logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel 99 - Jak ręcznie prowadzić ścieżki z zachowaniem szerokości i netów?

dareksp9 05 Maj 2005 21:40 1757 3
REKLAMA
  • #1 1464886
    dareksp9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam protela99 zaprojektowałem schemat (wyświetlacz 7 segmentowy) i teraz wybierając Autoroute na PCB prowadzi ścieżki bezmyślnie je zawijając. Chciałem ręcznie poprowadzić ścieżki, ale, po ustawieniu design,rules,width szerokości ścieżki przy prowadzeniu ręcznym nie zachowuje szerokości, a poza tym chce, aby podawać każdej narysowanej ścieżce nr. neta, aby ją rozpoznać. Czy jest jakiś sposób, aby zachował szerokość ścieżki taką jak ja chce i łączył ją z odpowiednim netem w schematu automatycznie?? Do tej pory projektowałem, płytki ręcznie w protelu 2.0 dlatego jest mi ciężko przesiąść się na automat. W załączkiku wstawiam projekt tego co chcę zrobić.
    Załączniki:
    • Wyświetlacz.rar (52.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1464992
    Jaro511
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    zobacz załacznik chyba chodzilo o to ze miales dwa razy routing layers, nie narysowało jednego połaczenia
    Załączniki:
    • Wyświetlacz.zip (67.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1465663
    dareksp9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Chciałem pousuwać ścieżki koło diod i poprowadzić ręcznie, bo te są strasznie pozawijane. Każda ścieżka rysowana ręcznie ma grubość 0,254mm. Jak zrobić by miała 1,5mm a nie za każdym razem po narysowaniu poprawiać grubość?
  • #4 1465702
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    dareksp9 napisał:
    Chciałem pousuwać ścieżki koło diod i poprowadzić ręcznie, bo te są strasznie pozawijane. Każda ścieżka rysowana ręcznie ma grubość 0,254mm. Jak zrobić by miała 1,5mm a nie za każdym razem po narysowaniu poprawiać grubość?

Dla kazdej ze sciezek (wezlow) mozesz ustawic grubosc w rules (masz opcje na min,max i prefered) albo juz w schematicu za pomoca opcji PCB cos tam (nie pamietam).Autoroutera w protelu nawet sie nie tykaj chyba ze potrafisz dobrze ustawic topologie rutowania (szczere watpie czy da sie to dobrze ustawic).
REKLAMA