Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitoring IP (1 kamera + NAS/Rejestrator z możliwością obsługi do 12 kamer)

siekieer 13 Nov 2014 14:41 1839 4
Suntrack
    siekieer
    Level 10  
    Witam!

Zastanawiamy się nad zakupem kamery IP.

Na razie potrzebujemy rejestrowania obrazu z jednego miejsca(zaciemnione, duże zapylenie) - z rozwiązań IP polecono mi do tego celu:

- HikVision DS-2CD2012-I
    - ACTi E32
    - Vivotek IP8332-C

Mam rozprowadzone kable sieciowe pod wszystkie kamery.

Wymaganiem jest infrastruktura z możliwością rozbudowy - czyli rejestrator lub NAS musi sobie poradzić z podglądem z większej ilości kamer(docelowo 8-12).

Kusi mnie urządzenie Synology np. model DS214+, gdyż wiele jego funkcji wykorzystałbym, natomiast pytanie czy nadaje się jako rejestrator do chociaż 4-8 kamer, a w przyszłości mógłby pracować jako urządzenie odrębne, a kupiłbym dedykowany rejestrator? Wiecie jak wygląda koszt licencjonowania kolejnych kamer w przypadku sprzętu synology, a jak dla dedykowanych rozwiązań(rejestratorów)?

Zdaję sobie sprawę, że monitoring IP jest droższy od tradycyjnego o niższej rozdzielczości, natomiast na chwilę obecną kupujemy tylko jedną kamerę, a do czasu, aż monitoring będzie kompletny ceny zapewne wyraźnie spadną oraz posiadam już infrastrukturę sieciową.

Jakiego sprzętu potrzebuję do obsługi "na teraz", a jaki byłby zgodny w przyszłości(potrzebuję access point, czy wystarczą switche - najlepiej z PoE). Czy są rejestratory i switche z łączami zagregowanymi(wiem że DS214+ posiada taki ficzer?? Nie wiem czy dla tylu kamer jedna skrętka nie będzie wąskim gardłem? Zapewne czeka mnie też wymiana routera na gigabitowy przy monitorngu?

Jak ludzie rozwiązują kwestie urządzenia wyświetlającego??

Chodzi mi o to, że sprzęt(rejestrator/NAS) będzie w jednym pomieszczeniu, natomiast w innym chciałbym mieć wyświetlacz odpowiedzialny za samo wyświetlanie sytuacji z kamery(czyli nie ma opcji podłączenia np. przez HDMI monitora lub TV, bo te 2 urządzenia będzie dzielić kilkadziesiąt metrów).

Będę wdzięczny za wyczerpującą odpowiedź, bez udziału osób które napiszą "nie bierz się za to, bo nie wiesz jak to połączyć" :) Przy fachowej i konkretnie podanej odpowiedzi na pewno będę mądrzejszy i świadom co jest mi potrzebne.

Pozdrawiam,
    Karol Sierakowski
  • Suntrack
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    siekieer wrote:
    Witam!

Zastanawiamy się nad zakupem kamery IP.

Na razie potrzebujemy rejestrowania obrazu z jednego miejsca(zaciemnione, duże zapylenie) - z rozwiązań IP polecono mi do tego celu:

- HikVision DS-2CD2012-I
    - ACTi E32
    - Vivotek IP8332-C

Mam rozprowadzone kable sieciowe pod wszystkie kamery.

Wymaganiem jest infrastruktura z możliwością rozbudowy - czyli rejestrator lub NAS musi sobie poradzić z podglądem z większej ilości kamer(docelowo 8-12).

Kusi mnie urządzenie Synology np. model DS214+, gdyż wiele jego funkcji wykorzystałbym, natomiast pytanie czy nadaje się jako rejestrator do chociaż 4-8 kamer, a w przyszłości mógłby pracować jako urządzenie odrębne, a kupiłbym dedykowany rejestrator? Wiecie jak wygląda koszt licencjonowania kolejnych kamer w przypadku sprzętu synology, a jak dla dedykowanych rozwiązań(rejestratorów)?

Zdaję sobie sprawę, że monitoring IP jest droższy od tradycyjnego o niższej rozdzielczości, natomiast na chwilę obecną kupujemy tylko jedną kamerę, a do czasu, aż monitoring będzie kompletny ceny zapewne wyraźnie spadną oraz posiadam już infrastrukturę sieciową.

Jakiego sprzętu potrzebuję do obsługi "na teraz", a jaki byłby zgodny w przyszłości(potrzebuję access point, czy wystarczą switche - najlepiej z PoE). Czy są rejestratory i switche z łączami zagregowanymi(wiem że DS214+ posiada taki ficzer?? Nie wiem czy dla tylu kamer jedna skrętka nie będzie wąskim gardłem? Zapewne czeka mnie też wymiana routera na gigabitowy przy monitorngu?

Jak ludzie rozwiązują kwestie urządzenia wyświetlającego??

Chodzi mi o to, że sprzęt(rejestrator/NAS) będzie w jednym pomieszczeniu, natomiast w innym chciałbym mieć wyświetlacz odpowiedzialny za samo wyświetlanie sytuacji z kamery(czyli nie ma opcji podłączenia np. przez HDMI monitora lub TV, bo te 2 urządzenia będzie dzielić kilkadziesiąt metrów).

Będę wdzięczny za wyczerpującą odpowiedź, bez udziału osób które napiszą "nie bierz się za to, bo nie wiesz jak to połączyć" :) Przy fachowej i konkretnie podanej odpowiedzi na pewno będę mądrzejszy i świadom co jest mi potrzebne.

Pozdrawiam,
    Karol Sierakowski

Witaj

Po pierwsze zapomnij o kamerze ACTi E32, w tych pieniądzach kupisz znacznie lepszy sprzęt. Niestety ACTi trochę się zgapiło, mieli poprawić procesory i przetworniki, a nie zrobili nic. I masz teraz akcje w stylu, światłoczułość 0.1 lux przy 30IRE - czyli kamera nie widzi nic. Musisz wydłużyć migawkę do 1/5s, albo mieć MOCNO oświetlony teren.
    Do tego te procesory mają MTBF ("czas życia") wyliczony na około 2-2.5 roku.
    BAAAARDZO mocno "obraziłem" się na ACTi ;) a kiedyś byłem dużym zwolennikiem co potwierdzą osoby z forum :P

Co do Vivoteka IP8332-C - zapomnij, to staroć niestety, lepiej zainteresuj się modelami IB8354-C albo model nieco droższy, FullHD IP8364-C.
    Genialny sposób montażu :D

HikVision - nie jest zła, ale malutka, już lepiej dołóż i kup 3.1 Mpixelową wersję.

Odnośnie Synology - jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, niestety tak to jest. Przy małej ilości kamer, 2-4 jakoś to działa, ale jak już masz więcej i używasz jeszcze funkcji NAS, to się zaczyna dusić i zaczynają się cyrki.

Zawsze namawiam do zakupu porządnego rejestratora, jest to jakiś większy wydatek, ale masz pewność, że będzie wszystko działało. Dodatkowo swojego NAS możesz wykorzystać jako źródło do backupu nagrań jak zabraknie miejsca na rejestratorze.

Pomimo, że rejestrator i TV dzieli kilkadziesiąt metrów, to są przecież rozwiązania w stylu HDMI po skrętce, USB po skrętce - gdzie możesz ten sygnał wyprowadzić.
    W innym przypadku będziesz musiał postawić przy TV/stacji podglądu jakiś komputer.

Najtaniej wychodzą rejestratory HikVision, ale stosowałem je raczej w mało wymagających instalacjach, bo one po prostu są ograniczone, ot nagrywanie, odtwarzanie, wyświetlanie.
    Ostatnio przekonuję się do Digievera [size=9(]tak, bo mam go w ofercie, co nie zmienia faktu że jest dobry)[/size]
    Np. model 2 dyskowy do 12 kamer:
    http://www.digiever.com/product/product.php?param1=DS-2112%20Pro

12 kamer FullHD zapis i podgląd 15 fps ze wszystkich i działa bez problemu, bez użycia dwóch strumieni, wszystko na głównym. Jak dla mnie, super.
    Do tego przepustowość 360 Mbps, obsługa dysków 6TB.

Odnośnie zasilania, tak, postaw sobie jakiś switch PoE i będziesz miał sprawę załatwioną. Dobrze by było jakby switch miał dodatkowo 2 uplinki (porty) Gigabitowe i nie kupuj żadnych Planetów, TP-Linków, D-Linków czy innych wynalazków.
  • Suntrack
    elektroinstal_compan
    Level 14  
    Potwierdzam słowa przedmówcy
    Korgoth wrote:

Odnośnie Synology - jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, niestety tak to jest. Przy małej ilości kamer, 2-4 jakoś to działa, ale jak już masz więcej i używasz jeszcze funkcji NAS, to się zaczyna dusić i zaczynają się cyrki.

Lepiej kup rejestrator, a w 99% stawiam systemy na Internecu, są to powiem że w porównaniu ceny do jakości to bardzo dobrze wychodzi ten sprzęt. Ważne jako dla instalatora jest wsparcie techniczne i szybki serwis tych produktów. Wcześniej brałem HIka lecz dystrybutorom zależy tylko aby sprzedać a potem to sam martw się. Te odczucie również moi koledzy potwierdzili.
    lee307
    Level 2  
    Witam,

Też zastanawiam się nad wymianą sprzętu w firmie.
    W tej chwili mam około 8kamer (czarno-białe) + multiplexer. Obraz kilka kilkanaście lat temu był rejestrowany na kasety VHS. Już dawno temu rejestrator(..magnetowid) się zepsuł. Sprzęt służy tylko do podglądu.

Rozglądam się już trochę za nowym sprzętem i zastanawiam się nad GeoVision.

Myślałem nad zastosowaniem Kamer WIFI ale profesionaliści chyba tak nie robią :) ??
    Więc zostaje skrętka + zasilanie PoE. Mam sporą odległość z hali do biura ~50m nie wiem czy 1 skrętka nie będzie wąskim gardłem (planowana później rozbudowa do 16..kamer)

Jeśli chodzi o sam podgląd np. w domu, biurze prezesa:), fajnym rozwiązaniem jest np. GEOVISION PN300 Link , Link
    - z tego co widzę wskazujesz adres IP rejestratora, serwera CMS i masz możliwość podglądu każdej z kamer tak jak byś siedział przed rejestratorem.
    luk9753
    Level 24  
    [quote="Korgoth"]
    siekieer wrote:

Odnośnie zasilania, tak, postaw sobie jakiś switch PoE i będziesz miał sprawę załatwioną. Dobrze by było jakby switch miał dodatkowo 2 uplinki (porty) Gigabitowe i nie kupuj żadnych Planetów, TP-Linków, D-Linków czy innych wynalazków.

Z D-linkami i Planetami jestem na bakier ale TP-Link robi kiepski i dobre switche, Oczywiście dobry switch nie kosztuje 100zł.....