Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer VSX-324 / HTP-072 - Źle wyświetlany obraz przesłany przez amplituner

Tomaszu 11 Lis 2014 15:06 1572 10
  • #1 11 Lis 2014 15:06
    Tomaszu
    Poziom 9  

    Witam wszystkich.

    Panie i Panowie. Zakupiłem amplituner Pioneer VSX-324 w celu uprzyjemnienia sobie oglądania filmów - zarówno z dekodera SAT jak i laptopa.

    Oto moja konfiguracja:
    1. Laptop Fujitsu-Siemens Lifebook AH531 z HDMI Out, Intel HD Graphics 2000, procesor Intel B950 2x2.1Ghz, 4Gb RAM (pełne dane techniczne)
    2. Amplituner Pioneer VSX-324 z zestawem głośników, co razem tworzy HTP-072 (pełne dane techniczne)
    3. Monitor Samsung 400MX-2 40" z HDMI(pełne dane techniczne)


    W czym problem?
    Podłączając poprzez HDMI urządzenia laptop->amplituner->monitor podczas oglądania widać znaczne zniekształcenia obrazu, w postaci przechodzącego z góry na dół paska/linii - widoczne przy scenach szybkich, przesunięciach kamery, tam gdzie widać ruch na obrazie....
    Dodam, że podłączając tego samego laptopa bezpośrednio laptop->monitor przez HDMI wszystko jest OK.
    Sprawdzałem, czy przypadkiem nie jest to wina amplitunera: na tych samych kablach podłączyłem inne urządzenie przekazujące obraz przez HDMI i wszystko było ok. Obraz z dekodera SAT też jest idealny.
    Co lub czy coś nie gra z moim laptopem? (opcje odświeżania monitora przećwiczyłem już chyba wszystkie, sprawdzałem FRAPSem ile mam ramek podczas filmu - i to tez gra...)

    Czy ktoś walczył z takim problemem??

    0 10
  • #2 12 Lis 2014 10:28
    marcin.waski
    Poziom 23  

    -Czy wszystkie urządzenia podłączone są do tego samego zasilania 230V (wyeliminowanie tętnień i różnic międzyfazowych)?
    -Czy jest jakaś znacząca różnica jeśli laptop jest uruchomiony z zasilania bateryjnego / zasilacza sieciowego?
    -Czy sprawdzałeś na innych (lepszych jakościowo) przewodach HDMI?

    -Uda Ci się zrobić zdjęcie opisywanych zniekształceń obrazu?

    0
  • #3 12 Lis 2014 15:21
    Tomaszu
    Poziom 9  

    marcin.waski napisał:
    -Czy wszystkie urządzenia podłączone są do tego samego zasilania 230V (wyeliminowanie tętnień i różnic międzyfazowych)?

    To moje pierwsze podejrzenie - podłączone do dwóch różnych gniazdek w jednym pokoju, ale czasami widzę migotanie światła na ledach w terrarium.
    Jest jakaś opcja zastosowania filtru/prostowania napięcia?

    marcin.waski napisał:
    -Czy jest jakaś znacząca różnica jeśli laptop jest uruchomiony z zasilania bateryjnego / zasilacza sieciowego?

    Nie ma żadnej różnicy, co mogłoby eliminować pierwszą, powyższą wersję... nie?

    marcin.waski napisał:
    -Czy sprawdzałeś na innych (lepszych jakościowo) przewodach HDMI?


    Tak, na różnych. Na takich, które wiem że są dobrej jakości i na takich gorszych, dłużysz i krótszych, z filtrami i bez - to samo.

    marcin.waski napisał:
    -Uda Ci się zrobić zdjęcie opisywanych zniekształceń obrazu?

    Może udałoby mi się zrobić filmik monitora odtwarzającego taki moment... dodam za kilka momentów, nie wiem jak długich :) postaram sie dzisiaj.
    Dzięki za zainteresowanie się sprawą.

    0
  • #4 12 Lis 2014 15:39
    marcin.waski
    Poziom 23  

    Tomaszu napisał:
    To moje pierwsze podejrzenie - podłączone do dwóch różnych gniazdek w jednym pokoju, ale czasami widzę migotanie światła na ledach w terrarium.
    Jest jakaś opcja zastosowania filtru/prostowania napięcia?


    -Czy te gniazda mogą być podłączone do różnych faz? Podłącz wszystkie urządzenia do jednego gniazda - będzie pewność, że nie ma tzw. "różnic potencjałów miedzyfazowych".

    -Sprawdzałeś innym (chociażby pożyczonym) laptopem - jest to samo?

    0
  • #5 12 Lis 2014 15:42
    Tomaszu
    Poziom 9  

    co do faz: właśnie się dowiedziałem, że wszystko jest na tej samej fazie.
    Nie sprawdzałem laptopem, ale innym odtwarzaczem z HDMI Out i było ok.

    0
  • #6 12 Lis 2014 15:52
    marcin.waski
    Poziom 23  

    Postaraj się zatem zrobić zdjęcie lub krótki klip wideo z widocznym zniekształceniem obrazu. Mnie kończą się już pomysły...
    Możesz mimo wszystko spróbować podłączyć wszystkie urządzenia do jednego gniazda poprzez listwę z filtrem przeciwzakłóceniowym, ale szczerze powiedziawszy nie sądzę aby to rozwiązało Twój problem.

    0
  • #7 12 Lis 2014 15:56
    Tomaszu
    Poziom 9  

    PLIK
    może nie jest najlepszej jakości, ale znakomicie widać wadę :)

    0
  • #8 12 Lis 2014 21:12
    marcin.waski
    Poziom 23  

    To nie jest wina tętnień zasilania, tylko błędów dekodowania obrazu...

    1
  • #9 13 Lis 2014 01:49
    Tomaszu
    Poziom 9  

    marcin.waski napisał:
    To nie jest wina tętnień zasilania, tylko błędów dekodowania obrazu...


    Ok, jak wnioskuję błędów dekodowania przez laptop?
    Kwestia kodeków? Instalowałem już paczki i programy do odtwarzania...
    Ale dlaczego w takim razie gdy podepnę monitor bezpośrednio do laptopa, pomijając ampli, to wszystko jest ok?
    Nie mogę tego zrozumieć, to trochę nielogiczne :/

    0
  • Pomocny post
    #10 13 Lis 2014 09:02
    marcin.waski
    Poziom 23  

    To (jak zauważyłeś) nie jest bezpośrednia wina laptopa, tylko połączenia poprzez amplituner. Gdzieś tu, pomiędzy tymi urządzeniami występuje kolizja. Dlatego sugeruję Tobie sprawdzenie innym laptopem w takiej samej konfiguracji (bez zmian przewodów).
    -Czy te zniekształcenie wideo występuje na obu ekranach - gdy obraz jest powielony na ekran laptopa i monitor zewnętrzny (obraz widziany na obu urządzeniach jest zniekształcony czy tylko na monitorze poprzez amplituner)?

    0
  • #11 13 Lis 2014 12:22
    Tomaszu
    Poziom 9  

    marcin.waski napisał:

    -Czy te zniekształcenie wideo występuje na obu ekranach - gdy obraz jest powielony na ekran laptopa i monitor zewnętrzny (obraz widziany na obu urządzeniach jest zniekształcony czy tylko na monitorze poprzez amplituner)?


    Jak tylko będę miał chwilę, spróbuje pożyczyć gdzieś laptop.
    Powyższe Twoje słowa podpowiedziały mi jeszcze jedno rozwiązanie, które pośrednio pozwalają się cieszyć jakością oglądania filmów. Otóż okazuje się, że:
    - podłączenie laptop-amplituner-monitor daje zniekształcenia na monitorze, na laptopie czysto(opcja, o którą całe zamieszanie)
    - podłączenie laptop-monitor daje czysty obraz na monitorze, ale okazuje sie, że na laptopie wtedy widać taką samą wadę jak w powyższej opcji (!)
    - podłączenie laptop-amplituner-monitor, ale wyświetlanie tylko na monitorze daje świetne efekty oglądania, bez wad.

    Co prawda powyższa, trzecia opcja, daje pośredni efekt, bo sprzęt powinien grać w każdej konfiguracji idealnie. Może powyższe spostrzeżenia będą dla Ciebie marcin.waski podpowiedzią...?
    Daję pomógł :)

    0