logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T68i , odpala ale nawet serwis sie poddał .... Pomocy !

pbpirat2 05 Maj 2005 16:55 1941 15
  • #1 1464078
    pbpirat2
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    zwaracam sie z uprzejma prośba o pomoc ws mojego eriksona t68i .

jestem 1 wł telefonu od 2002.10.był kupiony jako nowy w salonie plusa . telefon działał bez zarzutu przez ok rok . Telefon byl uzywany w usa i byl ładowany poprzez przejsciówke-konwerter (w stanach jak wiadomo maja inne koncowki do gniazda) moze przez to zaczely sie problemy ? . w kazdym razie telefon codziennie (przez 8mcy) 2-3h przebywał na basenie w warunkach wilgoci ,oczywiscie nie był zalany ani nic takiego . Przed powrotem do polski telefon miał problemy z ładowaniem - trzeba było ruszać kabelkiem ładowarki lub ustawiać telefon w dziwacznych pozycjach aby zaczoł ładować . Po naładowaniu bateria trzymała ok 6 dni . Potem jednak przestał sie w ogole właczac . Dalem do serwisu liberty i cos naprawili nie mowiać co . w kazdym razie po 1 mcu telefon znow przesał sie właczać i znów pojawili sie problemy z ładowaniem tak jak poprzednio . telefon tez raz sie właczał i był ok , a czasem w ogole sie nie wlaczał . ładował tylko po wczesnijeszym ustawieniu go w dziwnych pozycjach , za kazdym razem innej. chcialem dac telefon do plusa jak sie wlaczył zeby usuneli z niego simlocka ale za długo to mialo trwac wiec sciagnolem go w serwisie gdzie indziej (nie autoryzowany) . juz w drodze do serwisu dzownilem z niego i podczas rozmowy wyskoczyl komunikat " włóż karte sim " . w serwsie dograli mi nowe oprogramowanie oraz sciagneli simlocka. po tym zabiegu bylo jeszcze gorzej , telefon wyłaczał sie podczas noszenia w kieszeni , wylaczal sie podczas rozmowy , wyskakiwal komunikat "włóz karte sim" . Jesli lezał na biurko i sie go nie ruszalo to raczej sie nie wylaczał i nie zawieszał . dalem ponownie do tego samego serwisu , po tygodniu mi powiedzieli zebym przyszedl , powiedzieli ze telefon jest ok . jeszcze w serwisie wlozylem moją kartę sim i po jej wlozeniu i wpisaniu pinu wyskoczył komunikat " włoz prawdiłowoą kartę sim " . Serwis stwierdził ze to wina płyty głownej ale nie sprecyzował . telefon po ich zabiegu nie laczy sie nawet na 112 i w ogole nie ma zasiegu ( sprawdzilem to przykladajac do radia i wybierajac 112) . ładuje juz bez problemu . w trybie serwisowym wszstkie rzeczy działa poprawnie - glosnik buuzer ,wibra , wyswietlacz. Kiedy probuje dzownic dzownic na np 112 albo inne numery w tle pojawia sie menu telefonu wyswietla ale nie mozna sie do niego dostac gdyz na pierwszym planie jest napis "włoż wlasciwwą karte sim" . CZy ktoś moze pomoc albo wie co z tym zrobic zeby zadziałał ?
  • #2 1464290
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    niemasz sie nad czym zastanawiać zanieść spowrotem do tego serwisu niech Ci to usuna ,a wyglada na to że telefon ma nadal simlocka ,a sprawdz jaki ma imei *#06#
  • #3 1464699
    fikus
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    z tym ladowaniem to najprawdopodobniej ladowarka lub nie laczy ci gniazdomoze zabrudzone albo cos.
    Co do wylanczania to nie ma poecia
    komunikat oznacza ze telefon ma sim locka i jesli za ta naprawe zaplaciles to ja pier... to ja czasem uwale czyjs tlefon i musze mu oddac sprawny a tu wcisneli jakis bubel bez zasiegu i zalozyli sim locka
    Podejrzewam, ze nr imei bedzie OK bo w t68i mozna bez porblemu zmienic
  • #4 1466676
    pbpirat2
    Poziom 12  
    Imei sie zgadza , z usług tego serwisu korzystałem juz wczesniej kilka razy i mam do nich zaufanie . jak mi go oddawali to stwierdzili ze raczej płyta główna ale bez konkretów nie wzieli kasy za to . Mowili ze go flaszowali iles razy ale zawsze wychodzi ten komunikat i nie wiedza o co chodzi i ze to jest płyta głowna ale tez nie sa pewni do konca.

W tej chwili na kazdej karcie ten sam komunikat sie pokazuje ale dziwna sprawa - jak wkładam kartę plusa to komunkikat Insret corect sim card jest po angielsku , jak wkładam kartę heyah to pisze po polsku . W tej chwili nie pyta juz tez o numer PINU jak wkładam z kartę PLusa . Zaznaczam ze telefon lezy w szufladzie caly czas i nikt nie grzebie w nim , wiec skąd te zmiany ?? . ŁADOWANIE TELFONU DZIAŁA OK

PO WŁĄCZENIU TRYBU PERSONALIZACJA ( KOMENDĄ - <**< ) SPRAWA WYGLĄDA TAK :
    1.SIEĆ I OBOK SYMBOL KŁÓDKI
    2.PODSIEĆ I KŁODKA
    3.OPERATOR KŁÓDKA
    4.FIRMOWO KŁODKA
    KIEDY KLIKNE NA KTÓRYŚ Z POWYŻSZYCH TO TELEFON KAŻE PODĄC KOD W PRZYPADKU 1.NCK 2.NSCK 3.SPCK 4.CCK
  • Pomocny post
    #5 1466770
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    ale kloda otwarta czy zamknieta??
  • Pomocny post
    #6 1468092
    fikus
    Poziom 16  
    witam,
    masz zalozone 4 loki musisz isc do tego komisu i usiwadomic pracownikow ze zle wgrali oprogamoawnie i w tym programie co go uzywanli jest taka opcja do naprawy 4lockow maja tego uzyc i bedzie OK przynajmniej karta wejdzie
    Zaufanie do komisu ;) jak z tym maja problem to nie wiem czy czasem czegos nie pogrzebali i nie chca zebys o tym wiedzial...
  • #7 1469292
    pbpirat2
    Poziom 12  
    WITAM

kłódki (obrazek) są zamknięte w każdym przypadku .

Po wpisaniu kodu >*<<*<*> . pojawiaą mi się menu " Info o usłudze" i tam jest funkcja "blokada sim " - tam tez kłodki są zamknięte a obok nich jest cyfra 0 .
  • Pomocny post
    #8 1469302
    Robgie
    Poziom 27  
    Czyli zamkneli ci 4 locki i nie potrafia sobei z tym pordazic :D niezly serwis brawo. Idz do nich i niech ci to odblokuja albo wyslij fona do mnie zrobie ci free
  • #9 1469800
    pbpirat2
    Poziom 12  
    witam ,

podeśle go w poniedzialek (podeslij mi maila z namiarami) .

Wtedy jak serwis go robił to tydzień się meczyli z nim , wiec tym razem tez nic nie wskurają ....
  • #10 1470187
    fikus
    Poziom 16  
    pbpirat2 pisalem ci zebys do nich poszedl i powiedzial im co jest grane zalozyli ci 4 locki jest taka opcja pob divem do naprawy tego wystarczy podlaczyc pod kabel odpalic diva i urzyc tej opcji NIe pamietam dokladnie jak to sie nazywalo a diva nie odpale bez dongla a jego mam w pracy ale jak przeszukaja wszystkie funkcje bedzie tam cos takiego jak "4lock repair" czy jakos tak...
    Ja tam sie z nikogo nie smieje czase mozna zapomniec czegos zrobic ale to chyba przechodzi szczyt wszystkiego z czym do tej pory sie spotkalem... Ciekawi m nie tylko jak taki serwis nadal sie utrzymuje no chyba ze sa w tej branzy od 2 miesiecy i tak jak moj znajomy postanowili otworzyc komis po przeczytaniu 2 gazet o tematyce GSM ;) albo poprostu nie ma nikogo innego w tym miescie i stad sie utrzymuja lub robia za free...
  • #11 1470652
    pbpirat2
    Poziom 12  
    witam,

Tamci z serwisu meczyli sie tydzien czasu i nie umieli do tego dojsc ,jak dzownilem do nich codziennie sie pytalem czy gotowe to mowili ze fleszuja cos.. ( bylo to w kwietniu ) . tam kilku gosci sie tym zajmowalo ale kazdy z nich mial inny poziom wiedzy na temat se .Na twarach mieli Bezradność ;-( .Nie ma sensu do nich tego juz zanosic .
    mysle ze swieze spojrzenie osob z forum na sprawe pomoze albo przynjmniej da wyjasnienie .znajomy mi polecił elektrode zeby tu zasiegnac rady i pomocy . Co do samego modelu to duzo sie slyszy o awaryjnosci t68i ....
  • #12 1485282
    lesiotech
    Poziom 13  
    T68 jest jedynym Sony Ericssonem (poza PXXX) który jes jakotako bezawaryjny) Miałem T230 z plusa i po miesiącu zaczął wariować(tak jak Twój) w autoryzowanym serwisie powiedzieli że "Próbowałem ściągnąć sim locka", Sim lock nadal był tylko soft sie wysypał i raz pokazywał kłódki zamknięte a raz otwarte.
    Wgrałem nowszy soft - to samo
    wgrałem tą samą wersje - to samo
    wgrałem starszy soft - bez zmian
    w końcu ściągnąłem z jakijś ruskiej stony soft o nazwie "cośtam -BUGSFIXED" i po wgraniu wszystko wróciło do normy, A nawet lepiej- menu reaguje szybciej i pisząc smsy nie musze czekać aż ten złom sie namyśli co wcisnąłem.Sprzedałem tego grata jak tylko zaczął działać i kupiłem nokie bo z nimi nigdy nie ma problemu.

Wniosek:SONYERICSSON TO G***O. i tylko modele PXXX (oparte na modułach i systemie NOKII)są dobrymi telefonami
  • #13 1485350
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    GDFS RULZ hehe uwielbiam otrzymywac takie telefoniki po serwisach :)
  • Pomocny post
    #14 1485785
    Robgie
    Poziom 27  
    lesiotech @ gratuluje udanego zakupu.ciekawi mnei tylko dlaczego mam w serwisie całą mase nokii do napawy.pewnie dlatego ze wiekszosc mysli tak jak ty.
  • #15 1485820
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    pbpirat2 , mam jakies dziwne odczucie ze przy okazji podmienili ci plyte glowna - sprawa zasiegu i ladowania, a co do usterki widocznie jednak ten basen dal rade ... ;/
  • #16 1513118
    pbpirat2
    Poziom 12  
    witam , sprawa wyglada w tej chwili nastepująco , podeslalem Robgiemu z KOŁA , MOJEGO T68i . Dzis (21.05) sprzęcik do mnie wrócił i DZIAŁA DOBRZE !!! . BYŁ ROBIONY FLESHA I WGRANE WSZYSTKO OD POCZĄTKU . - JEŚLI COS ŹLE NAPISAŁEM TO ROBERT POPRAW MNIE . NIE OBYŁO SIE BEZ PODGRZANIA .

BARDZO DZIEKUJĘ ZA SZYBKĄ I BEZINTERESOWNĄ POMOC ROBERTOWI Z KOŁA . I

.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson T68i, używany od 2002 roku, zaczął mieć problemy z ładowaniem i włączaniem po użytkowaniu w USA oraz ekspozycji na wilgoć przy basenie. Po powrocie do Polski telefon wymagał naprawy, którą wykonał serwis, jednak problemy z ładowaniem i uruchamianiem powróciły. Telefon wyświetlał komunikaty o sim locku i posiadał cztery aktywne blokady (4 locki), które uniemożliwiały korzystanie z różnych kart SIM. Serwis nie potrafił skutecznie usunąć blokad, co sugerowało błędne wgranie oprogramowania lub uszkodzenie płyty głównej. Użytkownik otrzymał sugestie, aby serwis użył funkcji "4lock repair" w oprogramowaniu serwisowym Diva, co mogło rozwiązać problem. Ostatecznie telefon został wysłany do innego specjalisty, który wykonał pełny flash i podgrzanie płyty głównej, co przywróciło pełną funkcjonalność urządzenia. W dyskusji pojawiły się opinie o awaryjności modelu T68i oraz krytyka serwisów GSM.
REKLAMA