Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Delonghi perfecta capucino - Ekspres nie zaparza kawy, za małe ciśnienie?

bobusc 12 Lis 2014 00:48 3855 20
  • #1 12 Lis 2014 00:48
    bobusc
    Poziom 8  

    Witam serdecznie, mam następujący problem. ekspres nie chce zaparzyć kawy, wyświetla się komunikat, że kawa nie mogła być zaparzona i należy włożyć dyszę gorącej wody oraz nacisnąć ok... Co oczywiście robię, z dyszy gorącej wody leci gorąca woda ale jak na moje oko jest małe ciśnienie. Podmieniłem już pompkę i jest to samo. Wstępny objaw był taki, że kawa była słabsza i widocznie wolniej się nalewała do filiżanki, teraz nie zaparza wcale. Pompka była z innego ekspresu, trupa więc nie daję sobie za nią głowy uciąć ale po podłączeniu prądu sikała wodą że hej...

    Proszę o sugestię co może być powodem takiego zachowania.

    pozdrawiam

    0 20
  • #2 12 Lis 2014 07:38
    arekb81
    Poziom 23  

    Pytanie nr 1:
    Czy ekspres był odkamieniany?

    Może też być uszkodzony przepływomierz.

    0
  • #3 12 Lis 2014 11:56
    bobusc
    Poziom 8  

    Tak, ekspres był regularnie odkamieniany.

    0
  • #4 12 Lis 2014 19:15
    ikare70
    Poziom 11  

    Dobry wieczór . Proszę opisać co znaczy nie zaparza? Czy mieli kawę słychać, ze zaparzacz idzie do góry poźniej powinno być słchać pompkę , wsptępne zaparzanie oraz nalewania . No i teraz w którym miejscu jest przerwa, czy kawę wyrzuca suchą czy mokrą , czy po mieleniu słychać pompkę? Proszę opisać dokładnie cały cykl .
    Pozdrawim Piotr

    1
  • #5 12 Lis 2014 19:39
    bobusc
    Poziom 8  

    Witam,
    1) po włączeniu nagrzewa się i jest gotowy do pracy
    2) po wciśnięciu przycisku "zrób kawę" słychać młynek, mieli, nakłada, zespół zaparzający idzie do góry, ogólnie wykonuje balladę o dziwnych ruchach.
    3)słyszę pompkę ale ma całkowicie inny dźwięk, oczywiście nie leci woda nic się nie dzieje po czym wyskakuje napis "kawa nie może być zrobiona" pojawia się czerwony wykrzyknik i napis "zainstaluj dyszę wody i naciśnij ok" naciskam ok i z dyszy gorącej wody leci najpierw para a potem wrząca woda ale jest jej zdecydowanie mniej niż było kiedyś.
    4) zmielona kawa jest sucha

    pozdrawiam

    0
  • #6 12 Lis 2014 20:28
    ikare70
    Poziom 11  

    No dobra proszę sprawdzić pompkę tz. Pompka ulka zapewne. To ze pryskała to nie znaczy cze trzyma ciśnienie . Proszę odkręcić dwie śrubki i wyjąc plastikową część z cewki . Następnie rosłozyć ją tam jest takie położenie bagnetowe . W środku sa sprężyną sprwadzić czy nie sa połamane oraz przy wylocie jest mała szklana kulka ze sprężynką jest to zawór zwrotny i musi byc dociśniety od strony podłączenia takim plastikiem z czterema otworami . Jeżeli pompka bedzie ok to będziemy szukali dalej .

    0
  • #7 12 Lis 2014 21:07
    bobusc
    Poziom 8  

    pompka w środku wygląda ok, nic nie jest połamane, kulka jest... jeżeli jest to istotne to przy próbie zaparzenia kawy dźwięk jest taki jakby była zacięta bardzo słaby a przy włączeniu gorącej wody prawie normalny takie tryk tryk tryk jak przy normalnym parzeniu kawy tylko że leci dużo mniej wody (słabsze ciśnienie)

    0
  • #8 12 Lis 2014 21:49
    ikare70
    Poziom 11  

    Ok. Czyli sprawdzamy dalej przyjmujemy, ze pompka podaje maksymalne ciśnienie . Czyli tak jak pam pisze moze za mało jej otrzymuje . Przed pompką powinien byc taki biały dysk z wejście i wyjście to przepływonierz . Prosze odłączyć przewody z góry powinny by trzy w kostce . Następnie wyjąc go może być od spodu zabezpieczony zdjąć zabezpieczenie i wyjąć . Następnie następnie rozkręcić go jak słoik twist . W środku jest takie małe śmigielko z marnesami i uszczelka. Ważniejsze sa otworki z tych białych wyjść sprawdzić czy nie zaszły kamieniem, a zwłaszcza ta dolna na przepływomierzu opisane jest jaką powinna mieć średnicę przy użyciu igły medycznej od strzykawki o takiej grubości proszę przeczyścić . Przepływonierz w miarę możliwości odkamienić usunąć żółty nalot złożyć . Również sprawdzić mały filterek,który jest za zbiornikiem, a przed przepływonierzem . Wymontować sprawdzić czy przepływa przez niego woda przepłukać, a najlepiej wymienić na nowy. Wszystko proszę robić przy wyjętej wtyczka z gniazdka . Proszę sprawdzić również w zaparzacza sitko . Wyjąć zaparzacz odkręcić sitko wymyć przedmuchać sprawdzić drożność tych małych dziurek przeczyścić igłą najlepiej od strzykawki i bdelikatnie obracać .

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeszcze zapytam w tej wyrzuconej suchej kawie nie ma śladów wody cała ilośc zmielonej jest lużna nie ma śladów wody i nie jest częściowo zbita wyglada tak jak z paczki kawy zmielonej tak?

    0
  • #9 12 Lis 2014 22:27
    bobusc
    Poziom 8  

    dokładnie tak, kawa jest jak z paczki mielonej kawy

    1
  • #10 12 Lis 2014 23:43
    ikare70
    Poziom 11  

    na pw wysyłam Panu schemat, abyśmy mogli lepiej się zrozumieć przy dalszych próbach reaminacji i jeszcze jedno jeżeli będę chciał ciepłą wodę np. 200ml to wszystko jest ok. tylko na początku jest para .

    Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

    przy myciu sitka proszę również wyjąć i oczyścić zawór kremy 116, 117,118

    0
  • #11 13 Lis 2014 19:22
    bobusc
    Poziom 8  

    witam, przepływomierz przeczyściłem, był idealny, filterek od wodzy ten przed przepływomierzem też czyściutki, żadnych śladów kamienia, zabieram się za rozkręcanie reszty, choć już to robiłem wcześniej tylko że nie tak dokładnie. Kawa dalej leci totalnie sucha... no i przyznaje się że poświęciłem 45 zł i kupiłem nową pompkę ale niestety nic to nie dało........

    0
  • #12 13 Lis 2014 19:31
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie .
    Jeżeli sitko i zaworek kremy nie pomoże to zostaje już tylko rozebranie górnej części zaparzacza wraz z termoblokiem .

    0
  • #13 14 Lis 2014 10:46
    bobusc
    Poziom 8  

    Witam, no niestety czyszczenie kremy i zaworków nic nie dały... więc jak mam dobrać się do termobloku, bo chyba w nim jest problem.

    0
  • #14 14 Lis 2014 18:45
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie .
    Jeżeli to wszystko jest przeczyszczone i jest odkamieniony, czytając wcześniejsze posty pisał Pan, że był to zostaje termoblok . Na schemacie, który wysłałem do Pana można przeanalizować przepływ wody ciąg wg. oznaczenia A . Następny zawór na drodze wody to zawór 49 - 50 i dalej. prześlę Panu stronę na której dakładnie opisane jest jak zdemontować termoblok i rozłożyć go. przy tej okazji byłoby wskazane wymienić wszystkie uszczelki znajdujące się w tej części zaparzacza .
    Pozdrawiam i proszę jeszcze dokładnie przesłać typ i model ekspresu

    2
  • #15 14 Lis 2014 20:28
    bobusc
    Poziom 8  

    ekspres to dokładnie Delonghi perfecta cappuccino

    1
  • #16 14 Lis 2014 21:37
    ikare70
    Poziom 11  

    Rozumiem, ale proszę jeszcze o typ chodzi mi o taki symbol np. ECAM 23.427 na tabliczce pod spodem

    0
  • #17 15 Lis 2014 08:11
    bobusc
    Poziom 8  

    Witam serdecznie. Ekspres dzięki pomocy oraz sugestii Pana ikare70 został naprawiony :)

    Bardzo dziękuje za pomoc.

    Opisuje co było ponieważ może to się przydać innym potrzebującym.
    Pomimo regularnego odkamieniania zatkana była dysza w tym tłoku w zespole zaparzającym. Po przeanalizowaniu drogi wody, przedmuchaniu i sprawdzeniu drożności wszystkich możliwych rurek, zaworków, filterków itp. dotarłem do samej dyszy. (No jak kawa sucha jak pieprz to znaczy że woda nie dochodziła). Odkręciłem zespół zaparzający, zdemontowałem tłok i dosłownie wydłubałem z dyszy tłoka masakryczną ilość kamienia. Otworki w dyszy oraz znajdujący się w niej zaworek (kulka sprężynka i biała tulejka też była mocno zakamieniona). Po udrożnieniu dyszy, kilku godzinach sumiennej i cierpliwej pracy ekspres parzy kawę jak nowy :)
    Niestety nie wymieniłem uszczelek ale rozkręcanie i skręcanie ekspresu wraz z kilkoma patentami by ułatwić sobie pracę już znam wiec jak co to będzie dużo łatwiej.

    Jeszcze raz serdecznie dziękuje za pomoc

    0
  • #18 15 Lis 2014 17:56
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie.
    Cieszę się, że moje podpowiedzi przyczyniły się do osiągnięcia celu. Pewnie można byłoby zaraz zacząć od zaparzacza, ale z jego wyjęciem zawsze jest najwięcej problemu . Reasumując najważniejsze, ze cel został osiągnięty. Przeszedł Pan sam przez proces obsługi serwisowej, wykonując taki przegląd raz w roku przy tym wymieniając uszczelki zaparzacza co ok. 1500 kaw pozostałe co dwa latam to ekspres prędzej zmudzi się Panu i nie bedzie pasował do nowej kuchni niż ulegnie awarii. Systematyczne odkamienianie mycie sitka i to wszystko . Pozdrawiam serdecznie Piotr. A pełen sukces do pysznej kawy to jeszcze dobrze wyregulowany młynek w stosunku do wypalenia kawy . Miłego weekendu

    0
  • #19 16 Lis 2014 08:01
    bobusc
    Poziom 8  

    Witam. Dobrze, że poruszył Pan temat młynka, ponieważ też nie dawał mi spokoju. Czy jest jakiś sposób by go dobrze ustawić czy pozostaje tylko metoda prób i błędów?? Jak stwierdzić, że grubość ziarna jest odpowiednia do mocy kawy oraz ilości wody, bo tylko te trzy parametry można zmieniać w procesie parzenia kawy (chyba, że jest ich więcej i jestem w błędzie).

    Pozdrawiam
    Bogus

    0
  • #20 19 Lis 2014 20:53
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam. To prawda metoda prób błędów. Musimy ustawić moc kawy na największy zakres teraz jeżeli chodzi o aromat to nie więcej wody jak 30 - 60 ml. espresso lub takie trochę więcej . ponieważ reszte wody która przepływa to już popłuczyny, które psują aromat kawy . Aby zwiększyć ilość wody należy dolać ciepłej z dyszy wody( czystej ciepłej wody ) . co do ustawienia młynka na największej mocy kawy czas pracy młynka ok. 9 sekund tak skręcamy aby kawa wypływał powoli wolnym strumieniem. nie może kapać, ale też nie może wypływać za szybko może wypływac tz. mysim ogonkiem . teraz jeżeli ziarna kawy jasne słabo wypalone młynek skręcamy aby drobno mielił in ciemniejsza kawa tym może być grubiej mielona . Zależy to tez od tego ja będzie wyglądał kapsel czy brykiet fusów. powinien być suchy nie rozpadający się . W profesjonalnych ekspresach kolbowych grubość mielenia ustawia się , aby z ilość kawy ok. 9g zaparzyć espresso 0k 30 ml w czasie ok. 30sekund w naszych automatach prawie rzecz nieosiągalna. Bardzo istotne znaczenie odgrywa jakość zużycia żarna . jeżeli są tępe będą miażdżyły kawę i w czasie 9 sekund mielenia nie będą wstanie namielić odpowiedniej ilości. żarna stożkowe wytrzymują od 400 do 600 kg kawy pod warunkiem , ze mieliły tylko kawę i nić nie wpadło, a w kawie czasami zdarzy się grudka ziemi ( nawet tego nie zauważymy bo żarna poradzą sobie z tym ) i po sprawności żarna do wymiany. oczywiście na pierwszy rzut oka żarna są ok lecz ich wydajność spada, a to ma wielkie znaczenie.
    Pozdrawiam Piotr

    0
  • #21 13 Maj 2016 07:17
    bobusc
    Poziom 8  

    Zamykam :) problem rozwiazany

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo