logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komp nie pokazuje błędów a samochód spala 30 l po mieście

rito 05 Maj 2005 19:46 3594 22
REKLAMA
  • #1 1464543
    rito
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Posiadam samochód opel omega A 2.0 samochód zaczoł starsznie palić dochodzi do 30 litrów na 100 km. Sprawdziłem kody błędów nic nie pokazuje co może być przyczyną takiego spalania??? Nie łapie lewgo powietzraz po sprawdzałem przepływomierz też jest ok co robić??????
  • REKLAMA
  • #2 1464579
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    możę zchechł komp i dlatego nic nie wskazuje
  • REKLAMA
  • #3 1464602
    rito
    Poziom 14  
    myśle że raczej nie bbo kod 12 wyskakuje a kiedyś małem problem z labdą zwarcie do masy to też pokazał.
  • Pomocny post
    #4 1464714
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    30l na 100km przy 2,0l silniku fizycznie niemożliwe,chyba że jedzie się tylko na 1-szym biegu.
  • #5 1464831
    rito
    Poziom 14  
    takie średnie spalanie pokazuje mi komputer ja sobie tego nie wymyślam!!!
  • #6 1465067
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    A co mówią benzyna (w litrach) / przejechane kilometry x 100 ???
  • REKLAMA
  • #7 1465086
    rito
    Poziom 14  
    5 litrów=20km
  • #8 1465127
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    A może masz padnięty czujnik temperatury silnika i sterownik widzi że silnik jest zimny i zapodaje mu cały czas ssanie.
  • Pomocny post
    #9 1465177
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    jaki typ silnika i rocznik ?
  • #10 1465279
    rito
    Poziom 14  
    silnik 2.0 1989r. a gdzie ten czujnik i jak sprawdzić czy działa kiedyś wyskoczył mi kod 44 ale po zresetowaniu kompa już więcej nie wyskoczył.
    Wielkie dzięki za dotychczasowe posty.
    Pozdrawiam
  • #11 1466295
    rito
    Poziom 14  
    zauważyłem również że gdy nawet lekko wcisne gaz np. na 2 biegu to zaraz komp pokazuje spalanie 39.8 l/100km. Pomożcie
  • #12 1466738
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Tak ma być.Sprawdż sondę lambda.
  • Pomocny post
    #13 1467061
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    nie wiem czym steruje w tym samochodzie komputer i co pozwala sprawdzić (w miarę rozwoju komputeryzacji samochodowej było tego coraz więcej), rada: ustaw zawory i sprawdź zapłon (kąt), jeżeli to na wtrysku to sprawdź wtryskiwacze, zobacz czy rura wydechowa jest czarna (za bogata mieszanka), i sam komputer sprawdź (może jest zmęczony pracą ;-)
  • REKLAMA
  • #14 1467631
    rito
    Poziom 14  
    Hugo333 napisał:
    A może masz padnięty czujnik temperatury silnika i sterownik widzi że silnik jest zimny i zapodaje mu cały czas ssanie.

gdby tak było to myśle że na desce nie podnosiła by się również wskazówka od temperatury

Dodano po 19 [minuty]:

może ktoś wie gdzie znajde dobrego mechanika-elektryka z terenu województwa Pomorskiego np. z Kartuz bo ja jestem z Sierakowic
  • Pomocny post
    #15 1468001
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    W omedze są dwa czujniki temp jeden od wskazówki a drógi od kompa więc jeśli wskazówka działa to nie znaczy że działa czujnik temp kompa.
    POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #16 1468087
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Cytat:
    gdby tak było to myśle że na desce nie podnosiła by się również wskazówka od temperatury

I tu się najprawdopodobniej mylisz... Nie wiem dalej jaki masz silnik (spośród produkowanej mniej więcej w tym czasie gamy silników 2.0 do Omegi trafiały co najmniej 20SE i najpopularniejszy chyba C20NE). W tym roku to też chyba będzie układ wtryskowy Motronic 4.1 - chociaż zależy to od miesiąca produkcji (akurat w 1989 była zmiana na Motronic 1.5). Zakładając, że to ten drugi silnik (pierwszego nie widziałem, to nie wiem do końca), to masz dwa czujniki temperatury. Jeden - ten od wskaźnika - nad termostatem, a drugi - odpowiedzialny za odczyt dla ECU - po przeciwnej stronie silnika, w bloku, mniej więcej na wysokości styku z głowicą, jeśli dobrze pamiętam.

Mimo to w Twoim przypadku stawiałbym raczej tak jak kolega Stanisław na sondę lambda lub kableki do niej - zwłaszcza sugerowane kiedyś kodem 44 :). Jeśli padłby czujnik, miałbyś raczej dławienie się po nagrzaniu silnika (za bogata mieszanka) i problemy z uruchomieniem ciepłego.

Pozdrawiam
  • #17 1468620
    rito
    Poziom 14  
    też stawiam na sonde bo ciepły silnik uruchamiam bez problemu a sondy nie sprawdze bo nie mam miernika chyba będe zmuszonu podjechać do jakiegoś elektryka.
    Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowe posty
  • #18 1470246
    rito
    Poziom 14  
    A czy w takim przypadku spalanie gazu też się zwiększy???
  • Pomocny post
    #19 1472907
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Wszystko zależy od tego jaką masz instalacje I generacji to gaz swoją drogą a bęzyna swoją a u ciebie napewno jest II generacji tylko zależy jaka ale większośc gazu raczej kożysta z sondy lambda.
  • #20 2578724
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    rito napisał:
    zauważyłem również że gdy nawet lekko wcisne gaz np. na 2 biegu to zaraz komputer pokazuje spalanie 39.8 l/100km. Pomożcie

Mam tak samo i nik nie wie co jest grane. Może ktoś z Was wie w czym problem ?
  • #21 2578881
    burza1979
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    A ja myślę że powinieneś pojechać w trasę. Mi się zdaje że ty po mieście jeżdzisz tylko do kościoła i silnik się nie dogrzewa .Komputer pokładowy po odpaleniu i rozpoczęciu jezdy będzie ci zawsze pokazywał pow. 25l/100km. Dlatego jedz w trase żebyś mógł coś powiedzieć o jego spalaniu. Poza tym jeśli by ci tyle palił to świece zapłonowe były by do wymiany co dwa dni ? przemyśl to.
  • #22 2579023
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Bzdura. Jakoś rok czasu tym samochodem codziennie pokonuje tą samą trase w jedną strone 16 km i średnie spalanie pokazywało mi 12.5 L. Obecnie jest w okolicach 19 L. Samochód codziennie jeździ.
  • #23 2674314
    arasbon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panowie miałem to samo i dalej mam. Posiadam omege 2.0 z katalizatorem. do pewnego czasu jeździła dobrze i paliła do 10 litrów benzyny po mieście a w trasie nawet 7.5 litra (Bez ściemy). a nagle zaczeła palić 16,17 litrów po mieście. Byłem u mechanika sprwdził go na techu i nic niewykazało. tylko że sonda lambda podaje sygnał niestabilnie i wyieniłem ją na nową . co sie okazało że nic sie niezmieniło. Tylko silnik zaczoł pracować równiej na wolnych obrotach a dalej palił tyle samo czyli dużo za dużo. Ja stawiam na czujnik tęperatury silnika. Zamówiłem już na allegro 19zł+przesyłka. jutro odbieram i założe odrazu i zobaczymy co będzie wtedy. Aha silnik jak sie zagrzeje to jest strasznie mułowaty i trzeba dodać gazu przy odpalaniu ciepłego silnika bo inaczej nieodpala. a jak jest zimny to pali bez problemu i lepiej jeździ ale tylko chwile. jeden mechanik kazał wyjąsc katalizator bo może być zapchany i teraz już go niema i dalej jest tak samo czyli do dupy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Omegi A 2.0 z 1989 roku zgłasza bardzo wysokie spalanie paliwa – do 30 l/100 km według komputera pokładowego, mimo braku wykrytych błędów diagnostycznych. Sprawdzono przepływomierz i brak nieszczelności dolotu powietrza. Użytkownicy sugerują możliwe przyczyny: uszkodzony czujnik temperatury silnika odpowiedzialny za sterowanie ECU (różny od czujnika wskazówki temperatury), uszkodzona sonda lambda, problemy z układem wtryskowym lub zapłonem, a także ewentualne błędy komputera sterującego. Wskazano, że w Omedze A 2.0 z tego rocznika mogą występować różne wersje silnika (np. C20NE) i układy wtryskowe Motronic 1.5 lub 4.1. Zalecane jest sprawdzenie sondy lambda i czujnika temperatury silnika, ustawienie zaworów, kontrola zapłonu i wtryskiwaczy oraz diagnostyka komputera. Wskazano, że spalanie na poziomie 30 l/100 km jest fizycznie mało prawdopodobne, a komputer może błędnie wskazywać zużycie paliwa. W przypadku instalacji gazowej spalanie gazu może również wzrosnąć, zwłaszcza jeśli instalacja korzysta z sondy lambda. Jeden z użytkowników potwierdził podobny problem, wymienił sondę lambda bez poprawy i podejrzewa czujnik temperatury silnika. Inna sugestia to niedogrzewanie silnika podczas jazdy miejskiej, co może powodować wysokie wskazania spalania komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA