budżetu, chyba że znajdziesz używkę.

CIGS byłby OK, ale daje 60V więc w grę wchodzi Tracer-1210RN albo właśnie jakiś samodział. Poza tym uziemienie na balkonie może być problemem.

Na A. widziałem dzisiaj zestaw 40W poli + regulator za 311 zł, do tego stówa za 7-10Ah i założenia masz spełnione. Do Twojej zabawy to wystarczy.

W takich warunkach jakie mamy teraz te 20W ładują akumulator na ok. 6h pracy paska diodowego. Rano akumulator jest wydojony (więc i oświetlenia w wiacie nie ma), przez dzień ładuje się na kolejne 6h pracy. Do naładowania telefonów, latarki i odrobiny świecenia wieczorem wystarczy.

Oczywiście im większa moc panela tym zawsze lepiej, pytanie ile potrafisz zrobić sam albo na ile nagniesz budżet :)
  • #11 14128390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować małą elektrownię domową opartą na ogniwach solarnych do ładowania telefonu i latarki, z budżetem do 400 zł. Odpowiedzi sugerują, że lepiej zainwestować w zestaw solarny niż gotową ładowarkę. Proponowane są zestawy z panelami o mocy 10-20W, akumulatorami żelowymi 7Ah oraz regulatorami PWM. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi zestawami, wskazując na znaczenie jakości komponentów oraz wydajności w różnych warunkach pogodowych. Wskazano również na możliwość złożenia własnego zestawu z panelami o większej mocy, co może być bardziej opłacalne. Użytkownik decyduje się na wstrzymanie zakupu do momentu zwiększenia budżetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA