logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z dobrym zasięgiem Wi-Fi, gniazdo SMA, WISP, kabel antenowy?

Critgo 13 Lis 2014 22:16 3114 25
REKLAMA
  • #1 14129288
    Critgo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam mały problemik ;(

A mianowicie !
    Zawarłem umowę z dostawca internetu bla bla bla ...

Chodzi o to, że dany dostawca dostarcza mi w bloku internet, kablem antenowym ze złączem typu F. Otrzymałem od nich router firmy Cisco z funkcją Wi-Fi który nie miał anteny ale za to miał zasięg zaledwie dwóch metrów ....
    Po wielokrotnych reklamacjach zamienili mi Router na Technicolor TC7200.20 ... który również nie posiada anteny i ma zasięg dwóch i pół metra ...

Postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i zakupić Router który będzie miał godny zasięg jak mój poprzedni TP-Link który był podłączony normalnie na RJ45 i miał zasięg nawet przed klatką ;/ (mieszkam na trzecim piętrze )

Używam jedynie Wi-Fi i zależy mi na dobrym zasięgu.

Proszę o pomoc.
    Adam.
  • REKLAMA
  • #2 14129304
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Critgo napisał:

Chodzi o to, że dany dostawca dostarcza mi w bloku internet, kablem antenowym ze złączem SMA - męskim

Jesteś tego pewien? Czy może chodzi o wtyk antenowy typu "F"?
  • #3 14129337
    Critgo
    Poziom 9  
    Masz rację.

Przepraszam za błąd chodzi o Złącze antenowe Typu F.

Przepraszam za moją niewiedzę ;]
  • #4 14129352
    jimasek
    Czyli samego urządzenia nie wymienisz bo nie będziesz miał dostępy do internetu. Możesz jedynie dokupić jakiś router bezprzewodowy i podłączyć do działającego Technicolor-a.
  • REKLAMA
  • #5 14129374
    Critgo
    Poziom 9  
    1.
    Chciałem tego uniknąć ale skoro nie ma innych opcji będę musiał zrezygnować z funkcji Wi-Fi i pociągnąć kabel sieciowi z końcówką RJ45 ;/

2.
    Mam drugi router firmy TP-LINK ale czy podłączenie go do Technicolor zwiększy zasięg i jakość łącza ? ( Płacę za 40Mb/s a mam 19Mb/s w teście łącza )
  • #6 14129391
    jimasek
    Critgo napisał:

Chciałem tego uniknąć ale skoro nie ma innych opcji będę musiał zrezygnować z funkcji Wi-Fi i pociągnąć kabel sieciowi z końcówką RJ45 ;/

Nie ma innej opcji. Modem DOCSIS musi pozostać na swoim miejscu,

Critgo napisał:
    Mam drugi router firmy TP-LINK ale czy podłączenie go do Technicolor zwiększy zasięg i jakość łącza ? ( Płacę za 40Mb/s a mam 19Mb/s w teście łącza )

Pewnie radio w trybie 802.11g
  • #7 14129418
    kacek232
    Poziom 1  
    Mowisz ze masz router tp-link. A przecierz wejscie WAN jest praktyczne takie same jak LAN wiec jak do routera tego co masz podlonczysz ten nowy kablem i go wlonczysz to jest prawdo podobienstwo ze bendzie dzialac mam nadzieje ze rozumiesz
  • #8 14129428
    Critgo
    Poziom 9  
    No to ładna lipa ....
    1.
    Jakbym go zamienił na inny, to operator nie zgodzi się aby go skonfigurować i podłączyć ?

2.
    W takim wypadku lepiej podłączyć Tp-Linka do tego Technicolor czy lepiej zrezygnować z umowy i wybrać opcję innego operatora - 15MB/s z normalnym Routerem i normalnym zasięgiem na RJ45 za tą samą cenę co płacę teraz ?
  • #9 14129431
    jimasek
    kacek232 ty wiesz co to technologia DOCSIS i internet po kablu koncentrycznym?

Cytat:

Jakbym go zamienił na inny, to operator nie zgodzi się aby go skonfigurować i podłączyć ?

Bardzo w to wątpię!?

Dodano po 1 [minuty]:

Critgo napisał:
    W takim wypadku lepiej podłączyć Tp-Linka do tego Technicolor czy lepiej zrezygnować z umowy i wybrać opcję innego operatora - 15MB/s z normalnym Routerem i normalnym zasięgiem na RJ45 za tą samą cenę co płacę teraz

A dostaniesz coś lepszego? Bardzo w to wątpię. Nowe routery SOHO nie grzeszą zasięgiem.
  • #10 14129447
    Critgo
    Poziom 9  
    kacek232 napisał:
    Mowisz ze masz router tp-link. A przecierz wejscie WAN jest praktyczne takie same jak LAN wiec jak do routera tego co masz podlonczysz ten nowy kablem i go wlonczysz to jest prawdo podobienstwo ze bendzie dzialac mam nadzieje ze rozumiesz

Ja rozumiem ale chciałem tego uniknąć ;) ( mam jedne gniazdo w tym miejscu a dojście jest tak paskudne, że nie mam opcji podłączenia dwóch urządzeń ..... następne gniazdo 230V mam 3 metry dalej ;/ )
    Szkoda, że Tp-Link albo D-Link nie produkuje takich Routerów jak te Cisco albo Technicolor z wyjściem na końcówkę typu F ;/
  • REKLAMA
  • #11 14129452
    jimasek
    Critgo napisał:
    Szkoda, że Tp-Link albo D-Link nie produkuje takich Routerów jak te Cisco albo Technicolor z wyjściem na końcówkę typu F ;/

Jeszcze raz powtarzam, żaden dostawca kablowy nie podłączy obcego modemu/routera do swojej sieci.
  • #12 14129462
    Critgo
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    kacek232 ty wiesz co to technologia DOCSIS i internet po kablu koncentrycznym?

Cytat:

Bardzo w to wątpię!?

Dodano po 1 [minuty]:

Critgo napisał:
    W takim wypadku lepiej podłączyć Tp-Linka do tego Technicolor czy lepiej zrezygnować z umowy i wybrać opcję innego operatora - 15MB/s z normalnym Routerem i normalnym zasięgiem na RJ45 za tą samą cenę co płacę teraz

A dostaniesz coś lepszego? Bardzo w to wątpię. Nowe routery SOHO nie grzeszą zasięgiem.

Ja jestem w tym zielony dlatego piszę.

Przez całe życie miałem internet z routerem podłączony złączem RJ45 a teraz nastała mnie taka lipa ...

Jakbym wiedział nie podpisywałbym umowy ...

Zaczynam wspominać czasy Neostrady 128kb/s ;/
  • #13 14129467
    jimasek
    Critgo napisał:
    Przez całe życie miałem internet z routerem podłączony złączem RJ45 a teraz nastała mnie taka lipa ...

To nie żadna lipa, to normalna polityka dostawcy. Pod Technicolor-a może podłączyć co tylko sobie zapragniesz,
  • #14 14129476
    Critgo
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Critgo napisał:

Jeszcze raz powtarzam, żaden dostawca kablowy nie podłączy obcego modemu/routera do swojej sieci.

Dziękuję za wszystkie informację. Jestem trochę bardziej oświecony.

W takim razie lepiej z tego zrezygnować i wziąć w tej samej cenie normalne złącze sieciowe Rj45 z normalnym routerem o 60% mniejszej prędkości czy się dalej męczyć ? Jakie jest pańskie zdanie ?
  • #15 14129483
    jimasek
    Critgo napisał:
    W takim razie lepiej z tego zrezygnować i wziąć w tej samej cenie normalne złącze sieciowe Rj45 z normalnym routerem o 60% mniejszej prędkości czy się dalej męczyć ? Jakie jest pańskie zdanie ?

Wybór należy do ciebie. Został bym przy łączu szybszym i stabilniejszym czyli łączu kablowym.
  • #16 14129497
    Critgo
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Critgo napisał:

Wybór należy do ciebie. Został bym przy łączu szybszym i stabilniejszym czyli łączu kablowym.

W takim razie najrozsądniej będzie podłączyć jakiś elegancki router do "Technicolor"
    z dobrym zasięgiem tak ?

W takim razie co pan by mi polecił ?

Mieszkanie 70 metrów kwadratowych o bardzo grubych ścianach.
  • #17 14129504
    jimasek
    Mikrotik RB951Ui 2HnD
  • REKLAMA
  • #18 14129530
    Critgo
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Mikrotik RB951Ui 2HnD

Ogarnie całe mieszkanie ?
    Mam uraz do braku anten w roterze przez te ścierwa co ostatnio miałem ...
    Wcześniej używałem Tp-Link takiego do 100MB/s z dwoma antenami i zaskakiwał mnie zasięgiem i jakością łącza.
  • #19 14129540
    jimasek
    Critgo napisał:

Pewnie tak, chociaż wróżką nie jestem i w skrajnych wypadkach (duże zakłócenia, duże tłumienie ścian) głowy uciąć sobie nie dam.
  • #20 14129550
    Critgo
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Critgo napisał:

Pewnie tak, chociaż wróżką nie jestem i w skrajnych wypadkach (duże zakłócenia, duże tłumienie ścian) głowy uciąć sobie nie dam.

Teraz 2,5 metra od routera mam maksymalnie dwie kreski i połowę obiecywanej prędkości.
    Czy coś się zmieni ?
  • #21 14129560
    jimasek
    Kreski mało mi mówią. wszystkie te routery tak teraz mają. Chodzi o to aby w dużych blokowiskach było jak najmniej zaszumienia.
    Zrób diagnostykę sieci bezprzewodowej - Link
  • #22 14129574
    Critgo
    Poziom 9  
    Nie wiem o co chodzi. Cały czas jest -68.
  • #23 14129582
    jimasek
    Czyli sygnał na skraju stabilności, mogą występować problemy i niestabilności przy takim poziomie sygnału.,
  • #24 14129588
    Critgo
    Poziom 9  
    Dlaczego? Co jest nie tak? Co mam począć?
  • #25 14129597
    jimasek
    Pisałem w postach wyżej. Zakupić router bezprzewodowy i połączyć kablowo z modemem od dostawcy. To wszystko w temacie z mojej strony,
  • #26 14129604
    Critgo
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Pisałem w postach wyżej. Zakupić router bezprzewodowy i połączyć kablowo z modemem od dostawcy. To wszystko w temacie z mojej strony,

Dziękuję w takim razie mam liczyć na : MikroTik RouterBOARD RB951Ui 2HnD
    czy szukac czegoś lepszego ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera z dobrym zasięgiem Wi-Fi, który można podłączyć do dostarczanego przez operatora internetu modemu Technicolor TC7200.20, który ma ograniczony zasięg. Po wymianie routera na model Cisco i Technicolor, użytkownik zauważył, że zasięg wynosi jedynie kilka metrów. W odpowiedziach zasugerowano, że jedyną opcją jest podłączenie innego routera bezprzewodowego do Technicolor, co może poprawić zasięg i jakość połączenia. Użytkownik rozważa zakup MikroTik RouterBOARD RB951Ui 2HnD, który powinien zapewnić lepszy zasięg w mieszkaniu o grubych ścianach. Wskazano również, że operator nie pozwoli na podłączenie obcego modemu do swojej sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA