logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi ECAM 23.450 - Komunikat: Zbyt drobno zmielona, wyreguluj młynek

piotr1w 16 Paź 2016 15:17 16212 5
REKLAMA
  • #1 15998649
    piotr1w
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ekspres ciśnieniowy DeLonghi ECAM 23.450, mam go od nowości (4 lata), przebieg ok. 3000 kaw.

Do tej pory nie było żadnych problemów, wczoraj po raz pierwszy przy próbie zrobienia kawy pojawił się komunikat: "Zbyt drobno zmielona, wyreguluj młynek / Zamocuj dyszę wody i naciśnij OK".
    Komunikat pojawił się przy próbie zrobienia kawy latte. Kawę mieli, mleko spienia, odzywa się pompa ale po chwili jej dźwięk zostaje stłumiony (tak jak gdyby się dławiła, nie otwiera się elektrozawór ?) i zwraca komunikat o błędzie.

Taki sam objaw zauważyłem przy próbie płukania, załączam film:

Zatkanie kamieniem raczej wykluczam, ekspres był regularnie (co ok. 150 filiżanek) odwapniany środkiem DeLonghi, po pojawieniu się błędu przeprowadziłem profilaktycznie dwukrotnie odwapnianie ale nic to nie zmieniło.
    Dodam, że grzałka działa, nie ma problemów, że spienianiem mleka, po pojawieniu się błędu do pojemnika na fusy zamiast tak jak zwykle suchego krążka zmielinej kawy trafia rozwodniona papka.
    Co ciekawe czasem uda się, że pracuje prawidłowo, potrafi zrobić nawet 5 kaw, ale po kolejnym uruchomieniu problem wraca.

Jest ktoś w stanie podpowiedzieć na podstawie filmu i opisu od czego zacząć lokalizację usterki? Jeśli elektrozawór, to który.
    Z góry dziękuję za pomoc, o postępach będę informował.
  • REKLAMA
  • #2 16008087
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1825
    Witam
    Pierwsze pytanie czy leci woda .Druga zecz zabrudzony czujnik przeplywu wody

Dodano po 59 [sekundy]:

Trzecia zecz moze pompka wody siada
  • REKLAMA
  • #3 16008381
    piotr1w
    Poziom 11  
    Witam, dziękuję za zainteresowanie sprawą.

ssss napisał:
    Pierwsze pytanie czy leci woda

Po pojawieniu się komunikatu, założeniu dyszy wody (tej po lewej) i naciśnięciu OK ekspres poprawnie podaje gorącą wodę. Niedrożna jest tylko dysza, z której normalnie powinna wypływać kawa. To samo dotyczy funkcji płukania (przycisk w lewym dolnym rogu na panelu). Przy próbie płukania mam ten sam komunikat o zbyt drobno zmielonej kawie.

ssss napisał:
    Druga zecz zabrudzony czujnik przeplywu wody

Wyjąłem go i otworzyłem - śladów zabrudzeń i kamienia nie znalazłem. Wiatraczek obraca się swobodnie. Usterkę mechaniczną wykluczam, jeśli już to coś z podawanymi impulsami o ile taka awarie się zdarzają - nie znam się.

ssss napisał:
    Trzecia zecz moze pompka wody siada

Mogę się mylić, ale również zdaje się być w porządku. Po wejściu ekspresem w tryb serwisowy (przycisk pojedyncza kawa + gorąca woda) i włączeniu pompy pracuje równo i na mój gust podaje z wężyka za nią wodę pod sporym ciśnieniem (piszę o tej pompie bezpośrednio za przepływomierzem - chyba, że jest jeszcze inna.

Ciekawe jest to, że są takie dni, kiedy komunikatu nie ma i wszystkie funkcje działają jak należy. Wczoraj komunikat się pojawił, wyłączyłem ekspres, włączyłem ponownie i już było ok. Dzisiaj również zaparzył dwie kawy i bez komplikacji zrobił płukanie.
    Elektrozawory (znalazłem dwa), które do tej pory podejrzewałem zdają się być ok, i chyba nie mają nic wspólnego z wypływem wody z dyszy kawy (po odłączeniu ich zasilania funkcja płukania nadal działa poprawnie).

Skończy się pewnie tym, że zaryzykuję i kupię nowy przepływomierz chociaż mylące trochę jest to, że bezpośrednio przed pojawieniem się komunikatu o błędzie (zarówno podczas płukania jak i robienia kawy) pompa startuje i odzywa się normalnie ale po chwili jej dźwięk zostaje stłumiony (jakby coś blokowało przepływ, a nie sama pompa nie pracowała).
    Do miejsca widocznego na zdjęciu wszystko wydaje się być drożne (woda podawana przez pompę wypływa z widocznego wężyka.
    Nie znam zasady działania elementu ze zdjęcia, ale po odkręceniu dwóch śrub znalazłem w środku sporo kamienia, zalałem to odkamieniaczem i zaczęło dosyć mocno reagować. Również element wyjęty ze środka, a zwłaszcza sprężyna i silikonowy grzybek były bardzo mocno zakamienione - podejrzewałem, że to może właśnie ten grzybek blokuje przepływ wody, ale jak się okazało jego czyszczenie nic nie zmieniło.
    Rozebrałem również zaparzacz (mam na myśli element z tłokiem i sitkiem za zbiornikiem wody), ale też chyba nie ma on nic wspólnego samym płukaniem.
  • REKLAMA
  • #4 16130412
    Bartosz123123
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Słuchaj mam coś podobnego ale nie do końća...
    Pojawił się błąd zamocuj automat zaparzyający. Znalazłem w kogoś przypadku że pomogła wymiana przepływomierza. Kupiłem bo kosztuje tylko 34 zł. Okazało się że to nie to. Wtedy pojawił się błąd
    Zbyt drbono zmielona kawa i w pojemniku na fusy nie było krążków tylko zmielona rozleciana kawa. Okazało się że jak czyścili automat to nie dokręcili blaszki od tłoczka i wtedy działo się tak że nie dało się przepłukać ani zrobić kawy.
    Przez przypadek znalazłem śrubkę od blaszki i sprawdziłem czy jest tam blaszka okazało się że nie było.
    Z innych opisów wynika że częstwo nie dokręcone śrubki są powodem różnych problemów również to miejsce z którego wyjmujesz automat zaparzający.
    U części ekspresów poza czyszczeniem automatu trzeba go smarować smarem slikonowym spożywczym. Myśle że tak jest właśnie w naszym modelu.
    Mam natomiast inny problem z tym samym modelem. Włączam go. Robi kawę a po pół godziny jak jest już nagrzany wyskakuje komunikat zamocuj automat zaparzający. Dzieje się tak zawsze jak się ekspres nagrzeje.
  • REKLAMA
  • #5 16131575
    piotr1w
    Poziom 11  
    Od dwóch miesięcy komunikat nie pojawił się u mnie ani razu. Ekspres działa i tak jak wcześniej zaparza kawę.
    Jeżeli chodzi o części nie wymieniałem nic, jedynie wspomniane wcześniej czyszczenie, ale nie wiem czy miało to jakikolwiek wpływ na sprawę.

Wygląda na to, że pomogła zmiana kawy. Tak się składa, że pojawienie problemu po raz pierwszy zbiegło się z tym, że kupiłem świeżo parzone ziarna w sklepie internetowym MK Cafe. Od czasu jej zmiany na używaną wcześniej Lavazza Qualita Oro problem nie wrócił.
    Spotkałem się w internecie z sugestią, że kawa powodująca problem może być dla ekspresu za "tłusta" stąd komunikat.
  • #6 18127127
    wojar20
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    U mnie podobnie, może to zbieg okoliczności.
    Zastosowanie kawy mk Cafe spowodowało wydatek serwisowy na 1500 zł
    Pozdrawiam
REKLAMA